47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας

Συζήτηση με την Κωνσταντίνα Λιαράτσικα για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της κεντρικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Πέμ, Αυγ 19, 2021
ekthesi_thess(2)

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη σε νέο χώρο, στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας διοργανωτών και επισκεπτών.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μία πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν χώροι και στέκια όπου οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν για τις εξελίξεις και το βαθιά επίκαιρο σύνθημα του Φεστιβάλ: «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

Ξεχωρίζει η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ που προετοιμάζεται από την ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας και θα έχει τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας».

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της κεντρικής έκθεσης που θα παρουσιασθεί στη διάρκεια του τριημέρου του Φεστιβάλ. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

 

-- Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αποτελεί και ένα από τα κύρια σημεία επίσκεψής του κάθε χρόνο. Η φετινή θα έχει τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας». Γιατί η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ επέλεξε φέτος αυτό το θέμα και τι να περιμένουμε να δούμε;

-- Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που αποδεικνύουν τα όρια του συστήματος, την αδυναμία του, αλλά και την αδιαφορία του να δώσει απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα και καταστάσεις που βιώνει ο λαός. Η πανδημία και η αποθέωση της «ατομικής ευθύνης», οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και η έλλειψη σχεδίου τόσο πρόληψης για την προστασία των δασών και τις πυρκαγιές όσο και αντιμετώπισής τους εξοργίζουν, προβληματίζουν και οδηγούν τους νέους να βρουν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους.

Η έκθεση προσπαθεί να απαντήσει σε αντιλήψεις, ιδεολογήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Οργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα, να προβάλει την πρόταση του ΚΚΕ, να δώσει έναυσμα σε έναν νέο να αντιληφθεί καλύτερα τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Πολύ συχνά καλούμαστε να απαντήσουμε σε ζητήματα όπως «οποιαδήποτε προσπάθεια επανάστασης για την αλλαγή της κοινωνίας θα καταπνιγεί από την αστική τάξη, άρα θα αποτύχει», «πότε ένας άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος;», «υπάρχει η δυνατότητα να οικοδομηθεί σοσιαλισμός στην Ελλάδα και πώς θα λειτουργεί αυτός;».

Σε αυτά και άλλα πολλά φιλοδοξούμε να απαντήσουμε μέσα από την κεντρική έκθεση η οποία φωτίζει την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος για την πραγματική αλλαγή, για να μπουν ο άνθρωπος και οι ανάγκες του στο επίκεντρο.

-- Τι πραγματεύονται οι 3 ενότητες της έκθεσης;

-- Η έκθεση θα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Η συγκεντροποίηση των μέσων παραγωγής και η κοινωνικοποίηση της εργασίας φτάνουν σε ένα σημείο όπου δεν συμβιβάζονται με το κεφαλαιοκρατικό τους περίβλημα. Το περίβλημα σπάει... οι απαλλοτριωτές απαλλοτριώνονται». Αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και μέσα από επίκαιρα παραδείγματα φανερώνονται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, ο παρασιτικός ρόλος της αστικής τάξης, η σαπίλα του συστήματος συνολικά. Οι σχέσεις παραγωγής βάζουν φρένο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με αποτέλεσμα, παρά τις δυνατότητες που έχει η εποχή μας, αυτές να σκοντάφτουν στο κέρδος. Η εποχή που ζούμε είναι εποχή περάσματος στον σοσιαλισμό, στην κοινωνία που ο άνθρωπος καταργεί τη βία και την εκμετάλλευση.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Οι προλετάριοι μπορούν να κατακτήσουν τις κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις μονάχα καταργώντας τον ως σήμερα δικό τους τρόπο ιδιοποίησης και επομένως όλο τον ως τώρα τρόπο ιδιοποίησης». Εστιάζει στην οικονομία του σοσιαλισμού, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις νομοτέλειες, στον κεντρικό σχεδιασμό, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον εργατικό έλεγχο. Γίνεται προσπάθεια να δοθούν με παραδείγματα οι δυνατότητες οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, να φανερωθούν ο πλούτος και οι υποδομές συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία για μια σειρά κλάδων κομβικής σημασίας, όπως οι μεταφορές, η πληροφορική, η Ενέργεια, ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Παράλληλα, η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον ρόλο του εργατικού κράτους σε αντιδιαστολή με τον ρόλο του αστικού κράτους, στα όργανά του και στον τρόπο που λειτουργεί απαντώντας σε αντικομμουνιστικές θεωρίες περί ανελευθερίας, διαφθοράς.

Τέλος, η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Χωρίς Κόμμα σιδερένιο και ατσαλωμένο στην πάλη, χωρίς Κόμμα που να απολαβαίνει την εμπιστοσύνη κάθε τίμιου στοιχείου της τάξης του (...) είναι αδύνατο να διεξαχθεί τέτοια πάλη με επιτυχία». Εδώ αναδεικνύονται ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος σε μη επαναστατικές συνθήκες, η στάση του στο κίνημα αλλά και ο ρόλος του κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

-- Πώς συμβάλλουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην προετοιμασία και τη διαμόρφωση του περιεχομένου της έκθεσης;

-- Η προετοιμασία της έκθεσης έχει συνδυαστεί με μαζικές παραγγελίες βιβλίων από τη «Σύγχρονη Εποχή» από τις ΟΒ με σκοπό να μελετήσει η Οργάνωση, το νέο δυναμικό, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη σοσιαλιστική επανάσταση, τις νομοτέλειες του σοσιαλισμού, τα χαρακτηριστικά της νέας κοινωνίας. Βασικοί τίτλοι που προμηθεύεται η Οργάνωση είναι οι μπροσούρες «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό» και «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό», «Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση», «Ντοκουμέντα από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ» και άλλοι. Επιπλέον, όλη η προφεστιβαλική δραστηριότητα θα ακουμπά το παραπάνω περιεχόμενο αγγίζοντας και ιδιαίτερες πλευρές, όπως η γυναίκα και η θέση της στη νέα κοινωνία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Οι Οργανώσεις έχουν προγραμματίσει αθλητικά τουρνουά που θα συνδυαστούν με συζήτηση για τη θέση του ΚΚΕ για τον αθλητισμό, εκδηλώσεις με θέμα τη χειραφέτηση των γυναικών, τον ρόλο της γυναίκας στη σοσιαλιστική κοινωνία παίρνοντας ως αφορμή παραδείγματα γυναικών στην ΕΣΣΔ και στην Παρισινή Κομμούνα.

Φιλοδοξούμε ότι αυτή η προσπάθεια, η άμεση και έμμεση συμμετοχή όλου του δυναμικού στην προετοιμασία της κεντρικής έκθεσης θα μας βγάλουν ένα μπόι ψηλότερους, με περισσότερα εφόδια, γνώσεις και πίστη για τον σκοπό που παλεύει το Κόμμα μας.