Εβίβα Λιμπερτά - Από τα ανέκδοτα αντιδικτατορικά τραγούδια της ΚΝΕ

Τρί, Νοε 16, 2021
Thumb_Istoria_Eviva_Liberta

Το τραγούδι που παρουσιάζουμε δεν είναι γραμμένο από έναν δημιουργό, στιχουργό ή συνθέτη… Γράφτηκε, όπως και πολλά ακόμα, από ανώνυμα μέλη της ΚΝΕ, μέσα στην παρανομία, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1967-1974).

Εμπρός, εμπρός λαέ. Σήκω κι εμπρός αδέρφια

Κόκκινος είναι ο ουρανός. Κι ο ήλιος ανεβαίνει

Εβίβα λιμπερτά

Τα αντιδικτατορικά τραγούδια της ΚΝΕ ηχογραφήθηκαν και στάλθηκαν «σε μια λιλιπούτεια ταινία μαγνητοφώνου, τυλιγμένη σε ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί», στον παράνομο ραδιοσταθμό του ΚΚΕ “Η Φωνή της Αλήθειας”, που εξέπεμπε από το Βουκουρέστι. Ήταν 5 Σεπτέμβρη του 1973, όταν τα έξι από αυτά τα τραγούδια, αναμεταδόθηκαν για πρώτη φορά.

Το λάβαρο που μού ‘λαχε. Ψηλά θα το κρατήσω

Εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά

Εβίβα λιμπερτά

Δημιουργίες των νέων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Η έμπνευσή τους… η συνεχής πάλη του λαού μας ενάντια στην χούντα αλλά και οι ηρωικές σελίδες που έγραψε το λαϊκό κίνημα της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια. Ο σκοπός τους… η πίστη στο δίκιο τους, το ανέβασμα του ηθικού, η ηρωική στάση μπροστά στις κακουχίες, την παρανομία, η υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Ίσια με κρατάς. Δεν θα με πάρεις Άδη

Πέθαινα μα σηκώθηκα και στην φωτιά πηγαίνω

Εβίβα λιμπερτά

Περιγράφει ο εκφωνητής του σταθμού την ώρα της μετάδοσης του τραγουδιού “Εβίβα Λιμπερτά”:

"Βάλαμε την ταινία στο μαγνητόφωνο να παίζει. Κι αναρριγήσαμε από χαρά και συγκίνηση. Οι νέοι της ΚΝΕ μας πρόσφεραν αυτή τη μεγάλη συγκίνηση. Η ταινία τους ήταν ένα πολύτιμο, ένα ανεκτίμητο δώρο.

Γιατί, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πιο ζωοδότρα, η πιο παρήγορη κι ελπιδοφόρα φωνή που έχει κρατήσει στη μνήμη της η ιστορία στο μακραίωνο, πολύβουο και πολυτάραχο κλωθογύρισμά της είναι αυτή η ίδια κραυγή που μας στέλνουν και σήμερα οι νέοι της ΚΝΕ: “Εβίβα Λιμπερτά”".

Δόξα και τιμή

Στ’ αδέρφια που γινήκανε

Σφαχτάρια και στοιχειώσανε

Γιοφύρι να περάσουν

Εβίβα λιμπερτά

Το λάβαρο που μού ‘λαχε

Ψηλά θα το κρατήσω

Εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά

Εβίβα λιμπερτά