23 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία:Με τους δολοφόνους των λαών ή με τους λαούς;

Πέμ, Μαρ 24, 2022
Thumb_Politiki_23_xronia_Yugo

24 Μαρτίου 1999. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, οι σειρήνες ήχησαν στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ. Το έγκλημα άρχιζε. ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική εκτοξεύουν τους πρώτους πυραύλους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν γεγονός! Ο “Ριζοσπάστης” στο πρωτοσέλιδό του την ίδια μέρα δημοσιεύει: «Έλληνες γρηγορείτε! Καίνε τα Βαλκάνια οι ΝΑΤΟ-μακελάρηδες!» καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση αντίστασης στο δολοφονικό χτύπημα. Ακολούθησαν 78 μέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών…

Από ΝΑΤΟϊκή επίθεση στο Κάτσακ, τον Απρίλη του 1999
Από ΝΑΤΟϊκή επίθεση στο Κάτσακ, τον Απρίλη του 1999

Πώς φτάσαμε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας;

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κατακερματισμό και τη διάλυση ουσιαστικά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε όταν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σκοπός πλέον της οικονομίας δεν ήταν η κοινωνική ευημερία, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, η όξυνση του ανταγωνισμού, η ένταση της εκμετάλλευσης.

Έτσι, οι λίγοι, οι καπιταλιστές έβαλαν στόχο να μοιράσουν τις νέες αγορές που δημιουργήθηκαν και για να το πετύχουν δε δίστασαν να αλλάξουν σύνορα, να απο- δυναμώσουν κυρίαρχα κράτη και να δημιουργήσουν “αδύναμα” κράτη-δορυφόρους, όπως είναι το Κόσσοβο, η Βοσνία κ.ά.

Η πραγματική αιτία του πολέμου, λοιπόν, ήταν ο έλεγχος συνολικά των Βαλκανίων που η θέση τους έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία γιατί είναι πύλη για 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Για τη διασφάλιση αυτού του ελέγχου, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε έναν πόλεμο που ονομάσθηκε βρώμικος από τις μεθόδους, τα όπλα, τους στόχους που χτύπησε για 78 ολόκληρες ημέρες, ημέρες πραγματικής θηριωδίας. Πραγματοποίησε 35.788 μαχητικές αποστολές ρίχνοντας 500.000 βόμβες, από τις οποίες οι 35.450 ήταν απαγορευμένες από τις Διεθνείς Συνθήκες! Βομβάρδισαν ακόμα και μαιευτική κλινική, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, καραβάνια άμαχων προσφύγων, γηροκομεία, υποδομές…

Φυσικά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν “μανούλες” στο να δικαιολογήσουν το έγκλημά τους, βρίσκοντας διάφορα προσχήματα, όπως άλλωστε έκαναν πάντα και εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα. Τότε το πρόσχημά τους ήταν η “αρχή” του λεγόμενου “αυτοπροσδιορισμού”, της δήθεν “υπεράσπισης” των μειονοτήτων. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξόπλισαν τους εγκληματίες του αλβανικού UCK (παραστρατιωτική οργάνωση), που υποδαύλισαν την αντιπαράθεση και διεκδίκησαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αξιοποιώντας το χάος που προέκυψε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν πετύχει λίγα χρόνια πριν. Άλλωστε, είναι πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών να υποκινούν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά επειδή η μέθοδος του “διαίρει και βασίλευε” είναι δοκιμασμένη για να πετύχουν τον στόχο τους.

7eef2bae-43a2-4dbd-be98-df70f5969a99

Κράτησέ το

«Καταστρέψαμε αυτή τη χώρα, τη βομβαρδίσαμε με όπλα της υψηλότερης τεχνολογίας, αέρια νεύρων, νάρκες με αλεξίπτωτα που εκρήγνυνται μόλις αγγίξουν το έδαφος, βόμβες που περιείχαν ουράνιο, μαύρα ναπάλμ, χημικά που επιφέρουν στείρωση, σπρέι που δηλητηριάζουν τις σοδειές κι ακόμη με όπλα για τα οποία ως σήμερα δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Με την καθοδήγηση των Βορειοαμερικάνων, διαπράχθηκε μια από τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες κατά της ανθρωπότητας».

Σμηναγός Αδόλφο Λουίς Μάρτιν δε λα Χοζ, της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο;

Η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, συμμετείχε στους ΕυρωΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Όλα τα κόμματα -ανάμεσά τους και ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ- αποδέχονταν τα άλλοθι των ιμπεριαλιστών για τη σφαγή. Χωρίς τη συμβολή της Ελλάδας δε θα μπορούσε να επιτευχθεί το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Ακόμα προκαλούν αποτροπιασμό οι εικόνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με τις ορδές των τανκς και των κοντέινερς που μετέφεραν στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό στη Σερβία…

Στην αντίπερα όχθη ήταν μόνο το ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση τεράστιων λαϊκών συγκεντρώσεων που συμμετείχαν χιλιάδες εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών. Με χίλιους δυο τρόπους, αψηφώντας τον κίνδυνο, δυσκόλεψαν το πέρασμα των στρατευμάτων στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τα δικά τους -ΝΑΤΟικά- στοιχεία, από αυτές τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας, το δολοφονικό τους έργο καθυστέρησε περίπου ένα μήνα! Μάλιστα, η αλληλεγγύη στον γειτονικό λαό εκφράστηκε και με την αποστολή αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στα εμπόλεμα εδάφη, στο Νις και το Βελιγράδι.

ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ!

Ο απολογισμός των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία:

  • 1.150 μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις επιθέσεις.
  • Εκτοξεύτηκαν 420.600 πύραυλοι.
  • Η συνολική μάζα των πυραύλων που έπεσαν ήταν περίπου 22.000 τόνοι.
  • 59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών-μελών του -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν στις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις κατά της Σερβίας και Μαυροβουνίου.
  • Σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είναι περίπου το κόστος της υλικής ζημιάς που προκλήθηκε με τους βομβαρδισμούς.
  • 1.002 μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού σκοτώθηκαν και περίπου 2.000 άμαχοι.
  • 12.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 2.700 παιδιά.
  • 25.000 κτίρια, 14 αεροδρόμια, 2 διυλιστήρια, το 1/3 των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, σχεδόν όλα τα εργοστάσια της χώρας, 305 σχολές, νοσοκομεία, σπίτια και άλλα δημόσια κτίρια καταστράφηκαν.
  • Καταστράφηκαν 176 μνημεία πολιτισμού κι ανάμεσά τους και 23 μεσαιωνικά μοναστήρια.
  • Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.300 επιθέσεις μαχητικών του ΝΑΤΟ.

Κράτησέ το

Τον Απρίλη του 1999, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μαζί με άλλους αγωνιστές κατάφεραν αλλάζοντας τη σηματοδότηση να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν μια φάλαγγα από 113 ΝΑΤΟϊκά φορτηγά, που, αντί να πάνε προς τα σύνορα της χώρας μας με τη Γιουγκοσλαβία, μπήκαν και “έκοβαν βόλτες” στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δεχόμενα την ...περιποίηση των μανάβηδων με λαχανικά και ζαρζαβατικά. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτό το τραγελαφικό περιστατικό ενέπνευσε τον λαϊκό ποιητή που το μετέτρεψε σε χιουμοριστικό τραγούδι, που συνόδευσε τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή. Να τι έλεγε το λαϊκό άσμα:

Το έτος ‘99 το ΝΑΤΟ με τη βία

Για πόλεμο ξεκίνησε με τη Γιουγκοσλαβία

Στη Σαλονίκη βγήκανε και μέσα απ’ το λιμάνι

Για Σκόπια ξεκινήσανε σβέλτα και μάνι – μάνι

 

Γεια σας παιδιά ΝΑΤΟϊκά

Γεια σας παλικαράδες

κάτι παιδάκια κόκκινα

σας κάναν δυο παράδες

 

Τα σήματα τού άλλαξαν

και χάσανε το δρόμο

σ’ όλα τα ζαρζαβατικά

σκορπίσανε τον τρόμο

 

Άντε παιδιά μου στο καλό

τραβάτε στη μαμά σας,

εδώ είναι Βαλκάνια

θα βρείτε τον μπελά σας…

Νατοϊκή-επέμβαση-στη-Γιουγκοσλαβία-01

Ήξερες ότι

Στις 7 Απρίλη 1999 η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ ταξιδεύει στη Γιουγκοσλαβία για να στείλει ένα δυναμικό αντιπολεμικό μήνυμα, μέσα από έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την Παρτιζάν. Ουσιαστικά ήταν ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο 25.000 Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων στην καρδιά του πολέμου, ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ. “ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο - Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς”: Αυτό ήταν το σύνθημα στο με- γάλο πανό που κρατούσαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων - μαζί με τους διαιτητές - που κατά την είσοδό τους στον αγώνα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς τους δολοφόνους. Την ίδια ώρα στις εξέδρες του σταδίου της Παρτιζάν, 25.000 Γιουγκοσλάβοι που βρέθηκαν στο γήπεδο, λίγο πριν κρυφτούν για άλλη μια νύχτα στα καταφύγια και ανάμεσά τους και 52 Έλληνες οπαδοί της ΑΕΚ, χειροκροτούσαν ασταμάτητα…

aek-partizan-768x421