Φοιτητικές Εκλογές 2023:Μόνοι τους και όλοι μας για την ανατροπή! Πρώτη δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική!

Πέμ, Απρ 20, 2023
Thumb_Politiki_PKS_Gia_Tin_Anatropi

Χιλιάδες φοιτητές θα καλεστούν να ψηφίσουν αρκετές φορές. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 21 του Μάη. Αντίστοιχα οι φοιτητικές εκλογές στις αρχές του Μάη.

Στις διάφορες κάλπες η επιλογή είναι ίδια: ισχυροποιούμε την δύναμη και τη φωνή μας – αποδυναμώνουμε αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στις ανάγκες μας!

Αυτό που κρίνεται εξάλλου στις εκλογές το επιβεβαίωσε η ζωή. Φάνηκε ότι το κρίσιμο είναι αν θα είναι «δυνατό το ΚΚΕ», με γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική που εγκληματεί σε βάρος της ζωής και των αναγκών μας, η μοναδική φωνή που μπορεί αν εκφράσει το “Ως εδώ” που όλοι νιώθουμε. Μόνο έτσι θα είναι αδύναμα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα είναι “προδιαγεγραμμένα” ενάντια μας, θα μας οδηγεί από το ένα έγκλημα στο άλλο γιατί θα είναι ”δεσμευμένη” στους στόχους για την κερδοφορία των λίγων, στις οδηγίες της ΕΕ, στους νόμους που όλοι μαζί ψήφισαν.

Αυτούς τους ενώνει ο κοινός στόχος στην υπηρεσία αυτής της πολιτικής. Εμάς μας ενώνουν τα όνειρα, οι προσδοκίες μας και ότι είμαστε “οι πολλοί” που μπορούμε να παρέμβουμε στις εξελίξεις!

Οι φοιτητές μπορούμε να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε, να κάνουμε την οργή δύναμη ανατροπής! Με ψήφο ασυμβίβαστη και ανατρεπτική. Στήριγμα στα δικά μας όνειρα και εμπόδιο στα δικά τους σχέδια.

Η ψήφος μας μπορεί και πρέπει να είναι κερδισμένη! Ενισχύοντας την επιλογή του αγώνα για τις δικές μας ανάγκες, τη στάση αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τη πολιτική τους, την ενίσχυση του κινήματος και των αγώνων.

Έτσι και στις φοιτητικές εκλογές, αυτό που κρίνεται είναι αν οι φοιτητές θα δυναμώσουν την δική τους πλευρά. Τώρα που είναι πιο φανερό ότι “μόνο ο λαός θα σώσει το λαό” πρέπει να διαμορφωθεί σε κάθε τμήμα ένα ρεύμα συλλογική διεκδίκησης και αγώνα. Να υπάρχουν εκατοντάδες αγωνιστικοί φοιτητικοί σύλλογοι, που δυναμώνουν την παρέμβαση των φοιτητών στις εξελίξεις, να ακούγεται η φωνή τους και να γίνονται τα «θέλω» τους δύναμη ανατροπής απέναντι στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πείρα που συγκεντρώνουν οι φοιτητές το τελευταίο διάστημα είναι χρήσιμη. Το τοπίο ξεκαθάρισε. Μόνοι τους και όλοι μας! Όπως έγινε στις μεγάλες διαδηλώσεις όπου χιλιάδες φοιτητές με ενοποιητικό στοιχείο τη συλλογικότητα, και τις διεκδικήσεις μας, τους χαλάσαμε τα σχέδια!

Οι φοιτητικές εκλογές είναι υπόθεση κάθε φοιτητή! Να βγούμε όλοι μαζί πιο δυνατοί!

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, η μεγαλειώδης συμμετοχή φοιτητών στις διαδηλώσεις απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αστείρευτη δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα!

Σε αυτές τις συνθήκες έλαμψε η αξία της συμμετοχής στον αγώνα, που αποδείχθηκε «μονόδρομος», για να ακουστούν οι σκέψεις των νέων, να στοχοποιηθεί ο πραγματικός ένοχος. Αναδείχθηκε η ανάγκη να μεγαλώσει η εμπιστοσύνη στους Φοιτητικούς Συλλόγους που κατάφεραν να εκφράσουν χιλιάδες φοιτητές, να γίνουν οργανωτές της συλλογικής δράσης.

Οι φοιτητικές εκλογές είναι υπόθεση των φοιτητών! Τους φοβίζει ότι οι φοιτητές συνειδητοποιούν την δύναμή τους! Αυτό εξάλλου τρέμει η ΔΑΠ που επιδιώκει ακόμα μια φορά να υπονομεύσει την πραγματοποίησή τους.

Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας!

Στις φοιτητικές εκλογές έχουμε την ευκαιρία…

...να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης όσων ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη, για το διαρκές έγκλημα στη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Το σύνθημα των διαδηλώσεων «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία»! αναδεικνύει τις διαχρονικές τους ευθύνες. Για να υπηρετήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στις ράγες της δικής τους ανάπτυξης, θυσιάζονται διαρκώς τα δικαιώματα μας στη ζωή, τον ελεύθερο χρόνο, την ασφάλεια και τις σπουδές, η αξία των πτυχίων μας και η εργασιακή μας προοπτική.

Επιβεβαιώθηκε ότι πρέπει να «πάμε αλλιώς» και όχι «όπου βγει». Να πούμε «ως εδώ», να αποτελέσει το αποτέλεσμα των εκλογών ένα χτύπημα σε όλους αυτούς! Έχουμε μια ζωή να κερδίσουμε, δεν θα περιμένουμε τα επόμενα έγκλημα και τις θυσίες των δικαιωμάτων μας. Μπαίνουμε όλοι μαζί μπροστά γιατί τώρα δεν γράφουμε τον επίλογο μιας τραγωδίας, αλλά το δικό μας σενάριο για τη ζωή που μας αξίζει.

Μόνο με ψήφο στην «Πανσπουδαστική» θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση ότι η νέα γενιά «δεν συγχωρεί» και θα τα βρει σκούρα με τους φοιτητές θα ξέρει ότι δεν θα μπορεί να τη βάλει στο χέρι, να αλλοιώσει το μήνυμα των φοιτητών.

...να αποτελέσει συλλογικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα!

Γιατί «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό». Η αναμονή για λύσεις από κάθε λογής «σωτήρες» αποδείχθηκε αδιέξοδη. Η μόνη κερδισμένη ψήφος είναι αυτή που δυναμώνει τον αγώνα και την δική μας φωνή. Τους φοιτητικούς συλλόγους που οργανώνουν την διεκδίκηση για τις ανάγκες μας! Γιατί ρεαλισμός είναι να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου και όχι να περιμένεις τις κυβερνήσεις να σου παραχωρήσουν αυτά που σου έχουν κλέψει!

Ο δρόμος που επιλέξαμε επιβεβαιώθηκε από τη ζωή! Συνεχίζουμε με την ορμή αυτών που κατακτήσαμε. Η ακύρωση της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το μπλοκάρισμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των φοιτητών καθηγητικών σχολών, οι κατακτήσεις στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και άλλα πολλά είναι ακόμα μια επιβεβαίωση της ανάγκης μαζικοποίησης των αγώνων σε αυτή την κατεύθυνση και γραμμή πάλης.

Στις φοιτητικές εκλογές κρίνονται πολλά που «μας αφορούν» για τις σπουδές και τα δικαιώματά μας, που θα εξαρτηθούν από τι φοιτητικούς συλλόγους θα έχουμε.

Μπορούμε να ενισχύσουμε συνολικά τις διεκδικήσεις μας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.  Γιατί τελικά πίσω από όλα τα προβλήματα στις σπουδές μας βρίσκεται η ίδια πολιτική.

Διεκδικήσεις που είναι ρεαλιστικές και πραγματικά καινοτόμες και έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που ζούμε σήμερα, με την πολιτική του κόστους - οφέλους στις σχολές, με τα κριτήρια της αγοράς, με τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις, σε ρόλο «σούπερ μάρκετ» γνώσεων και τους φοιτητές πελάτες υπονομεύοντας την ποιότητα και την αξία των σπουδών μας. Διεκδικήσεις που αφορούν τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα, στέγαση-σίτιση, ασφαλείς μεταφορές, δωρεάν πρόσβαση στα αναγκαία υλικά για την παρακολούθηση των μαθημάτων όπως συγγράμματα, σημειώσεις. Για αναβάθμιση των εργαστηριακών υποδομών, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να σταματήσει η οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων, να αντιστοιχηθούν τα προγράμματα σπουδών με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις εξελίξεις στους κλάδους, να μην υποτάσσονται στις εφήμερες και «κόψε-ράψε» προτάσεις των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν ημερομηνία λήξης, να αποτελεί το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

Να διεκδικήσουμε σπουδές με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής μας!

...να δυναμώσει ο πανελλαδικός συντονισμός του φοιτητικού κινήματος!

Με την πρωτιά της ΠΚΣ το 2022 έγινε ένα βήμα, το συνεχίζουμε γιατί είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

Η νέα πρωτιά της ΠΚΣ αποτελεί αυτονόητη συνέχεια στις προσπάθειές μας και τους αγώνας μας. Η απάντηση στο ερώτημα «τι άλλο να κάνουμε;, πώς να συνεχίσουμε;» εξαρτάται και από πόση δύναμη θα έχουν στα χέρια τους οι φοιτητές, πόσο περισσότεροι θα εμπιστευτούν τους συλλόγους τους, ποια γραμμή πάλης θα ενισχυθεί μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών, ποια αιτήματα και διεκδικήσεις θα πάρουν προβάδισμα.

Με περισσότερους αγωνιστές εκλεγμένους στα ΔΣ, οι σύλλογοι μπορούν να είναι στηρίγματα των φοιτητών και όχι χειροκροτητές των κυβερνήσεων και των διοικήσεων στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Για να συζητάμε όλοι μαζί, να αντιπαλεύουμε τα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε όσους ευθύνονται γι' αυτά.

Κάτι άλλαξε στους φοιτητικούς συλλόγους. Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι ενεργοποιήθηκαν ξανά, εξέφρασαν και ασχολήθηκαν με όλες τις ανησυχίες και τις ανάγκες των φοιτητών. Διαμορφώθηκαν πλαίσια διεκδικήσεων για τα προβλήματα σε κάθε σχολή, οργανώθηκε η αλληλεγγύη για όποιον το είχε ανάγκη, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, εκδηλώσεις, εκδρομές για θέματα του επιστημονικού αντικειμένου, ενισχύθηκε η επαφή με τα σωματεία εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Πήραν πρωτοβουλίες για όλες τις ανάγκες και πτυχές της ζωής των φοιτητών τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό. Πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των νέων γυναικών, για να υψωθεί τοίχος προστασίας ενάντια στη βία και την ανισοτιμία όπως εκφράζεται στην καθημερινότητα τους.

Σε αυτή τη προσπάθεια μπαίνει εμπόδιο ο αρνητικός συσχετισμός σε όσους φοιτητικούς συλλόγους κυριαρχούν οι παρατάξεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική μέσα τις σχολές, εντείνουν τον εκφυλισμό και την ανοργανωσιά, επιδιώκουν να «καταθέσουν» τον αγώνα και τις ανησυχίες των φοιτητών στις εκλογές υπέρ της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Γι' αυτό και η αποχή τους βολεύει αφού αφήνει χώρο στο να αναπαράγεται αυτή η κατάσταση. Στον αντίποδα η συμμετοχή με ψήφο στην Πανσπουδαστική είναι εγγύηση στην προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση στους φοιτητικούς συλλόγους.

Το επόμενο διάστημα μπορούμε να μετρήσουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, για την πανελλαδική έκφραση του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική βάση που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην πάλη του φοιτητικού κινήματος, την ενίσχυση της θέσης των φοιτητών.

Με τους φοιτητές πρωταγωνιστές! 1η δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική!