Ο κ. Πιερρακάκης και ο «Γατόπαρδος»: Να ιδρυθούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ... για να γίνουμε Β. Κορέα

Δευ, Δεκ 11, 2023
Thumb_Foitites_Politiki_Pierrakakis_Gatopardos

Ο κ. Πιερρακάκης εξελίσσεται σε έναν πραγματικό ρήτορα του “εκσυγχρονισμού της παιδείας”. Το Σάββατο 9/12 σε παρέμβαση του στην Βουλή το επιβεβαίωσε. Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη ίδρυσης των ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και άλλων ζητημάτων, ανίχνευσε «καφκικό χαρακτήρα» στην συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έκανε αναφορά σε ρήση από το βιβλίο «Γατόπαρδος» του Τομάζι ντι Λαμπεντούζα «για να μείνουν όλα ίδια, πρέπει όλα να αλλάξουν» κ.λπ.

Σε τι πλαίσιο ενέταξε ο «εκσυγχρονιστής» Υπουργός Παιδείας τους φιλοσοφικούς του προβληματισμούς; Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία διαρκώς ανοίγουμε, έχει επίσης έναν καφκικό χαρακτήρα. Επιτρέψτε μου να το πω. Δεν είναι η κύρια στρατηγική σε καμία των περιπτώσεων, αλλά σας καλώ να ανοίξετε τα κινητά σας και να κάνετε «Google». Η Κίνα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και το Βιετνάμ. Υπήρχε και κάτι που το λέγαμε ως ανέκδοτο στις παρέες «Μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια». Ε, λοιπόν, ενημερώνω το Σώμα ότι η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό πανεπιστήμιο, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγιάνγκ, αλλά εμείς ακόμη έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν έχει. Για τα συμπεράσματά σας αυτό».

Μάλιστα. Αφού η “κομμουνιστική” Β. Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο, σημαίνει πως όλοι στον κόσμο έχουν ξεπεράσει “ιδεολογικές αγκυλώσεις” και κάνουν το απολύτως λογικό. Δεν ξέρουμε αν στα πλαίσια της ευρυμάθειας του, ο κ. Πιερρακάκης έχει μελετήσει και την εξαιρετικά “προοδευτική”… φιλοσοφία του Τζούτσε της Β. Κορέας και έτσι κατέληξε “εκσυγχρονιστής”. Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω όσα λέει απλά επιβεβαιώνουν την κριτική του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Επειδή, λοιπόν, οι συγκεκριμένες εξυπνάδες αναπαρήχθησαν και σε διάφορα site για να αποδειχθεί πως είναι ζήτημα “κοινής λογικής” η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, για άλλη μια φορά μας προσέφεραν άπλετο γέλιο. Σε ένα από αυτά, μάθαμε απλά-φανταζόμαστε πως έγινε η απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα- πως οι φοιτητές πληρώνουν υπέρογκα δίδακτρα! Επειδή δε ο κ. Πιερρακάκης εξήρε και το παράδειγμα της Κύπρου, τα γνωστά παπαγαλάκια, αφού έχουν υπεραναλύσει τα οφέλη που έχει αποκομίσει η Κύπρος από τα ιδιωτικά ΑΕΙ, μας γνωστοποιούν και τα αντίστοιχα οφέλη που απολαμβάνει και το ψευδοκράτος, αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής στη Κύπρο! Έγραψαν χαρακτηριστικά πως «κατά μέσο όρο κάθε φοιτητής ξόδευε ανά έτος 16 χιλιάδες δολάρια» και κάπως έτσι τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού των ΑΕΙ προέρχονταν από αυτές τις δαπάνες.

Δεν καταλαβαίνουν ότι με όσα λένε απλά επιβεβαιώνουν όσα αναφέρουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην κριτική που ασκούν στη προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδρύσει ιδιωτικά ΑΕΙ; Δηλαδή, πως θα αποτελεί μπίζνα των καπιταλιστών, θα ενισχύσει τον εμπορευματικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης που όλα θα πουλιούνται και όλα θα αγοράζονται, θα έχει τραγικές συνέπειες στην παρεχόμενη επιστημονική γνώση και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων; Εδώ ο Κάφκα σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Αν θέλει ο κ. Πιερρακάκης να εντοπίσει καφκικές καταστάσεις της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να αφήσει τα νομοσχέδια που ετοιμάζει και:

  • Να πάει να φτιάξει τους σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία
  • Να πάει να φτιάξει τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και τις επικίνδυνες καταστάσεις που έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Να πάει να βάλει κανένα διαδραστικό πίνακα, αφού αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν καν να μπουν σε λειτουργία στα σχολεία, στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ που τα τζάμια πέφτουν και κινδυνεύει η ζωή των φοιτητών.

Τέλος, αν θέλει να καταλάβει καλύτερα τον «Γατόπαρδο», θα τον παροτρύνουμε να δει το ομώνυμο κινηματογραφικό αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι, μήπως και αντιληφθεί επιτέλους ποια είναι στη πραγματικότητα η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο και τι ακριβώς εκπροσωπεί ο ίδιος σε αυτή την “αναμέτρηση”.