Είναι ώρα οργάνωσης της πάλης... :Όλοι σε θέση μάχης!

Δευ, Ιαν 8, 2024
Thumb_Foitites_Oloi_Se_Thesi_Maxis

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει την αντιλαϊκή πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα, έτσι και σε αυτό της παιδείας. Μάλιστα με τη συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος επιδιώκει να ολοκληρώσει διάφορες εκκρεμότητες που οι αγώνες των φοιτητών και του λαού έχουν αφήσει στα χαρτιά.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης

Η επίθεση στις σπουδές, την εργασιακή προοπτική και τη ζωή των φοιτητών είναι ολομέτωπη. Από την ακρίβεια που σαρώνει, που έχει μετατρέψει την φοιτητική ζωή σε μια μάχη επιβίωσης μέχρι τα νέα εργασιακά και φορολογικά νομοσχέδια, το νέο προϋπολογισμό που τσακίζουν τα δικαιώματα και καθηλώνουν τους μισθούς. Από την εμπλοκή της χώρας μας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις συνέπειες για τη ζωή μας, μέχρι τις τραγικές εικόνες που αντικρίσαμε την χρονιά που μας πέρασε η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Η κυβέρνηση τα έχει βρει σκούρα με τους φοιτητές! Δεν προξένησε σε κανέναν εντύπωση ότι παρουσίασε το νομοσχέδιο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, με τις σχολές κλειστές. 

Όμως και πάλι οι φοιτητές έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα. Ακόμα και μέσα στις γιορτές οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. 126 Φοιτητικοί Σύλλογοι συντονίστηκαν, καταδίκασαν το νομοσχέδιο και ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα περάσει»! Ήδη έχουν αποφασίσει γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και μεγάλα συλλαλητήρια.

3+1 Λόγοι που λέμε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

1. Γιατί δεν ανεχόμαστε την αδικία που γίνεται νόμος

Με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο πανεπιστήμιο οι ανισότητες και οι ταξικοί φραγμοί γιγαντώνονται. Για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη λυκείου (όπως προαναγγέλλει το υπουργείο παιδείας με το εθνικό απολυτήριο) και ελάχιστη βάση εισαγωγής... ενώ για κάποιους θα υπάρχει ελάχιστη βάση πληρωμής, αφού και η είσοδος στα ιδιωτικά θα κοστίζει ακριβά.

Και φυσικά όποιος τα καταφέρει με τόσες θυσίες να περάσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα συναντά και πάλι εμπόδια. Γενίκευση των διδάκτρων και επί πληρωμή φοιτητική μέριμνα. Όσοι δεν τα καταφέρνουν είτε θα βρίσκονται στον αέρα είτε θα βρουν κάποιο ιδιωτικό που «αντέχει η τσέπη τους» για να αναζητήσουν μια αμφίβολη τύχη.

Η μόνη ελευθερία αυτού του «ελεύθερου πανεπιστήμιου» είναι η ελευθερία για το που θα ακουμπήσουν οι φοιτητές τα λεφτά τους!

2. Γιατί θέλουμε πτυχία με αξία και όχι την πλήρη διάλυση των πτυχίων μας

Με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα πληθύνουν οι απόφοιτοι “διαφορετικών ταχυτήτων” (απόφοιτοι από δημόσια ΑΕΙ, ιδιωτικά ΑΕΙ, 4ετών σπουδών, 3ετών σπουδών κτλ). Αυτή η ποικιλία πτυχίων και τίτλων θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση του πτυχίου μας. Μάλιστα είναι εξοργιστικό ότι ενώ η κυβέρνηση κατοχυρώνει πλήρη δικαιώματα στα ιδιωτικά ΑΕΙ πριν καν ιδρυθούν, αφήνει τις σχολές που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους.

Παράλληλα, η αύξηση της στρατιάς άνεργων κατόχων διαφορετικών κατηγοριών πτυχίων που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας θα συμπιέσει τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων των απόφοιτων προς τα κάτω.

Σε αυτό το μεγάλο  παζάρι πτυχίων θα ισχύει το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Έτσι, στον ανταγωνισμό μεταξύ των αποφοίτων θα μετράει ακόμα περισσότερο τι επιπλέον έχει εξασφαλίσει κανείς στο κυνήγι πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών στη λογική «φτιάχνω το ανταγωνιστικό μου βιογραφικό». Με τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές, το κόστος σπουδών θα εκτοξεύεται.

3. Γιατί θέλουμε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο πραγματικά δωρεάν

Με  πτυχία που θα έχουν αξία, θα αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για την εργασία στο κάθε αντικείμενο, και όχι ένα πανάκριβο υποβαθμισμένο, εγκλωβισμένο στην υποχρηματοδότηση και εξαρτημένο από χορηγούς και επιχειρήσεις πανεπιστήμιο.

Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με τα κέρδη των επιχειρηματιών. Θα έχει στο επίκεντρο την παροχή ολοκληρωμένης γνώσης στους φοιτητές, με δωρεάν φοιτητική μέριμνα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ένα πανεπιστήμιο με ίσα δικαιώματα, που θα τα δίνει όλα σε όλους και όχι κάποια σε λίγους. Ένα πανεπιστήμιο για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

+1 Γιατί θέλουμε να μείνουμε φοιτητές, όχι “πελάτες” σε “σούπερ μάρκετ” γνώσεων με την επιστήμη εμπόρευμα που θα μένει “στο ράφι”

Η  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βρίσκεται ήδη εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα! Υπερασπίζεται με πάθος ένα νομοσχέδιο που αποτελεί κυριολεκτικά αντιδραστική τομή. Η κυβερνητική παράταξη συντάσσεται με τη διάλυση των πτυχίων χιλιάδων φοιτητών, με την υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Όποιος φοιτητής θέλει να υπερασπιστεί τις σπουδές και τo πτυχίο του πρέπει να τους απομονώσει.

Τώρα είναι ώρα ξεσηκωμού

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών, των πτυχίων και των σπουδών τους περνάει μόνο από τα δικά τους χέρια. Οι φοιτητές με τους αγώνες έχουν διδαχθεί ότι αυτό που μετράει είναι το ποια πλευρά θα βρεθεί πιο δυνατή οργανωμένη και αποφασισμένη.

Οι φοιτητές έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Έχουν το λαό και τους εργαζόμενους συμμάχους.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι πολλές φορές οι πλειοψηφίες στη Βουλή έσπαγαν στους δρόμους. Εκεί θα κριθεί το δίκιο. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του συστήματος να είναι πλειοψηφία στη Βουλή, όπως ήταν εξάλλου και με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και άλλους νόμους που έμειναν στα χαρτιά! Όμως, οι φοιτητές είναι πλειοψηφία στα ΑΕΙ και με τους Συλλόγους τους μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Τώρα είναι ώρα ο κάθε φοιτητής να πάρει θέση. Το νομοσχέδιο που διαλύει τα πτυχία και τις σπουδές του είναι προ των πυλών. Δύο δρόμοι υπάρχουν: ή παραίτηση ή αγώνας για πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές.

Τώρα είναι ώρα οργάνωσης της πάλης και μάχης. Όλοι πρέπει να ενημερωθούν, να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων για να εκφραστεί η συσπείρωση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να αποφασιστούν συλλογικά οι αγωνιστικές δράσεις.

Να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο, μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία, η μόνη που μπορεί να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!