Ποιοτικός ελεύθερος χρόνος: Ο μεγάλος αγνοούμενος του lockdown…

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Politismos_Poiotikos_Eleutheros_Xronos

Το αστικό κράτος, αντί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αποφυγή διάδοσης του ιού σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ, χρησιμοποιεί ως βασικό μέτρο «αντιμετώπισης» της πανδημίας το lockdown. Την αντιμετωπίζει, μάλιστα, ως «ευκαιρία» για να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα σε κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως πχ με την θέσπιση της 10ωρης εργασίας, την τηλεργασία, την αύξηση των ορίων υπερωριακής εργασίας κ.ά.

Ως συνέπεια αυτής της πολιτικής ο λαός κι η νεολαία βλέπουν διαρκώς τον «μη εργάσιμο» χρόνο τους να περιορίζεται και την καθημερινότητά τους να γίνεται αποπνικτική. Βιώνουν τον αποκλεισμό από δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού και βλέπουν να περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι λιγοστές υποδομές και χώροι πρασίνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ανάσα. Αυτό το κυριολεκτικό τσάκισμα του ελεύθερου χρόνου, στο πλαίσιο της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου, είναι ένα ακόμη πλήγμα στα κοινωνικά δικαιώματα με επιπτώσεις στους ίδιους τους όρους ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Απορρίπτουμε αυτά που μας «σερβίρουν», βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Αποτελεί συνειδητή πολιτική του καπιταλισμού να μπαίνουν εμπόδια στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Βέβαια, η αστική τάξη επενδύει με τον δικό της τρόπο στον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας, παρεμβαίνοντας ιδεολογικά. Πλασάρει ένα κάρο πολιτιστικά προϊόντα, με τα οποία είτε άμεσα είτε πιο συγκαλυμμένα επιχειρεί να ενσωματώσει στη δική της αντίληψη, να διοχετεύσει τη δυσαρέσκεια και την όποια αμφισβήτηση για προβληματικές πλευρές της πραγματικότητας σε ακίνδυνα κανάλια. Αξιοποίησε μάλιστα το διάστημα του lockdown για να «αναβαθμίσει» την παρέμβασή της, σερβίροντας διάφορα τηλε-σκουπίδια και ριάλιτι που κάνουν τους νέους να «σκοτώνουν» απλά τον χρόνο τους, να μένουν «κλεισμένοι στον εαυτό τους», να υιοθετούν φτηνά ιδανικά και πρότυπα…

Από το ανοιχτό μάθημα φλαμένκο που πραγματοπόιησε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, την Κυριακή 28 Μάρτη, στο Πεδίο του Άρεως
Από το ανοιχτό μάθημα φλαμένκο που πραγματοπόιησε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, την Κυριακή 28 Μάρτη, στο Πεδίο του Άρεως

Ο ελεύθερος χρόνος όμως είναι μία ουσιώδης κοινωνική ανάγκη που ειδικά σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, για σωματική και ψυχική ξεκούραση, ανάπαυση, συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή, βελτίωση της μόρφωσης, συμμετοχή σε δραστηριότητες και ασχολίες, δημιουργία, φυσική άσκηση, καλλιέργεια των ενδιαφερόντων, επαφή με την τέχνη και τον αθλητισμό, προσωπικές σχέσεις.

Σήμερα ο αγώνας της νεολαίας είναι ανάγκη να βάλει μπροστά και να διεκδικήσει μέτρα για την ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερο χρόνου. Η ΚΝΕ σταθερά πρωτοστατεί σε αυτόν τον αγώνα μέσα από την πρωτοπόρα δράση που αναπτύσσει σε αυτά τα μέτωπα. Ειδικά μετά από ένα παρατεταμένο lockdown αναδεικνύεται η ξεχωριστή σημασία που έχει ο οργανωμένος αγώνας για το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την πρόσβαση στον πολιτισμό και αθλητισμό.

1086.38.1

Η ΚΝΕ με τα Στέκια Πολιτισμού που λειτουργεί σε πόλεις και συνοικίες, σταθερά διεκδικεί αναβάθμιση των χώρων πολιτισμού και αναψυχής,  δημιουργική διέξοδο στον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας. Ειδικά αυτή την περίοδο, τα Στέκια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα! Ζωντανεύουν κυριολεκτικά πλατείες και γειτονιές! Υπαίθρια μαθήματα, μουσικές παρεμβάσεις, πολύμορφες και δημιουργικές δράσεις στέλνουν παντού το μήνυμα ότι μαζί «σπάμε τον φόβο - δίνουμε τρόπο στην οργή»! Γιατί η ζωή είναι τώρα μπροστά μας και δεν αναβάλλεται!

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα απευθύνει κάλεσμα σε νέες ομάδες και καλλιτέχνες να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Να έρθουν σε επαφή με το Στέκι και να πάρουν ενεργά μέρος με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις!

 

Πολύμορφές δράσεις σε γειτονιές τον Απρίλη!

› 3/4 υπαίθριο μάθημα σχεδίου στο Θησείο, στις 11.00 πμ.

› 3/4 υπαίθριο μάθημα latin στη Ν. Σμύρνη.

› 10/4 μουσική παρέμβαση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, πύλη ΕΜΠ.

› 17/4 μουσική παρέμβαση στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω.