Σκέψεις και συναισθήματα που γέννησε «Ένας ζεστός Νοέμβρης»

Πέμ, Δεκ 14, 2023
Thumbnail_Documentary_Polytexneio_KNE

Ήταν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στο κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου, στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την επέτειο των 50 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό, που άνθρωποι όλων των ηλικιών μοιράστηκαν μοναδικές στιγμές, που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες. Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, ζωντάνεψαν ξανά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, με τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται πάλι εκεί, στον χώρο που «φούντωσε» ο αγώνας. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις.

«Το ντοκιμαντέρ "Ένας ζεστός Νοέμβρης", για την επέτειο των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο με συγκίνησε, με εντυπωσίασε και σίγουρα κέρδισα πολλά από αυτό. Οι μαρτυρίες αξιοθαύμαστων ανθρώπων και κομμουνιστών τόσο για τα βασανιστήρια και τις άθλιες συνθήκες ζωής στην εξορία, όσο και για τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής και της κρυφής οργανωμένης δράσης, πριν και μετά την εξορία, περιγράφονται με απόλυτη περηφάνια και γενναιότητα, χωρίς να υπήρξε ποτέ ίχνος δισταγμού. Το θάρρος και η αφοσίωσή τους στον αγώνα αποτελεί έμπνευση και δείχνει τον δρόμο για όλους εμάς τους νεότερους στην ΚΝΕ. Παράλληλα, η ανάλυση των γεγονότων και η εκ των υστέρων αποτίμηση της οργανωμένης δράσης τότε, αποτελούν σημαντικά τωρινά και μελλοντικά εφόδια, πολύτιμη ιστορική πείρα», ξεχώρισε ο Δημήτρης, πρωτοετής φοιτητής στο ΕΜΠ.

Η ευρηματικότητα, η πειθαρχία, η συνωμοτικότητα, ξεχωρίζουν ως βασικές αρχές για να οργανωθεί η δράση των μελών της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο, αλλά και  η μελέτη και η διακίνηση του Ριζοσπάστη και του «Οδηγητή», του μαρξιστικού – λενινιστικού βιβλίου, ως απαραίτητα στοιχεία για το ιδεολογικό και πολιτικό ατσάλωμα. Το χτίσιμο ισχυρών δεσμών με τους νέους, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που κατακτιόταν με την καθημερινή επαφή, συζήτηση και δράση. «Ήμασταν παντού μέσα στη ζωή», λέει ένας από τους πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ, «στους συλλόγους, όπου πήγαινε η νεολαία ήμασταν και εμείς μέσα».

Για το πώς με πολύπλευρο τρόπο επέδρασε στους συντρόφους το ντοκιμαντέρ και τα λόγια που παραθέσαμε παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύντροφοί μας από μαθητική ΟΒ της Αττικής μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ πήγαν αμέσως να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο του σχολείου τους.

Τις δικές της εντυπώσεις περιέγραψε η Κωνσταντίνα: «Βλέποντας αυτό το ντοκιμαντέρ σαν πρόσφατο μέλος της ΚΝΕ ήταν το αποκορύφωμα της επιβεβαίωσής μου ότι ο αγώνας πρέπει να είναι οργανωμένος», ενώ τόνισε πως το «βασικότερο μήνυμα» που συγκράτησε από το ντοκιμαντέρ ήταν να «μη συμβιβαστούμε άλλο με το σύστημα που σαπίζει». Ο Κυριάκος, επίσης μαθητής, ξεχώρισε ότι: «Ήταν μια σοκαριστική αναδρομή στην ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και της χώρας μας. Μέσω της πάλης και του αγώνα, ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη, μπορούμε να βρούμε φως και μπορούμε να ξεσηκωθούμε».

Μερικές μόνο από τις αμέτρητες γνωστές και άγνωστες ιστορίες που φωτίζουν την τόλμη που έδειξε ο λαός και η νεολαία, την αλληλεγγύη που γιγάντωσε τις μέρες των γεγονότων, αλλά και πριν, για να οργανωθεί η αντιδικτατορική πάλη, καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ. Πλάι στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, την εξέλιξη των γεγονότων, στάθηκαν και άνθρωποι που συνέβαλαν με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. «Υπήρχαν άνθρωποι που διέθεταν τα σπίτια τους για να κρύψουν παράνομους, για να γίνουν συσκέψεις, συνεδριάσεις, διέθεταν τα μαγαζιά τους για να είναι γιάφκες μεταφοράς παράνομου υλικού. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, είναι βασικό στήριγμα για να μπορεί να λειτουργεί μία παράνομη οργάνωση, να μπορεί να εκπληρώνει την αποστολή της. Και αυτοί είναι και οι αφανείς ήρωες του αγώνα», τονίζει ένας από τους ομιλητές.

Για τη σημασία της αλληλεγγύης μίλησε ο Γιάννης, μαθητής: «Με άγγιξε πολύ η στήριξη που δέχονταν τα μέλη του Κόμματος που μετά από βάναυσες καταστάσεις που βίωναν, είχαν συμπαράσταση από τον λαό, τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές και αυτό μου δίνει ελπίδα και θάρρος για ό,τι γίνει στο μέλλον». 

Μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό αναδεικνύονται και γίνονται κατανοητά χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα, δίνεται έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και επαφή με την ιστορία. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε η Κωνσταντίνα, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Όντας άνθρωπος που δεν είχα διδαχτεί ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες για το Πολυτεχνείο, κάνοντας γιορτές στο σχολείο που απλά υπήρχαν για να χάσεις μάθημα θεώρησα το ντοκιμαντέρ πολύ σημαντικό για να μάθω περισσότερα πράγματα για την χούντα. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που είχαν προσθέσει προκαλούσαν μια ανατριχίλα μπορεί να πει κανείς». 

Φωτίζεται η σημασία που έχει τα μέλη της ΚΝΕ να μελετάμε την ιστορία του Κόμματός μας, να διδασκόμαστε από τα πολύτιμα συμπεράσματα και τις συλλογικές εκτιμήσεις, που αποτελούν εφόδιο για τη δράση μας στις σημερινές συνθήκες. Έτσι, η ΚΝΕ μπορεί να γίνεται πιο ικανή να πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για όλα τα προβλήματα της νεολαίας, να διεισδύει με τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις της στις νεανικές συνειδήσεις, να δυναμώνει και να συμβάλει πιο αποφασιστικά, στο πλευρό του ΚΚΕ, στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα «γεννιούνται» σε όσους παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Ένας ζεστός Νοέμβρης» που επιμελήθηκε η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Τα υπόλοιπα προτρέπουμε τους αναγνώστες του «Οδηγητή» να τα ανακαλύψουν…

DJI_0055