Συνέντευξη για την προετοιμασία των φοιτητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Δευ, Μαΐ 31, 2021
Poster_Foit_Fest_2021_Α_DARKER_1

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια όλης της χώρας προετοιμάζουν τα φοιτητικά τους φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν από τα μέσα του Ιουνίου έως και τις αρχές Ιουλίου με σύνθημα "Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!".

Για την προετοιμασία, το περιεχόμενο των φοιτητικών φεστιβάλ και τους στόχους της Οργάνωσης ο «Οδηγητής» μίλησε με την Δήμητρα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ, την Άννα Μαρία Ηλιού, γραμματέα της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και τον Γιώργο Μαυροματίδη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Παντείου της ΚΝΕ.

"Οδηγητής": Τι σηματοδοτεί το σύνθημα των φετινών φοιτητικών Φεστιβάλ;

Δήμητρα Τσιουπρά: Με το σύνθημα των φοιτητικών Φεστιβάλ επιδιώκουμε να δώσουμε απάντηση στον προβληματισμό των νέων, στην ανησυχία και τα "γιατί" που ξεφυτρώνουν όλο και πιο έντονα. Ειδικά φέτος, θέλουμε να εμπνεύσουμε τη μαχητική αισιοδοξία, που πηγάζει από τη συλλογικότητα, τη διεκδίκηση, τον αγώνα για το δίκιο, για μια άλλη κοινωνία, κόντρα στη σαπίλα του συστήματος που αναδύεται από παντού. Το σύνθημά μας, λοιπόν, αποτελεί μια μεγάλη προτροπή στους συμφοιτητές μας, να συνεχίσουν να ονειρεύονται τη ζωή, τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει, απελευθερωμένοι  από τα δεσμά του συστήματος. Να τολμούν να τα βάζουν με όποιον στερεί τα δικαιώματά τους, να δοκιμάσουν τη δύναμή τους στον αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που έχουν αποδείξει ότι και θέλουν και μπορούν να συγκρουστούν με το σύστημα της εκμετάλλευσης, ότι δεν συμβιβάζονται. Αυτή η πρωτοπόρα δράση των μελών και φίλων της ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα πυροδότησε και τους σημαντικούς φοιτητικούς αγώνες, έθεσε στο επίκεντρο της πάλης την επιθετική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας, συνέβαλε ώστε το κίνημα να αποκτά αντοχή, διάρκεια, προοπτική, να ξεπερνά τις παγίδες του συστήματος. Οι αγώνες των φοιτητών και την φετινή χρονιά, μάς προσφέρουν  πλούσια πείρα για να συζητήσουμε πώς θα γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί στις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Προχωράμε λοιπόν μπροστά, μαζί με ακόμα περισσότερους νέους, με όλους όσοι σήμερα ασφυκτιούν και  έχουν θέση στον αγώνα για τη μόνη ρεαλιστική, σύγχρονη απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα που είναι ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός.

"Ο": Τι φιλοδοξεί η ΚΝΕ με τα φοιτητικά Φεστιβάλ, πώς δουλεύετε με το κάλεσμά σας και τι ανταπόκριση βρίσκει από τους φοιτητές;

Γιώργος Μαυροματίδης: Φιλοδοξούμε πολλοί νέοι να γνωρίσουν την ΚΝΕ, να έρθουν σε επαφή με τα ιδανικά μας, να πάρουν μια μικρή «γεύση» από την κοινωνία που εμείς ονειρευόμαστε, από την κοινωνία που θα είναι στο «μπόι» των ονείρων που έχουν κι έχουμε. Ακόμα περισσότεροι νέοι να πάρουν την όμορφη απόφαση να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ!  Στα πανεπιστήμια της Αθήνας πήραμε φέτος την πρωτοβουλία να «απλώσουμε» τις φεστιβαλικές δραστηριότητες μέσα σε κάθε ίδρυμα, με κορύφωση το μεγάλο φοιτητικό φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας στις 18-19 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη. Η ανταπόκριση των συμφοιτητών μας μάς γεμίζει αισιοδοξία αφού ακόμα περισσότεροι νέοι συμμετέχουν στην προετοιμασία, στο πρόγραμμα και τη λειτουργία των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, ζωντανεύοντας τις κλειστές σχολές μας! Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε μπει στη μάχη για την επιτυχία των διήμερων πολύμορφων δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στη σχολή μας το διήμερο 11 & 12 Ιούνη. Με εξορμήσεις και περιοδείες στις πλατείες και τα στέκια των φοιτητών, με ενημερώσεις στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, με αφισοκολλήσεις στις γειτονιές και αξιοποίηση όλων των τρόπων επικοινωνίας, θέλουμε να φτάσει το κάλεσμά μας σε κάθε φοιτητή. Ήδη η  απήχηση του φεστιβάλ είναι μεγάλη αφού συνδυάζει την πολιτική συζήτηση για όλα όσα «καίνε» τους φοιτητές με την ζωντανή επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την πολιτιστική δημιουργία, που είναι φέτος πιο αναγκαία από ποτέ, έπειτα από ένα τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού, στο οποίο όλοι έχουν «μπουχτίσει».

Άννα Μαρία Ηλιού: Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για τη συμμετοχή στο φοιτητικό μας φεστιβάλ. Επιδιώκουμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης με κάθε νέο και νέα που βρέθηκε στο πλευρό μας όλο το προηγούμενο διάστημα, στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στον αγώνα για επιστροφή στις σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας, στη πλούσια δραστηριότητα των οργανώσεων γύρω από το επιστημονικό αντικείμενο, σημείο συνάντησης με κάθε νέο και νέα που εμπνεύστηκε από τη στάση, τις θέσεις του Κόμματος, που θέλει να μάθει περισσότερα για την πρόταση του ΚΚΕ. Επιδιώκουμε όμως να είναι και σημείο συνάντησης με κάθε νέο και νέα που διατηρεί επιφυλάξεις, γνωρίζοντας πως ο προβληματισμός τους αποτελεί έδαφος για συζήτηση, για παραπέρα επεξεργασία των θέσεων μας, για να γινόμαστε ικανότεροι στην προβολή τους. Το φοιτητικό φεστιβάλ ως το πρώτο μεγάλο πολιτικό  και πολιτιστικό γεγονός στη πόλη μας μετά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων αποτελεί απάντηση στην ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρεθούν ξανά σε ένα γνώριμο περιβάλλον, να συζητήσουν όσα τους απασχολούν, να ψυχαγωγηθούν. Ο ενθουσιασμός, η όρεξη για δράση και συμμετοχή είναι μεγάλος, μας γεμίζει με αισιοδοξία για να αποτελέσει το φοιτητικό μας φεστιβάλ μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας.

"Ο": Τι θα δει ένας φοιτητής που θα έρθει σε ένα φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ;

Γ.Μ: Θα δει εκατοντάδες νέους και νέες να συζητάνε, να σχολιάζουν την επικαιρότητα, να παρακολουθούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις-συζητήσεις ή εκθέσεις, να διασκεδάζουν και να αθλούνται. Θα δει εκατοντάδες νέους που χαίρονται τη ζωή και παλεύουν για να την κάνουν πιο όμορφη. Και όλα αυτά σε ένα χώρο που έχει γίνει «αγνώριστος» μέσα από την συλλογική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι οργανώσεις της ΚΝΕ παίρνουν την πρωτοβουλία να φτιάξουν από την αρχή το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του ιδρύματος και να το παραδώσουν στους φοιτητές, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για ανοιχτούς, δωρεάν και σύγχρονους χώρους άθλησης! Στο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε αγαπημένους καλλιτέχνες όπως τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον καυστικό Χριστόφορο Ζαραλίκο μαζί με πολλά ανερχόμενα φοιτητικά συγκροτήματα, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Πάντειο ο επισκέπτης, πέρα από τις συναυλίες και τις συζητήσεις, θα περιηγηθεί σε εκθέσεις που ετοιμάζουν οι ΟΒ της ΚΝΕ όπως για το ρόλο των επαναστάσεων στην ιστορία, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 200 χρόνων από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 και τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, τις εκθέσεις φωτογραφίας σχετικά με το προσφυγικό, για την ιστορία του χιπ-χοπ κ.λπ. Ταυτόχρονα, στον χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, ώστε ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει σταδιακά την δική του βιβλιοθήκη. Γενικότερα, θέλουμε ο επισκέπτης να μπορεί να ευχαριστηθεί και οπτικά και στο περιεχόμενο το φεστιβάλ που προετοιμάζουμε. Δουλεύουμε πυρετωδώς για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά και είμαι σίγουρος, ότι οι νέοι που θα έρθουν θα φύγουν «γεμάτοι» από αυτή την εμπειρία, με μεγαλύτερη όρεξη να επισκεφθούν και το κεντρικό φεστιβάλ της Σπουδάζουσας.

Α.Η.: Τα φοιτητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα χτίζονται από νέους για νέους,  με την  εθελοντική προσφορά, με το μεράκι και τη συλλογικότητα των μελών και των φίλων της ΚΝΕ. Ξεχωρίζει η πλούσια πολιτική δραστηριότητα με θεματικές συζητήσεις - workshops για όσα απασχολούν τη νεολαία. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα προγραμματίζουμε συζητήσεις με θέματα που αφορούν την εξειδίκευση της αστικής στρατηγικής στις ανθρωπιστικές σχολές, τον μηχανισμό της εκμετάλλευσης, το πώς το κέρδος λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών αλλά και μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της μπροσούρας της ΤΟ Υγείας για την προστασία της υγείας στο Σοσιαλισμό. Το φεστιβάλ στην πόλη μας θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει αθλητικές και χορευτικές επιδείξεις, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες της πόλης μας, φοιτητικά συγκροτήματα, έκθεση αφιερωμένη στην νέα μπροσούρα του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ με ιδιαίτερη αναφορά στη πλούσια πείρα των φετινών φοιτητικών κινητοποιήσεων, βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής καθώς και σημείο γνωριμίας με το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη πόλη!

"Ο": Για τα Φεστιβάλ απευθύνετε ιδιαίτερο κάλεσμα στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές που έχουν γνωρίσει από κοντά τη σχολή τους για ένα μόνο εξάμηνο ή και καθόλου...

Α.Η: Έχει για όλους εμάς ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών, των συναδέλφων μας που βρίσκονται με ευθύνη της κυβέρνησης εκτός των σχολών τους για πάνω από 1.5 χρόνο, ωστόσο σε σημαντικό βαθμό δεν αποτελεί την αρχή της επαφής των οργανώσεων μας μαζί τους! Ίσα ίσα ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε ένα χώρο που αποτέλεσε την αρχή της δια ζώσης δραστηριότητας των φοιτητικών συλλόγων, των διαλέξεων που έδωσαν πραγματική "ανάσα" για την γνωριμία, την επαφή των φοιτητών μεταξύ τους, τους έφεραν σε πρώτη επαφή με το χώρο του πανεπιστημίου, με το επιστημονικό τους αντικείμενο, με τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση.

"Ο": Πρόσφατα εκδόθηκε το κείμενο του Τμήματος Παιδείας & Έρευνας της ΚΕ «Το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας». Πώς σχεδιάζουν οι φοιτητικές οργανώσεις της ΚΝΕ τη διακίνηση και αξιοποίησή του;

Δ.Τ: Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ υποδέχτηκαν με πραγματικό ενδιαφέρον την νέα αυτή έκδοση, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο εφόδιο στον καθημερινό μας αγώνα μέσα στα αμφιθέατρα. Ήδη, έχει αρχίσει το διάβασμα, η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση με τους φοιτητές. Δικαιωματικά, λοιπόν, η έκδοση του Τμήματος Παιδείας θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Φοιτητικών Φεστιβάλ. Με στόχο να την πάρουν στα χέρια τους οι εκατοντάδες νέοι που θα συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους, να φουντώσει η συζήτηση για το "τι Πανεπιστήμιο έχουμε και τι Πανεπιστήμιο θέλουμε",  να γίνει αφορμή ώστε περισσότεροι νέοι να γνωρίσουν την πρόταση του ΚΚΕ, να μπολιάσει τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος. Και βέβαια, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θέλουμε η έκδοση να μπει σε κάθε σχολή, αμφιθέατρο και εργαστήριο, ήδη προετοιμάζουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.