Το Super Cup και τα "δολώματα" των ...σεΐχηδων

Δευ, Ιουλ 31, 2023
Thumb_Athlitismos_Ethelontes_UEFA_Scup

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, γνωστότερη ως UEFA, είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην Ευρώπη, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διοργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπό την αιγίδα της διεξάγονται το Champions League και το Europa League, οι δύο μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Οι νικητές των δύο διοργανώσεων αναμετρώνται κάθε καλοκαίρι σε ένα παιχνίδι με έπαθλο ένα τρόπαιο που έχει ονομαστεί Super Cup.

To Super Cup λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά ευρωπαϊκά γήπεδα κάθε φορά και για το 2023 θα διεξαχθεί στο γήπεδο Καραϊσκάκη στις 16 Αυγούστου. Η διοργάνωση μάλιστα παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η φετινή αναμέτρηση γίνεται ανάμεσα στην κάτοχο του Champions League Μάντσεστερ Σίτι και την κάτοχο του Europa League Σεβίλλη. Η Μάντσεστερ Σίτι κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο αγγλικό πρωτάθλημα, χάρη στον πακτωλό εκατομμυρίων που τη χρηματοδοτεί από το 2008 και μετά, όταν και αγοράστηκε από τον σεΐχη Μανσούρ, που είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της χώρας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει σε μετεγγραφές ποδοσφαιριστών πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ αυτά τα 15 χρόνια...

Επίσης, μέσα από τις γνωστές χορηγικές συμφωνίες της UEFA με μονοπωλιακά μεγαθήρια το χρήμα που μοιράζεται στους νικητές των διοργανώσεων της ρέει άφθονο. Έτσι, η Σεβίλλη στο δρόμο για τον τελικό και την κατάκτηση του Europa League εξασφάλισε ένα ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη νικήτρια του Champions League Μάντσεστερ Σίτι αυτό το ποσό εκτοξεύεται στα 85 εκατομμύρια! Φυσικά αυτά τα ποσά είναι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις υπόλοιπες χορηγικές συμφωνίες των ομάδων, που ανεβάζουν ακόμα περισσότερα τα ποσά. Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν απαραίτητο να ειπωθούν γιατί το μέγεθος της ξετσιπωσιάς της είδησης που ακολουθεί δεν έχει προηγούμενο.

Κι όμως! Παρά τα παρανοϊκά ποσά που μοιράζει η UEFA δεξιά και αριστερά, παρά τα εκατομμύρια που σκορπίζονται και μοιράζονται μεταξύ των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, η UEFA, για να κάνει τον τελικό του Super Cup στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αναζητά... εθελοντές!

Μάλιστα, προμοτάρει αυτή την αναζήτηση τσάμπα εργασίας μέσα από μεγάλο αθλητικό ραδιόφωνο που καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή για να ζήσουν την εμπειρία ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού event συμμετέχοντας ενεργά στη διεξαγωγή του. Για να βιώσουν τη χαρά της προσφοράς (!), η οποία είναι ανεκτίμητης αξίας! Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Φαίνεται ότι η εποχή των σεΐχηδων στο ποδόσφαιρο συνοδεύεται από την επαναφορά των δούλων.

Θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν αναδείκνυε το μέγεθος της χυδαιότητας μίας ομοσπονδίας, που ευαγγελίζεται το καλό του ποδοσφαίρου, αλλά έχει συμβάλει στην πλήρη εμπορευματοποίησή του , σε πανάκριβα εισιτήρια αγώνων, που κάνουν την παρακολούθησή του από τη μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης αδύνατη, τις συνδρομητικές υπηρεσίες που αποκλείουν κόσμο ακόμα και από τηλεοπτική προβολή, ενώ εκμεταλλεύεται ακόμα και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, αφού συνεχώς προσθέτει περισσότερους αγώνες στο καλεντάρι με μοναδικό μέλημα την προσέλκυση μεγαλύτερων εσόδων και χορηγών, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία των ποδοσφαιριστών. 

Αυτά τα έσοδα πάντως φαίνεται ότι πάνε σε συγκεκριμένες τσέπες και η αδηφαγία για περισσότερα κέρδη φτάνει στο σημείο να προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, να μην πληρώσουν ούτε μεροκάματα για να γίνει ένα ματς, αλλά να τη βγάλουν στο τσάμπα. Είναι προφανές ότι το ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τον χαρακτήρα του συστήματος. Λεφτά με το τσουβάλι, αλλά για λίγους, για τους υπόλοιπους η χαρά της συμμετοχής. Τουλάχιστον η UEFA κέρδισε επάξια τον τίτλο των τζαμπατζήδων με λεφτά.