1η Μάη: Σύμβολο του αγώνα της εργατικής τάξης για κοινωνική απελευθέρωση, βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων όλου του κόσμο
Παρ, Απρ 2, 2021
Τι έγινε όμως την 1η Μάη και καθιερώθηκε η εργατική Πρωτομαγιά; Πως συνδέεται με κορυφαίες στιγμές και πρότυπα αγωνιστικής στάσης στην Ελλάδα; Πως μέσα από την ιστορία και τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης αναδεικνύεται η ανειρήνευτη σύγκρουση ανάμεσα στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου και τα κοινωνικά παράσιτα, τους κεφαλαιοκράτες; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που κάθε αγωνιστής πρέπει να φυλά «ζεστά» μέσα στην καρδιά του, να γίνονται όπλο στους αγώνες του σήμερα.
«Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές, ξαπλώνεται μια τεράστια φωτιά
Θέλετε να μη τη βλέπετε; Δικαίωμα σας
Μα δε θα την αποφύγετε»Α. Σπάϊς
Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Έτσι η 1η του Μάη αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως η Εργατική Πρωτομαγιά.
Μάης 1936: «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες...»
Οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Στην απεργία πήραν μέρος 40.000 καπνεργάτες. Τις επιθέσεις της αστυνομίας στους απεργούς συμπληρώνουν για μέρες οι φασίστες. Ο Μεταξάς, που «διέρχεται» από τη Θεσσαλονίκη, δίνει εντολή στους αστυνομικούς να διαλύσουν τους απεργούς με κάθε τρόπο. Στις 8 του Μάη η οδός Εγνατίας βάφτηκε στο αίμα. Το ματοκύλισμα των απεργών προκάλεσε την οργή του λαού και την άλλη μέρα κατέβηκαν σε απεργία, πλάι στους καπνεργάτες οι υπάλληλοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, οι φοιτητές και οι επιστήμονες. Τα περισσότερα καταστήματα της πόλης είχαν κλείσει. Στη γωνία της Οδού Εγνατίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε πραγματική σφαγή. Οι χωροφύλακες έβαλλαν με όπλα και οπλοπολυβόλα πάνω στο άοπλο πλήθος. Δώδεκα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες ήταν ο αιματηρός απολογισμός αυτής της επιχείρησης. Συγκλονισμένος από τα αιματηρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης, ο νεαρός τότε ποιητής Γιάννης Ρίτσος, έγραψε το ποίημα «Επιτάφιος», το οποίο κυκλοφόρησε μέσα από τον Ριζοσπάστη εκείνων των ημερών, που κατοπινά μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Μάης 1944: «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος»
Δέκα καμιόνια ξεκίνησαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με προορισμό το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μετέφεραν 200 κομμουνιστές κρατούμενους για εκτέλεση. Από τους 200, οι περισσότεροι ήταν προηγούμενα κρατούμενοι στην Ακροναυπλία, εξόριστοι στην Ανάφη, τους οποίους η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους χιτλερικούς.
«Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να ‘σαι περήφανος για τον μονάκριβο γιο σου. Ν’ αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα σου και την αδερφούλα μου, κι οι δυο μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη».
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ
Κομμουνιστής ήρωας που εκτελέστηκε
την Πρωτομαγιά του 1944
Πρωτομαγιά 2020 Γράψαμε Ιστορία, Συνεχίζουμε
Η μέρα που έχει περάσει ήδη στις πιο λαμπρές σελίδες του εργατικού κινήματος της χώρας μας και διεθνώς. Μία εικόνα που γέμισε αισιοδοξία τους εργαζόμενους και τη νεολαία στη χώρα μας, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα σε όλο τον κόσμο. Μία εικόνα που θα σηματοδοτούσε τα υλικά του αγώνα που θα έδιναν τα ταξικά σωματεία το επόμενο διάστημα. Μία εικόνα που μεταφράζονταν με δύο λέξεις γεμάτες περιεχόμενο, δύο λέξεις γεμάτες ελπίδα, δύο λέξεις με προοπτική, Οργανωμένη Απειθαρχία. Αυτό ήταν και το στίγμα των αγώνων που ακολούθησαν.
Από το Σικάγο μέχρι σήμερα επιβεβαιώνεται πως το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα των καπιταλιστών, δεν διορθώνεται, ανατρέπεται!
Η φετινή Πρωτομαγιά θα βρει το λαό και τη νεολαία να συζητά για τα διαχρονικά αιτήματα της Πρωτομαγιάς από ακόμα πιο δύσκολη θέση. Η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε μέσα στο διάστημα της πανδημίας δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια. Το σύνολο των αστικών δυνάμεων, όταν δεν υπερψήφιζαν, ασκούσαν κριτική στο «μείγμα» και τα «ποσοστά» χωρίς να λένε κουβέντα για την ουσία τους.
Ταυτόχρονα οι αγώνες για την υπεράσπιση της Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και νεολαίας που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργούν σοβαρή παρακαταθήκη στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Φωτίζουν την ανάγκη ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις.
Κανένας συμβιβασμός με τον Μεσαίωνα
135 χρόνια μετά το Σικάγο, η εργατική τάξη βλέπει στις ηρωικές της στιγμές, τον αγώνα της σήμερα. Διαχρονικά η αστική τάξη της χώρας μας, και διεθνώς, δεν παραιτήθηκε στιγμή από το να ξηλώσει τις όποιες κατακτήσεις είχε αποσπάσει η εργατική τάξη με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, να βαθαίνει την εκμετάλλευση και με σύγχρονους όρους. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο στη δουλειά, που εξασφάλιζε στους εργαζόμενους 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες αναψυχή, που εδώ και χρόνια ξηλώνεται με την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται με την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» τη θεσμοθέτηση 10ωρης δουλειάς χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Η κοινωνική ασφάλιση, το σύνολο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η συνταξιοδότηση, δηλαδή όλη η ζωή των σημερινών εργαζομένων, που τα τελευταία 30 χρόνια ξηλώνεται από όλες τις κυβερνήσεις, προετοιμάζεται να παραδοθεί άμεσα ολοκληρωτικά στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
Η μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2019, ο καθορισμός του οποίου γίνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας. Δηλαδή με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την παγίωση των μισθών πείνας.
Απουσία μέτρων ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εφαρμογής ακόμα και αυτών των ελλιπών μέτρων που ισχύουν σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι εν ώρα δουλειάς.
Το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας (2020) για την καταστολή και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας, τα εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες των εργατικών σωματείων και για την προκήρυξη απεργίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (2018), και ενίσχυσε η Νέα Δημοκρατία (2020). Έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσο ενίσχυσης του κρατικού – κυβερνητικού ελέγχου των διαδικασιών εργατικών σωματείων, νομοθετώντας το ηλεκτρονικό μητρώο, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λπ.
Η ανυπαρξία στους περισσότερους κλάδους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που καθορίζουν το σύνολο των όρων δουλειάς και ασφάλισης, μαζί με τις δεκάδες μορφές «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας, έχουν διαμορφώσει ομάδες εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο κλάδο, μέσα στον ίδιο όμιλο, μέσα στην ίδια επιχείρηση. Σε επιχειρηματικούς ομίλους διαφόρων κλάδων, ένα μεγάλο ποσοστό ή ακόμα και η πλειοψηφία όσων δουλεύουν σε αυτούς, δεν εμφανίζονται ως εργαζόμενοί τους, αλλά ως εργαζόμενοι εργολάβων, ως «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι από «δουλεμπορικά» γραφεία, ως εργαζόμενοι σε «εξωτερικούς συνεργάτες», με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα δικαιώματα.
Τα μέλη της ΚΝΕ δίνουμε την μάχη της απεργιακής απάντησης, δημιουργούμε νέες εστίες αντίστασης
Είναι σημαντικές μάχες οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού για τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς εισόδημα κατά την περσινή σεζόν. Οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών ΙΕΚ που κατέκτησαν την καταβολή εφάπαξ επιδόματος. Οι κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Όπως επίσης μεγάλη και σταθερή είναι η μάχη της αλληλεγγύης που έδειξαν τα σωματεία και οι φορείς όλο αυτό το διάστημα στους σεισμοπαθείς της Σάμου και της Λάρισας, στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας και της Ευβοίας.
Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να φτάσουμε ακόμα πιο πλατιά σε περισσότερους νέους εργαζόμενους, άνεργους, σπουδαστές από την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η μέρα της Πρωτομαγιάς όμως για την εργατική τάξη στην Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της. Δημιουργεί πολύτιμα συμπεράσματα, διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές με το ήθος και τα ιδανικά που έχουν «όσοι κοιτάνε το θεριό κατάματα». Γεμίζει ελπίδα το λαό ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.
Η νεολαία και ο λαός δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες, δεν έχουμε ανάγκη από κυβερνητικές εναλλαγές. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη σήμερα είναι να δυναμώνει ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του σάπιου, βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας για το σοσιαλισμό!