50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Ανοίγοντας ένα παράθυρο στο φωτεινό μέλλον!

Τρί, Οκτ 15, 2024
Thumbnail_50Fest_Parathiro

Το 50ο Φεστιβάλ έγραψε ιστορία! Για τέσσερις μέρες περισσότεροι από 150 χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών συναντήθηκαν στο Πάρκο Τρίτση, συντόνισαν τις καρδιές τους που χτυπούν ανυπόταχτα στα κελεύσματα της εποχής, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη φρίκη του πολέμου, αντάλλαξαν πείρα και σκέψεις από τους μεγάλους αγώνες του λαού μας, ήταν όλοι εκεί, σε αυτή την ανεπανάληπτη γιορτή που θα θυμόμαστε για πάντα. Εκεί ήχησε δυνατά το πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός! Η κόκκινη πολιτεία, πιο όμορφη και αναβαθμισμένη από ποτέ, χάρισε μοναδικές στιγμές, που έδωσαν σε όλους δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Μαχητική συμπόρευση με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ

Σε όποια γωνιά του Πάρκου και αν κοίταζες, σε κάθε εκδήλωση, συζήτηση, περίπτερο ή ταμπλό έβλεπες κόσμο να συζητά, να διαβάζει, να ψάχνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα του συστήματος, που μόνο η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει. Οι συζητήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τη ζωή της νεολαίας ήταν πιο μαζικές από κάθε άλλη φορά. Τρανή απόδειξη ότι οι δεσμοί που αναπτύσσει το ΚΚΕ με τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας ενισχύονται, δυναμώνουν και απλώνουν πιο βαθιά στην εργατική τάξη.

syzitiseis1

Χιλιάδες κατέκλυσαν τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων το απόγευμα της Πέμπτης για να υποδεχτούν με χειροκροτήματα τους ξένους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση-συζήτηση: «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!». Με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» έγιναν δεκτοί η Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ, ο Chris Smalls, ιδρυτής του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon», σε ένα από τα πιο ισχυρά μονοπώλια, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, ο Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rhone της Γαλλίας. Μοναδική στιγμή, τα καπνογόνα στο τέλος της εκδήλωσης στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης.

ekdilosi1

Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης έστειλε για άλλη μια χρονιά η Διεθνούπολη με τη συμμετοχή-ρεκόρ 44 Κομμουνιστικών και Εργατικών Νεολαιών από 35 χώρες. Δίπλα-δίπλα βρέθηκαν κομμουνιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, τη Παλαιστίνη και το Ισραήλ, νεολαίοι από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, όλοι κάτω από το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!». Στον χώρο της Διεθνούπολης έγινε συλλογή υπογραφών για την άρση της Κούβας από την αμερικανική «μαύρη λίστα» της «τρομοκρατίας».

russia-ukraine

Όσοι περάσαμε φέτος από τους διαδρόμους, τις σκηνές και τα στέκια του 50ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” γνωρίζουμε πως οι λέξεις «λευτεριά» και «Παλαιστίνη» δεν έλειψαν από καμία εκδήλωση, είτε αυτή ήταν συναυλία είτε συζήτηση, συνήθως κολλητά η μία με την άλλη, ακούστηκαν δυνατά από χιλιάδες στόματα. Δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν σε κάθε γωνιά του πάρκου Τρίτση κάνοντας ξεκάθαρο πως η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά: με τη Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!

Palestine

Αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ

Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του μεγάλου θεσμού, αποτέλεσε η Κεντρική Έκθεση, μία πραγματική μικρογραφία του Φεστιβάλ από την οποία αναδεικνύονταν μεγάλες στιγμές της ιστορίας του, εικόνες και μαρτυρίες, αρχειακό υλικό, ακόμα και αντίγραφα των συμβολικών κατασκευών του.

ekthesi

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ συνέπεσε με την επέτειο δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”. Πολλοί καλλιτέχνες αφιέρωσαν τραγούδια στον αντιφασίστα μουσικό και το σύνθημα «Ο Παύλος ζει» ήχησε δυνατά. Στον χώρο του Φεστιβάλ το δικό του ξεχωριστό περίπτερο είχε και φέτος ο Σύλλογος Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”. Εκεί βρισκόταν και η Μάγδα Φύσσα που δέχτηκε τη θερμή υποδοχή του κόσμου.

killahp

Αξέχαστες συναυλίες και μουσικά αφιερώματα αντάξια των 50 χρόνων του Φεστιβάλ

Πάνω από 400 καλλιτέχνες συμμετείχαν φέτος στις τετραήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Μουσικά αφιερώματα που επιμελήθηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτόν τον μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό παρουσιάστηκαν στις σκηνές του Φεστιβάλ με τα έργα μεγάλων συνθετών που συνδέθηκαν με την ιστορία του να τραγουδιούνται από χιλιάδες στόματα.

Tragoudistes

Η ΚΝΕ τίμησε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Μίλτο Πασχαλίδη για την πολύχρονη συμμετοχή τους στα Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή απονέμοντάς τους αναμνηστική πλακέτα.

«Συγκινήθηκα γιατί στο 1ο Φεστιβάλ στου Ζωγράφου τραγούδησα μαζί με τον Μάνο Λοΐζο στο ίδιο πάλκο αυτό το τραγούδι» είπε αμέσως μετά συγκινημένος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου! Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι όσο τραγουδάω θα είμαι εδώ», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης.

plaketes

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ πέρα από κορυφαίο πολιτικό γεγονός είναι και κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός. Από πολύ μικρός που συμμετείχα στο Φεστιβάλ με διαμόρφωσε και σαν προσωπικότητα. Βλέποντας το πως στήνεται, με αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Οφείλω να πω ότι με διαμόρφωσε σαν προσωπικότητα. Μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά». 

Δημήτρης Μυστακίδης

mystakidis

«50 χρόνια πριν, δυο χρόνια ΚΝίτης, ήμουν στο στήσιμο του 1ου Φεστιβάλ... Και στα 100 χρόνια εδώ θα είμαι».

Διονύσης Τσακνής

tsaknis

Οι τρεις μέρες που το hip hop φιλοξενήθηκε στη Μαθητική Σκηνή, φέτος, καθιέρωσαν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ως “φάρο” για το rap που «έχει κάτι να πει», με τη συμμετοχή, εκτός των καθιερωμένων, πολλών ακόμα καλλιτεχνών, που η φωνή τους ακούστηκε για πρώτη φορά από τα ηχεία του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή ήταν η συναυλία των Dead Prez, του θρυλικού συγκροτήματος που σημάδεψε το πολιτικοποιημένο αμερικάνικο hip hop, τη δεκαετία του 2000.

rappers
deadprez

Άτυπος θεσμός πλέον, η παρουσία του stand up comedy. Φέτος είχε την τιμητική του καθώς το πρόγραμμα εμπεριείχε ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής stand up σκηνής. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, το χιούμορ ως συστατικό στοιχείο του Φεστιβάλ χάρισε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

standup

Στέκι Πολιτισμού: Ένα ακόμα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που «εγκαινίασε» πέρυσι η ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε φέτος με τη συμμετοχή του μεγάλου Σέρβου σκηνοθέτη Emir Kusturica.

mikrou_mikous

Στο Στέκι Πολιτισμού «στήθηκε» η μεγαλύτερη υπαίθρια εικαστική έκθεση στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 95 καλλιτέχνων με 110 εικαστικά έργα που εκτείνονται σε όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, video art, ακόμα και ψηφιδωτά.

politismos

Το Αθλητικό Camp εξελίσσεται

Αναβαθμισμένο και το αθλητικό camp φέτος, ο θεσμός που μεγάλωσε δίπλα στο Φεστιβάλ, περνώντας δυνατά μηνύματα. Ο 12ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου πραγματοποιήθηκε με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, προβάλλοντας την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης και αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η 3η Επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων ήταν αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει ο παλαιστινιακός λαός έχοντας κεντρικό σύνθημα «Μέσα στη μάχη - Ψηλά τη γροθιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά». Το πλούσιο πρόγραμμα του camp περιλάμβανε ακόμα, την 4η Αναρριχητική Συνάντηση στη Βαρυμπόμπη με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Τις μέρες του Φεστιβάλ στο Αθλητικό στέκι πραγματοποιήθηκε επίδειξη parkour από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και επίδειξη σιμουλτανέ σκάκι.

athlitismos

Κόκκινο αερόστατο

Τις δικές τους μοναδικές στιγμές ζήσανε οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ από το «κόκκινο αερόστατο» καθώς εκτός από το συνηθισμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παιχνίδια, πειράματα, χειροτεχνίες κ.α., φέτος στη γωνία του κόκκινου αερόστατου βρέθηκαν οι ξένοι συνδικαλιστές για να τους μιλήσουν και να στείλουν μαζί μήνυμα αλληλεγγύης στα παιδιά της Παλαιστίνης.

kokkinoaerostato

Η ελπίδα δυναμώνει

Το Σάββατο του 50ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” δεν ήταν σαν τα άλλα. Η τεράστια λαοθάλασσα που απλωνόταν σε όλες τις Σκηνές, τα Στέκια και τους χώρους του πάρκου Τρίτση επιβεβαίωσε ότι γράφτηκε Ιστορία. Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν ανεπανάληπτη. Εκεί συναντήθηκαν όλες οι γενιές ΚΝιτών και ΚΝιτισσών  από την ίδρυση της ΚΝΕ έως και σήμερα, αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια χτίζουν την κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ. Ήταν η καλύτερη αυλαία για αυτή τη μεγάλη γιορτή. «Εδώ ζωντανεύει η ελπίδα, εδώ φουντώνει η αγωνιστική αισιοδοξία και θεριεύει η πεποίθηση ότι η εργατική τάξη θα τα καταφέρει, οι λαοί όλου του κόσμου θα τα καταφέρουν, θα βγουν νικητές», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του.

Εκεί βρέθηκαν ξανά δίπλα δίπλα, όσοι πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, όσοι γράφουν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ τις λαμπρές σελίδες της πάλης της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Όπως πάντα έτσι και φέτος, το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αποτέλεσε ένα πλατύ κάλεσμα αγώνα, ανέδειξε ότι ο οργανωμένος λαός είναι ο μοναδικός αντίπαλος στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος δεν μπορούσε να μην ξεχωρίσει ο τιτάνιος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί μάθημα ζωής για τους νέους. Ως ελάχιστη ανταπόδοση, το ΚΣ της ΚΝΕ ανακοίνωσε ότι μέρος από τα έσοδα του Φεστιβάλ θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ. «Για να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους. Για να ζήσουμε μαζί την ημέρα που η εργατική τάξη θα ανάψει την τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ και θα λειτουργήσει όλες τις βιομηχανίες προς όφελός της», όπως είπε και ο Γραμματέας του ΚΣ, Θοδωρής Κωτσαντής, στον χαιρετισμό του.

plithos