Απεργιακός ξεσηκωμός στις 16 Ιουνίου:Απαντάμε με όλες τις εφεδρείες στη μάχη!
Δευ, Ιουν 14, 2021
Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα του υπουργείου εργασίας με σκοπό να ψηφιστεί την Τετάρτη. Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει «κάποια καλά και κάποια γκρίζα σημεία», όπως προσπαθεί να πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα και όπως χωρίς ντροπή αναπαράγει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία σήμερα μάλιστα πρότεινε στους εργαζόμενους να "σφυρίξουν λήξη" στους αγώνες και να πάνε για δουλειά την Τετάρτη. Αντίθετα, από την αρχή ως το τέλος του, περιλαμβάνει διατάξεις που φέρνουν σε χειρότερη θέση τον εργαζόμενο και «λύνουν τα χέρια» του εργοδότη.
Σε όλα τα θέματα, είτε αφορούν τον εργάσιμο χρόνο όπου προβλέπονται μέχρι και… σπαστές υπερωρίες, είτε την κυριακάτικη αργία που από τις πολλές εξαιρέσεις γίνεται πλέον η ίδια εξαίρεση, είτε τις απολύσεις που διευκολύνονται ακόμα περισσότερο, είτε τη συνδικαλιστική δράση που τίθεται υπό διωγμό, υλοποιούνται διαχρονικές αξιώσεις της εργοδοσίας και καταργούνται δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί κυριολεκτικά με αίμα. Γι’ αυτό και ο ΣΕΒ έσπευσε να το χαιρετήσει, ζητώντας ακόμα περισσότερα, αφού «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη».
Πρόκειται για ένα κανονικό «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στα δικαιώματα κάθε εργαζόμενου, νέου και παλιού. Σαν τέτοιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αποφασιστική μάχη για να βρεθεί στα σκουπίδια. Για να δοθεί αυτή η μάχη με τους καλύτερους όρους, είναι ανάγκη να μπουν σε αυτή όλες οι εφεδρείες, χωρίς δεύτερες σκέψεις και δισταγμούς. Τη διαφορά μπορεί να κάνει η μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς, των νέων εργαζομένων και ανέργων, των φοιτητών και σπουδαστών, που είναι άλλωστε και οι πρώτοι που θα δεχθούν τις συνέπειες αν εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις.
Αν δεν αντισταθούμε έχει και χειρότερα…
Για πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους, το 8ωρο ακούγεται και σήμερα σαν ανέκδοτο. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται ήδη υπερωριακά χωρίς να αποζημιώνονται για αυτό, όπως προβλέπεται. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να αναρωτηθεί «τι χειρότερο μπορεί να φέρει αυτό το νομοσχέδιο»;
Και εδώ υπάρχει χρήσιμη πείρα. Πάντα η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι χειρότερη από αυτή που περιγράφει ακόμα και αυτή η αντεργατική νομοθεσία που υπάρχει. Όταν αυτή η κατάσταση αποτυπωθεί σε νόμους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στην πραγματική ζωή θα ακολουθήσουν τα χειρότερα. Αν δηλαδή σήμερα που ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις υπερωρίες με προσαύξηση, αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει, ας αναρωτηθούμε τι έχει να γίνει όταν θα καταργηθεί και τυπικά αυτή η υποχρέωση. Ακόμα περισσότερο, το τωρινό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις οδηγίες της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο για να καταλάβουμε τι «έρχεται»: Δουλειά μέχρι και για 13 ώρες τη μέρα, 12 μέρες σερί χωρίς ρεπό, διαχωρισμός ενεργού και «ανενεργού» χρόνου εργασίας με τον δεύτερο να μην «μετράει» κλπ.
Αν σήμερα υπάρχει ήδη εργασιακή ζούγκλα, αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει κανέναν στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει να παλέψουμε ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, αλλά ότι ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα στην κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της τελευταίας δεκαετίας, που ψήφισαν και εφάρμοσαν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε αυτά που ετοιμάζονται να φέρουν αύριο.
Κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τη γενική επίθεση
Μπορεί σε πολλούς οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να φαίνονται -και δικαίως- τόσο εξωφρενικές, που να μην μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν στον κλάδο τους, στην επιχείρησή τους. Όμως τα μέτρα ψηφίζονται με σκοπό να εφαρμοστούν, γιατί η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης είναι ανάγκη των καπιταλιστών, προκειμένου δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι δεν θα τους «ακουμπήσουν» οι ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η μερική απασχόληση, το σπαστό ωράριο κλπ. Ότι ο εργοδότης τους δεν θα τους ζητήσει ποτέ να δουλέψουν την Κυριακή. Τώρα, ειδικά σε κλάδους όπως το εμπόριο, ο επισιτισμός κλπ, αυτά είναι καθεστώς και δεν χρειάζεται να θεωρείται… «κακός» ένας εργοδότης για να τα απαιτήσει. Άλλωστε «καλός εργοδότης» είναι στην πραγματικότητα αυτός που αξιοποιεί όλα τα όπλα που του δίνει η αντεργατική νομοθεσία για να αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και να βγει «μπροστά» στον ανταγωνισμό με τους άλλους.
Όλες οι επιλογές στα χέρια των εκμεταλλευτών
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, κυρίως δια στόματος Χατζηδάκη και τα παπαγαλάκια της, έχουν αρχίσει μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης. Παρουσιάζουν τις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο στον εργάσιμο χρόνο σαν «εξασφάλιση περισσότερων επιλογών ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε εργαζόμενου». Λένε ότι κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέγει τον… συνδυασμό ημερήσιων ωρών εργασίας και ρεπό που τον βολεύει, αρκεί να βγαίνει ο σωστός μέσος όρος. Προβάλουν απίθανες υποπεριπτώσεις, όπως η εργασία για 10 ώρες από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη ακολουθούμενη από τριήμερο ρεπό. Βέβαια, η εργασία για 40 ώρες μέσα σε 4 μέρες είναι από μόνη της βαρβαρότητα και θέλει θράσος να την «πουλάει» κανείς για κάτι το θετικό. Όμως ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν θα είναι ο εργαζόμενος που θα επιλέγει τι του «αρέσει», αλλά ο εργοδότης και αυτή η επιλογή θα έχει αποκλειστικό κριτήριο το πότε είναι «αυξημένες οι ανάγκες» της επιχείρησης. Τότε θα ξεζουμίζει τον εργαζόμενο μέχρι και για 10 ώρες τη μέρα και αντί να του πληρώνει τις υπερωρίες, θα τον απασχολεί λιγότερες ώρες όταν η δουλειά θα είναι «πεσμένη». Όπως είναι κατανοητό, στις περισσότερες επιχειρήσεις οι «αυξημένες ανάγκες» δεν διαρκούν από Δευτέρα έως Πέμπτη, αλλά για κάποιους μήνες τον χρόνο…
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κάποτε οι κυβερνήσεις, πατώντας πάνω στους μισθούς πείνας που οι ίδιες διαμόρφωσαν, «διαφήμιζαν» το δικαίωμα του εργαζόμενου να δουλεύει υπερωριακά προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του. Και σήμερα του λένε ότι αντί για έξτρα εισόδημα «δεν τρέχει και κάτι» να αμείβεται με… ρεπό.
Να δουλέψουμε και να ζήσουμε όπως αρμόζει στην εποχή μας
Το 1917, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η εργατική εξουσία στη Σοβιετική Ένωση προχώρησε στην καθιέρωση της οχτάωρης εργάσιμης μέρας για 5 μέρες τη βδομάδα. Από το 1956 εφαρμοζόταν ο 7ωρος ημερήσιος εργάσιμος χρόνος και ο 6ωρος σε βαριές και ανθυγιεινές δουλείες. Η εργάσιμη βδομάδα στη Σοβιετική Ένωση ήταν μια από τις μικρότερες στον κόσμο, ενώ πριν την επανάσταση ο ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν 13 με 14 ώρες. Κάθε εργαζόμενος είχε εξασφαλισμένες 24 μέρες άδειας που μαζί με τις αργίες έφταναν τον 1 μήνα, ενώ τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ήταν στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, βέβαια, ο ελεύθερος χρόνος του σοβιετικού εργαζόμενου, εκτός από υπαρκτός ήταν και ποιοτικός καθώς ήταν εξασφαλισμένη η πρόσβαση σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, ενώ του έδινε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην άσκηση της εργατικής εξουσίας.
Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: αν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο μπόρεσε να πετύχει όλα τα παραπάνω τον προηγούμενο αιώνα και έχοντας ξεκινήσει από πολύ χαμηλή αφετηρία, πώς είναι δυνατόν να μας λένε ότι το σύγχρονο για τον 21ο αιώνα είναι να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, να φτάνει Παρασκευή και να μην ξέρουμε αν θα δουλέψουμε και τί ώρα την Κυριακή και ταυτόχρονα να υπάρχουν τεράστια ποσοστά ανεργίας; Πώς γίνεται στην εποχή των μεγάλων καινοτομιών στα μέσα παραγωγής, όταν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι μέσα σε λίγες ώρες παράγονται πλέον αγαθά που κάποτε ήθελαν βδομάδες, να υπάρχουν εργοστάσια στην Κίνα, στα οποία οι εργάτες δουλεύουν με το σύστημα «996», δηλαδή από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ για 6 μέρες τη βδομάδα, λες και βρισκόμαστε στο 1850;
Στην Ιαπωνία των μεγαθηρίων της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής, το 13% των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 60 ώρες τη βδομάδα, ενώ υπάρχει και ειδική ορολογία για τους θανάτους που σχετίζονται με την υπερβολική δουλειά (karoshi). Και ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα από τις ΗΠΑ: Σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε η Amazon στο Twitter, η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει ένα είδος «ντουλάπας απόγνωσης», όπως τη χαρακτήρισαν χρήστες του μέσου. Εκεί θα μπαίνουν οι εργάτες που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και θα προσπαθούν να συνέλθουν βλέποντας βίντεο «καθοδηγούμενου διαλογισμού, θετικών σκέψεων, ηρεμιστικές σκηνές με ήχους και άλλα». Στο εσωτερικό θα υπάρχει ένα μικρό τραπέζι με μια οθόνη, λίγα ράφια με φυτά, ένας μικρός ανεμιστήρας και φωτισμός που θα μιμείται τον γαλάζιο ουρανό, σε περίπτωση που οι εργάτες έχουν ξεχάσει πώς μοιάζει μετά από μια δεκάωρη βάρδια.
Δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι το μέλλον μας! Σήμερα είναι υπερώριμο το αίτημα για 7ωρη - 5ήμερη - 35ωρη εργασία με αύξηση των αποδοχών. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην πραγματοποίησή του είναι μόνο η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος ως κίνητρό της και ως μοναδικό κριτήριο του τι και πώς θα παραχθεί. Για τα κέρδη των καπιταλιστών ξεθεώνονται και σακατεύονται δισεκατομμύρια εργάτες και μισθωτοί επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτά είναι που πρέπει να βγουν από τη μέση για να ζήσουμε όπως αρμόζει στην εποχή μας!