Δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας η άθληση και την περίοδο της πανδημίας
Δευ, Μαρ 1, 2021
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έφερε για άλλη μια φορά νέα προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για δεύτερη φορά, τον Νοέμβρη, αποφασίστηκε lockdown του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αυτή η απόφαση προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις από αθλητές, προπονητές και εργαζομένους οι οποίοι χαρακτηρίζουν προκλητική και μεροληπτική τη στάση της κυβέρνησης να αφήσει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να συνεχίσουν, αφού έχουν τη δυνατότητα οι ομάδες να κάνουν τα εβδομαδιαία test που απαιτούνται που μάλιστα αποτελεί και μοναδικό κριτήριο για να συνεχίσει η αθλητική δραστηριότητα. Η διακοπή αυτών των διοργανώσεων θα ενοχλούσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ομάδων και τις εταιρείες-χορηγούς και γι’ αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς έγινε το παν για να συνεχίσει να πουλάει το «προϊόν» του επαγγελματικού αθλητισμού.
Η κατάσταση οδήγησε στις 5/2 δεκάδες αθλητές και προπονητές σε κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατήγγειλαν τα μέτρα απαγόρευσης στον Αθλητισμό αλλά και την αδιαφορία των αρμοδίων απέναντι στα προβλήματά τους και ζήτησαν επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας με τη στήριξη της πολιτείας. Μάλιστα, η πίεση που άσκησαν οι αθλητές στην κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα αφού ανακοινώθηκε η έναρξη ορισμένων κατηγοριών ομαδικών αθλημάτων, ωστόσο οι ίδιοι οι αθλητές διαμηνύουν ότι δεν σταματούν τον αγώνα μέχρι το συνολικό «άνοιγμα» όλων των σπορ. Ο «Οδηγητής» βρέθηκε στην κινητοποίηση και συνομίλησε με αθλητές και προπονητές για την κατάσταση στα αθλήματα και τα σωματεία, τις τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχολογία των αθλούμενων αλλά και για τις διεκδικήσεις τους.
Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες του lockdown
Η κατάσταση για τους ερασιτέχνες αθλητές, τα χιλιάδες παιδιά, που έχουν ως μόνη συστηματική άσκηση τον σωματειακό αθλητισμό είναι τραγική, αφού η φυσική αγωγή στο σχολείο έχει απαξιωθεί. Όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Ατματσίδης, ποδοσφαιριστής Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και προπονητής ακαδημιών «ως προπονητής στις ακαδημίες έχω να πω πως τα παιδιά βρίσκονται σε ένα τρομερά μεγάλο αδιέξοδο, ιδιαίτερα οι πιο μικρές ηλικίες. Μιλάμε για παιδιά που προσπαθούν να παίξουν μπάλα στην πλατεία ή στο σχολείο αφού τους απαγορεύεται να μπουν στα γήπεδα λόγω των μέτρων αναστολής. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός απασχολεί χιλιάδες νέους, παιδιά αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκουν μια ψυχική διέξοδο στη δύσκολη καθημερινότητά τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σωτήρης Σωτήρας, συντονιστής αγωνιστικών προπονήσεων εθνικής ομάδας ξιφασκίας τονίζει ότι εξαιτίας του ολικού lockdown στον αθλητισμό «τα παιδιά είναι πολύ ζορισμένα. Προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους, μέσω διαδικτύου, με προγράμματα στο σπίτι να γίνει μια διαδικασία για να κινηθούν τα παιδιά, αλλά στην ξιφασκία δεν μπορεί να γίνει με σπαθιά μέσα στο σπίτι». Οι επιπτώσεις όμως του κλεισίματος των χώρων άθλησης και η διακοπή των προπονήσεων επιδρά καταλυτικά με αρνητικό τρόπο στην υγεία και τα σώματα των αθλητών. «Έχουμε συνηθίσει τόσο χρόνια ο οργανισμός μας καθημερινά να είναι σε κάποιους παλμούς, να δουλεύει στα ‘’κόκκινα’’ και το να σε κλείνουν μέσα από τον Νοέμβρη στο σπίτι και η μόνη άθληση να θεωρείται ο περίπατος στο πάρκο, είναι κάτι που το σώμα μας δεν μπορεί να το δεχθεί», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Βισνιέφσκι, μπασκετμπολίστας της Β΄ Εθνικής. «Βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μετρά για να λειτουργούν οι αθλητικοί χώροι κανονικά, να γίνονται μαζικά τεστ και να μπορούμε κι εμείς να επιστρέψουμε στους χώρους που περνάμε τόσο καλά και είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Είναι αντιφατικό οι χώροι αθλητισμού που είναι γνωστό ποσό θετικά επιδρούν στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων να μένουν κλειστοί και η κυβέρνηση το καλοκαίρι να ανοίγει τον τουρισμό χωρίς όρους ή τα μεγάλα καταστήματα το προηγούμενο διάστημα για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων ομίλων», τονίζει η Μυρτώ Συμεωνίδου αθλήτρια του βόλεϊ και φοιτήτρια.
Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι χώροι άθλησης
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι άνθρωποι του αθλητισμού σε κάθε ομοσπονδία, σε κάθε άθλημα, με ευθύνη τήρησαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και διαμόρφωσαν ένα εγγυημένο περιβάλλον για τους αθλητές. Αυτό το δυναμικό, που έχει αποκτήσει πείρα και γνώση, αποτελεί εγγύηση για να τηρηθούν και τώρα όλα τα μέτρα προστασίας, με τη δωρεάν χορήγηση εβδομαδιαίων test με ευθύνη του κράτους και φυσικά με την απαραίτητη προσαρμογή και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η οικονομική στήριξη του κράτους στα σωματεία.
Αυτά τα αναγκαία μέτρα στήριξης μπορούν μόνο να ανακουφίσουν και δεν πρόκειται να λύσουν τα μεγάλα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό και είναι απόρροια κυρίως της εμπορευματοποίησής του. Σήμερα αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πόσο επίκαιρες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ, για κρατική ενίσχυση της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, με επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αθλητισμό. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία και νέων αθλητικών υποδομών από την πολιτεία, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση του λαού ή των αθλούμενων, που δεν θα απευθύνονται μόνο στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, αλλά θα είναι ανοιχτές για όλη τη νεολαία και τον λαό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη οργανωμένων δωρεάν προγραμμάτων μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
Είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας και του λαού μας να αθλείται. Ο αθλητισμός είναι υγεία και ζωή, γι’ αυτό και το αίτημα των εκατοντάδων αθλητών και προπονητών να ανοίξουν άμεσα οι χώροι άθλησης, να ξεκινήσουν προπονήσεις με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας είναι δίκαιο. Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Ατματσίδης «ζητάμε άμεσο άνοιγμα του αθλητισμού, στην αρχή προπονήσεων, μετά των αγώνων. Ζητάμε να υπάρξει οικονομική μέριμνα. Η πανδημία ανέδειξε την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ακόμα πιο ωμά, γι’ αυτό μόνο με αγώνες και διεκδικήσεις μπορεί να αλλάξει η κατάσταση».