Εκλογές των Συλλόγων Σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ:Δυνατό ξεκίνημα για συλλόγους ισχυρούς, μαζικούς, αγωνιστικούς!
Πέμ, Δεκ 9, 2021
Αυτό το διάστημα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές στους Συλλόγους Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ πανελλαδικά. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα! Αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή στις πρώτες μέρες των εκλογών στην Αττική, καθώς μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο (πρώτη εβδομάδα των εκλογών) η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 50% των προηγούμενων, με την κάλπη να έχει φτάσει μόνο στο 1/4 των σχολών και έχοντας ακόμα μπροστά μας άλλες δύο εβδομάδες.
Αυτό που έχει πραγματική ουσία και πρέπει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, είναι ότι οι σπουδαστές, όπως και όλος ο λαός, έχουν παραδείγματα για το πώς μπορούν να αντιπαλέψουν την κατάσταση που ζουν και να έχουν κατακτήσεις σήμερα. Οι κινητοποιήσεις στην Efood και την COSCO δείχνουν τον δρόμο: συλλογική οργάνωση και μάχη απέναντι στον πραγματικό εχθρό.
Οι πρωτοετείς, με τη στήριξη των «παλιότερων», κάνουν τον Σύλλογο δική τους υπόθεση
Από τις πρώτες κιόλας περιοδείες των μελών του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής στα ΙΕΚ του νομού, φάνηκε η ανάγκη και η όρεξη των σπουδαστών «κάτι να γίνει», «κάτι να αλλάξει». Ο Σύλλογος μπορεί να γίνει το αποκούμπι τους. Ιδιαίτερα ένας Σύλλογος που σε όλη την προηγούμενη θητεία είχε αγώνες μικρούς και μεγαλύτερους, άλλοτε με κατακτήσεις και άλλοτε όχι, αλλά σίγουρα πάντα στην πρώτη γραμμή των αναγκών των σπουδαστών, μέσα και έξω από τις σχολές. Αυτή η δράση είναι που αναγνωρίζεται από τους «παλιότερους» σπουδαστές και αυτή η πείρα μεταφέρεται στους πρωτοετείς. Εκεί κυμάνθηκε, άλλωστε, η συζήτηση και στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου, όπου μπήκε στόχος ο Σύλλογος να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέχρι τώρα είναι η αύξηση στο Δ. ΙΕΚ Περιστερίου κατά 40% μέχρι τώρα στους ψηφίσαντες και τα νέα μέλη του Συλλόγου. Δεν είναι τυχαία αυτή η αύξηση, καθώς σε αυτό το ΔΙΕΚ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε έντονη δραστηριότητα του ΣΥΣΔΙΕΚ με γενικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση για προβλήματα κ.λπ. Αντίστοιχα, οι σπουδαστές μαγειρικής στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι «έμαθαν» τον ΣΥΣΔΙΕΚ μέσα από τον αγώνα τους, καθώς δεν υπήρχαν ούτε τα βασικά αναλώσιμα για να μάθουν το επάγγελμα της μαγειρικής. Μετά από κινητοποίηση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, μαζί με τον ΣΥΣΔΙΕΚ, κατάφεραν να δοθούν αυτά τα αναλώσιμα, όλο το τμήμα των σπουδαστών έγιναν μέλη του Συλλόγου και ψήφισαν στις εκλογές.
Ο προβληματισμός και η αγανάκτηση να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα
Το «αφήγημα» της κυβέρνησης, όπως και το ψέμα, είχε κοντά ποδάρια και αυτό φάνηκε από τις πρώτες ημέρες στα ΙΕΚ. Δεν χρειάζεται όμως εδώ να επαναφέρουμε τα προβλήματα που οι σπουδαστές ξέρουν από πρώτο χέρι και που ο «Οδηγητής» σε προηγούμενα τεύχη έχει αναλύσει. Θα αναφέρουμε μόνο ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Δ.ΙΕΚ του Αιγάλεω, όπου την πρώτη μέρα, ο Διευθυντής διαβάζοντας και το «σκονάκι» του υπουργείου, αποθέωσε τις ειδικότητες που έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέγοντας ότι σε αυτές οι σπουδαστές θα έχουν εξασφαλισμένη εργασία. Λίγο μετά από αυτές τις μεγαλοστομίες ο ίδιος διευθυντής είπε στους σπουδαστές ότι επειδή το ΙΕΚ είναι μεγάλο σε έκταση και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο στις τάξεις, θα γίνει προσπάθεια να υπάρχουν.. σόμπες!
«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!»
Η ενίσχυση των σπουδαστικών συλλόγων των ΙΕΚ ενισχύει ακόμα περισσότερο τη φωνή και τη δύναμη των σπουδαστών, μέσα και έξω από τις σχολές, δίνει νέα πνοή στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα. Κλείνοντας αυτό το άρθρο, αντί επιλόγου, παραθέτουμε τα λόγια του εκπροσώπου του Συνδικάτου Οικοδόμων στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΥΣΔΙΕΚ στην Αθήνα, που στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: «Σας απευθυνόμαστε ως ίσο προς ίσο, ως συνάδελφο προς συνάδελφο γιατί εμείς τους σπουδαστές των ΙΕΚ μέσα στους χώρους δουλειάς τους έχουμε συναδέλφους, δεν ανεχόμαστε να δουλεύουν απλήρωτοι, γιατί και εμείς περάσαμε από αυτές τις σχολές (...) Αυτό κάνει την υπόθεση της ενίσχυσης των συλλόγων, υπόθεση του ίδιου του ταξικού εργατικού κινήματος (...)».