H Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στο "News 24/7":Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές κι αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές

Τρί, Ιαν 23, 2024
Thumb_Foitites_Kleio_Xristopoulou_News247

Πριν ένα μήνα, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός δήλωνε πως το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα έχει ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Ο Ιανουάριος πέρασε και το νομοσχέδιο είναι ακόμα στα χαρτιά!

Αυτή είναι μια πρώτη νίκη των χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών που κινητοποιούνται τόσες μέρες και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους.

Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας της νέας γενιάς, γιατί:

  • Κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια κι έτσι για τους πολλούς θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής και “εθνικό απολυτήριο”, δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις και στις 3 τάξεις του Λυκείου, που ετοιμάζεται -όπως λέει- να νομοθετήσει μέσα στο 2024, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση… πληρωμής και «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…
  • Διαλύει την αξία των πτυχίων, μετατρέποντάς τα σε ακόμα ένα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων…

 

Αυτό το έκτρωμα η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εκσυγχρονισμό», ονομάζοντάς το μάλιστα και «ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Πρακτικά, η μόνη «ελευθερία» που αναγνωρίζει είναι πού θα ακουμπήσουν οι λαϊκές οικογένειες τα χρήματά τους, ενώ το δημόσιο Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν θα… απελευθερωθεί, αλλά θα εγκλωβιστεί ακόμα περισσότερο στα αδιέξοδα και την ασφυξία της επιχειρηματικής λειτουργίας.

 

Γι’ αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι σήμερα ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ. Από το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αρκεί να υπάρχουν κάποια «αντισταθμιστικά» για τα δημόσια (!) και την παράταξή του στα Πανεπιστήμια, την ΠΑΣΠ, που στηρίζει στις Γενικές Συνελεύσεις τα ίδια πλαίσια με τη ΔΑΠ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρόεδρός του ζητάει οι επενδυτές να εισχωρήσουν στα δημόσια πανεπιστήμια και να φτιάξουν εντός τους αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, δηλαδή να ενισχυθεί η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ 2, η «Νέα Αριστερά», μαζί με άλλες δυνάμεις, που αθωώνουν την πολιτική της ΕΕ για την παιδεία, την οποία, άλλωστε, υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στη ΝΔ. Αλίμονο αν μέτρο σύγκρισης γίνει η ΕΕ των διδάκτρων, των πανάκριβων σπουδών και όχι οι ανάγκες μας για ένα καλό δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Αυτό που τους φοβίζει είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας. Ένα μεγάλο, πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα ενάντια στα νομοσχέδια που εμπορευματοποιούν περαιτέρω την παιδεία, που χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, που αποτελούν αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει, να ξεγελάσει τους φοιτητές ότι δήθεν φέρνει την αναβάθμιση των ΑΕΙ, να τους τρομοκρατήσει. Έτσι δεν θα καταφέρει ούτε να τους εκβιάσει, απειλώντας τους ότι θα χάσουν την εξεταστική τους. Αντί να απειλεί, να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών. Εδώ και τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Αν κάτι αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο «επιμένων αγωνιστικά νικά»! Το ζήσαμε, το αποδείξαμε πολλές φορές. Θα το ξανακάνουμε. Ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!