H ενίσχυση του ΚΚΕ μας γεμίζει αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, αλλά και νέες ευθύνες!

Σάβ, Ιουν 29, 2024
Thumb_Politiki_I_Euxi_Paramenei

Η νέα σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, μας γέμισε όλους με αισιοδοξία, όταν μαζί με χιλιάδες νέους και νέες σε όλη τη χώρα την Κυριακή των εκλογών αναφωνήσαμε, σκεφτήκαμε ή νιώσαμε μια «οικειότητα» με τη φράση «ευτυχώς υπάρχει ΚΚΕ».

Από την άλλη, διάφοροι «πολιτικοί αναλυτές» μάς φλόμωσαν στις περισπούδαστες αναλύσεις για την ακροδεξιά, την αποχή, τη σοσιαλδημοκρατία, τα «κεντρώα, «δεξιά και δεξιόστροφα τόξα» του ευρωκοινουβουλίου, προσπαθώντας, ανάμεσα σε άλλους προβληματισμούς τις αστικής τάξης, που απηχούν οι συγκριμένοι «αναλυτές», να κρύψουν την αμηχανία τους που το ΚΚΕ με την επαναστατατική του πολιτική κατάφερε ένα τέτοιο ποσοστό στην «έδρα» τους: στις εκλογές της φρεσκογυαλισμένης πολεμικής μηχανής της Ε.Ε. και ενάντια σε αυτήν.

Το αποτέλεσμα δεν ήρθε μόνο του. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που δώσανε τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με οποιονδήποτε τρόπο, ξέρουν πως δεν ήταν καθόλου δεδομένο μέσα στις συνθήκες που παλέψαμε. Κάθε νέος και νέα που ξεπέρασε τα εμπόδια, όπως το “δεν έχει σημασία η ψήφος”, την αηδιαστική κοκορομαχία για το ποιος έχει πιο μεγάλο “πόθεν έσχες” και πιο πολλά ακίνητα, τους ύμνους στην ΕΕ “παρόλα τα αρνητικά της” και ψήφισε το Κόμμα, απέδειξε πως η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι “άλλη μια ψήφος”.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, έδειξε ότι όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό εκφράστηκε και με την άνοδο του κύρους του ΚΚΕ σε ευρύτερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, με απεγκλωβισμό νέων από τα αστικά κόμματα που ταυτίζονται στα σπουδαία ζητήματα των επιταγών του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αυτές οι κατευθύνσεις είναι ήδη εδώ από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τις ανάγκες και τα όνειρα των νέων. Τα μέτρα πολεμικής οικονομίας της ΕΕ, η αυξημένη κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων που τινάζει στα ύψη τις τιμές, η πολιτική για τη στέγαση, την ενέργεια, την ανώτατη εκπαίδευση και το σχολείο, είναι κάποιες από αυτές τις κατευθύνσεις που πληρώνουν οι λαοί όλης της Ευρώπης.

Γι’ αυτό, το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης περιόδου είναι οι χιλιάδες νέοι που ψήφισαν ΚΚΕ να γίνουν πραγματική δύναμη πλάι στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, να φροντίσουμε για την απόκτηση πιο ουσιαστικών πολιτικών δεσμών τους με το ΚΚΕ, εντείνοντας την ιδεολογικοπολιτική παρέμβασή μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!

Η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ είναι ο πρώτος “σταθμός” σε αυτήν την προσπάθεια. Περισσότεροι νέοι και νέες να γνωρίσουν τις επαναστατικές ιδέες, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, να εμπνευστούν, να πάρουν το πρώτο τους μαρξιστικό βιβλίο και ταυτόχρονα να χτίσουν πολύτιμες “εικόνες” συλλογικότητας που μόνο οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ μπορούν να προσφέρουν. Ιδιαίτερα φέτος, στα 25 χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν στην τωρινή πάλη των λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που έχουν εξαπολύσει όπου γης για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στη σφαγή των λαών στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει όξυνση της εμπλοκής της χώρας μας.

«Καταστρέψαμε αυτή τη χώρα, τη βομβαρδίσαμε με όπλα της υψηλότερης τεχνολογίας (...) κι ακόμη με όπλα για τα οποία ως σήμερα δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Με την καθοδήγηση των Βορειοαμερικανών, διαπράχθηκε μια από τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες κατά της ανθρωπότητας». Αρκεί να σκεφτούμε πως η παραπάνω φράση θα μπορούσε να ειπωθεί για πολλές από τις βαρβαρότητες που έχει διαπράξει το κεφάλαιο διεθνώς και να μη χάσει ούτε γράμμα. Στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Ουκρανία και όσο πιο “πίσω” πάμε, τόσο μεγαλώνει η λίστα. Προκύπτει όμως από το έγκλημα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και ανήκει σε έναν Ισπανό πιλότο βομβαρδιστικού.

Οι “ομοιότητες” μεταξύ των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων προκύπτουν από την ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος που ποτέ και πουθενά δε διστάζει να αιματοκυλήσει ολόκληρους λαούς για να προωθήσει νέα σχέδια επενδύσεων, να “ξεμπουκώσει” με νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο που τροφοδοτούν οι καταστροφές των πολέμων, να συμβιβάσουν τις διαφορές τους προσωρινά οι “μεγάλοι”.

Γι’ αυτό μόνη διέξοδος από τη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και της απειλής του πολεμικού μακελειού, μπορεί να δοθεί μόνο από τους λαούς, με την επαναστατική διέξοδο του Σοσιαλισμού, την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας.

Τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ανεβάζουν την απαίτηση, για να «πυκνώσουν» ακόμα περισσότερο οι γραμμές της ΚΝΕ

Το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ “Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!” συνοψίζει το ανατρεπτικό περιεχόμενο του μοναδικού πολιτικού - πολιτισμικού θεσμού στην Ελλάδα που φωτίζει τη νέα κοινωνία. Χιλιάδες και χιλιάδες νέοι και νέες έχουν βάλει το λιθαράκι τους διαχρονικά για να αντέχει στο χρόνο και στα εμπόδια του αντιπάλου, να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται ως ένας θεσμός πραγματικά μοναδικός.

Με το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, λοιπόν, τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε όχι απλά ένα “καθήκον”, αλλά μια τιμητική ευκαιρία να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων ενός τέτοιου θεσμού της Οργάνωσής μας, να μείνει στην ιστορία του Φεστιβάλ η επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων. Βασικό κριτήριο για αυτήν την επιτυχία δεν μπορεί παρά να είναι η προσπάθεια «πύκνωσης» των γραμμών της ΚΝΕ με νέους επαναστάτες, η εμβάθυνση των πολιτικών δεσμών με τους χιλιάδες που επισκέπτονται το Φεστιβάλ μας! Με αυτά τα κριτήρια, λοιπόν, οργανώνουμε τη δουλειά μας, την εκτιμάμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Φρίξος Μπρούζγος,

μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ