Συνέντευξη του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ στον "Ριζοσπάστη":Η νεολαία δεν «τσιμπάει» στα ψέματά τους

Πέμ, Νοε 30, 2023
Thumbnail_Politismos_Diethni_Synaulia_Gaza_Fanos

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τους νέους και τις νέες της Αθήνας να δώσουν δυναμικό «παρών» στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που την πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, με σύνθημα «Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή - Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί».

Η συναυλία, με την εθελοντική συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, θα γίνει τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Αγ. Ελευθέριος», Πατήσια), με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Φοίβος Δεληβοριάς, Εισβολέας Full Band, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρης Μυστακίδης, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Το Σφάλμα Full Band, Υπεραστικοί, Νεφέλη Φασούλη, Tiny Jackal & The Yellow Mary.

Με αφορμή τη διοργάνωση της συναυλίας ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ιάσονα Φανό, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως κλιμάκωση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στις οποίες πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα η ΚΝΕ.

Οπως είναι λογικό, η ΚΝΕ στο πλάι του ΚΚΕ πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί και σε αυτό το ζήτημα. Εδώ και έναν μήνα ο χρόνος δεν μετράει σε ώρες και λεπτά, αλλά με νεκρούς αμάχους και παιδιά, σε νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία, σπίτια και δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουμε σκληρή ιδεολογική και πολιτική μάχη απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου, η οποία αναπαράγεται από τα ΜΜΕ με όρους επαναλαμβανόμενης ομοβροντίας. Ειδική στόχευση έχουν για τη νεολαία, επενδύοντας μεταξύ άλλων και στην άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, παριστάνοντας ότι δήθεν όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτώβρη, ότι πρόκειται για πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας», ότι οι «εθνικοί στόχοι» απαιτούν συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο χιλιάδων παιδιών και γυναικών, με πρόσχημα ότι είναι δήθεν δυνατόν ένας στρατός κατοχής να έχει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» απέναντι στην αντίσταση του κατακτημένου.

Τις προηγούμενες βδομάδες έγιναν στην Αττική δεκάδες εκδηλώσεις, συσκέψεις, σε πολλές χιλιάδες διακινήθηκαν άρθρα και ανακοινώσεις, αξιοποιήθηκαν ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής» στην αποκάλυψη και αντιπαράθεση με αυτήν την προπαγάνδα. Εγιναν δεκάδες δράσεις που σηματοδότησαν ότι η νεολαία δεν «τσιμπάει» στα ψέματά τους, στην πολεμική προπαγάνδα, στις κατασκευασμένες ειδήσεις και τα στημένα ρεπορτάζ, που τελικά στοχεύουν στη στράτευση της νεολαίας ή έστω στην αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής - με την οποία συμφωνούν και τα άλλα κόμματα - για ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή στην Παλαιστίνη με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για συνέχιση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Σε αυτήν τη σφαγή η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη, συμμετέχει ενεργά, δίνοντας κάθε χρόνο 7,4 δισ. ευρώ για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία κ.λπ. έχει γίνει κανόνας, στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή, αξιοποιώντας στρατιωτικές βάσεις της χώρας μας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και πιθανό στόχο αντιποίνων.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν μέσα σε μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για να παρθούν αποφάσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που την πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, για απεμπλοκή της Ελλάδας. Παλέψαμε να γίνουν συνελεύσεις, συζητήσεις, κινητοποιήσεις για να αναδειχθεί η αλήθεια σε περισσότερους, για να ασκηθεί πίεση, για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή της πραγματικής και μοναδικής αντιπολίτευσης στη χώρα υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Ο εορτασμός για τα 50 χρόνια του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου την προηγούμενη βδομάδα αποτέλεσε μεταξύ άλλων και την επιτυχημένη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, όπου δεκάδες χιλιάδες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα φώναξαν «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Η συναυλία της ΚΝΕ τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Πατήσια είναι κλιμάκωση αυτής της προσπάθειας, και είναι πραγματικά σπουδαία η εθελοντική συμμετοχή τόσων σημαντικών καλλιτεχνών σε αυτήν την έντιμη, δίκαιη προσπάθεια της ΚΝΕ.

Τι κλίμα συναντάτε στη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς κ.λπ. όταν ανοίγει συζήτηση για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη;

Οπως είπαμε, έχει προηγηθεί στο πλάι του Κόμματος μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει κι αυτή τα αποτελέσματά της. Αρκεί να σκεφτούμε ότι παρά τη συντονισμένη αποσιώπηση και διαστρέβλωση που επιχειρείται, ορισμένες - ανάμεσα σε ένα πλήθος - συμβολικές ενέργειες που έγιναν είχαν αντίκτυπο πανελλαδικό αλλά και έξω από τα σύνορα της χώρας, πλάι στις πρωτοβουλίες εργαζομένων που αντιτίθενται και μπλοκάρουν την αποστολή πολεμικού υλικού και τη συμμετοχή κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων στη σφαγή, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και διεθνιστικές δράσεις δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων και νεολαίας σε όλο τον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, σε άλλες χώρες, αλλά και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, που αποτελούν τη μοναδική πραγματικά αντιπολεμική στάση.

Ολα αυτά έπαιξαν ρόλο ώστε να μην περνάει στη νεολαία ανεμπόδιστα η κυβερνητική προπαγάνδα, που προσαρμόζεται κάτω από την πίεση του κινήματος αλλά και των ίδιων των συγκλονιστικών γεγονότων. Τέτοιο παράδειγμα ήταν ότι η απαράδεκτη επίθεση εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, που τόλμησε να μιλήσει για «αντισημιτισμό» όσων αντιτίθενται στη σφαγή αμάχων στην Παλαιστίνη, βρήκε «τοίχο» όχι μόνο στην πραγματικά συγκινητική κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στις 6 Νοέμβρη, αλλά και στις ίδιες τις κινητοποιήσεις Ισραηλινών, μέσα και έξω από το Ισραήλ, που αντιτίθενται στη διαχρονική παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, στους εποικισμούς, στις απαγωγές - φυλακίσεις, στις δολοφονίες, και τώρα στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η κυβέρνησή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κλίμα στη νεολαία έχει αλλάξει, και θα συνεχίσει να αλλάζει. Αυτό το παίρνουν υπόψη και η νεολαία της ΝΔ και αυτές των άλλων κομμάτων. Το πρώτο «σοκ» του ξαφνικού βομβαρδισμού ειδήσεων στις αρχές Οκτώβρη έγινε για μια κρίσιμη μάζα νέων ερωτηματικό και διάθεση για γνώση και, στον βαθμό που τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουμε καλά αυτήν τη μάχη, θα ενισχύεται η πεποίθηση ότι για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Θα ενισχύονται τα «αντισώματα» που είναι απαραίτητο να έχουν οι νέες και οι νέοι απέναντι στο κράτος, στο σύστημα, ο σπόρος της αμφισβήτησης που η ΚΝΕ έχει καθήκον να φυτεύει και που θα φυτρώνει όσο θα δυναμώνει η ρίζα, το ταξικό κριτήριο για ό,τι συμβαίνει, για την ίδια την ανθρώπινη ζωή μέσα στην κοινωνία. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συνεχίσουμε, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, αντιμετωπίζοντας την άγνοια, την προπαγάνδα του συστήματος.

Σήμερα, ακόμα περισσότεροι νέοι προβληματίζονται από την ανάλυσή μας για το τι συμβαίνει, από τη θέση μας για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, για την ανάγκη εδώ και τώρα απεμπλοκής της Ελλάδας. Το συναντάμε αυτό σε όλους τους χώρους την ώρα που συγκρουόμαστε για να ακουστεί η αλήθεια. Η μαθήτρια με τη διευθύντρια που απαγόρευσε τη σχολική γιορτή για το Πολυτεχνείο γιατί περιείχε το θέμα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταξιώθηκε, όπως όλοι οι μαθητές που πήγαν κόντρα και οργάνωσαν τη γιορτή τους. Οπως οι μαθητές που βρήκαν την αστυνομία στο σχολείο τους για να κατεβάσουν το πανό του σχολείου, αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Οπως οι νέοι που απειλήθηκαν από ομάδα φασιστών που υπερασπίζονται την κυβερνητική κρατική γραμμή, «να μη μιλάνε», αλλά συνέχισαν «να μιλάνε», οργάνωσαν μαζική δουλειά και τους απομόνωσαν. Οπως η εργαζόμενη που επειδή έβαλε πανό στην είσοδο μεγάλης εταιρείας την έβγαλαν σε 10ήμερη τηλεργασία για να μη μιλάει στους συναδέλφους της, οι οποίοι τη στήριξαν. Οπως ο φοιτητής που απάντησε μέσα στο αμφιθέατρο στην καθ' έδρας αντιδραστική προπαγάνδα και δέχτηκε παραινέσεις να «συνετιστεί». Οπως οι σπουδαστές ΙΕΚ που κόντρα στη διεύθυνση βγήκαν στην αυλή και έκαναν συνέλευση, στην οποία συζήτησαν και αυτό το θέμα ανάμεσα στα προβλήματά τους. Οπως οι εργάτες μεγάλης επιχείρησης που αφιέρωσαν τα διαλείμματά τους για να μάθουν τι λέει η ΚΝΕ για το θέμα, κ.λπ.

Πώς εκτιμάτε την ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά σας στους καλλιτέχνες;

Ανέκαθεν στη χώρα μας υπήρχε και ανανεωνόταν μια πρωτοπορία ανυπότακτων καλλιτεχνών, που έπαιρνε θέση με το δίκαιο και το αληθινό, ξεπερνώντας πολύμορφες πιέσεις και εμπόδια. Ιδιαίτερα μπροστά σε κρίσιμες στιγμές και μεγάλα γεγονότα, η συμβολή των ανθρώπων του πολιτισμού είναι κρίσιμη στη σκέψη και τον προβληματισμό των εργαζομένων και της νεολαίας, στην αφύπνιση, στην έμπνευση, στο κουράγιο. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως πυξίδα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, σε πιο άπειρο κοινωνικά και πολιτικά τμήμα κόσμου. Αλλωστε η ΚΝΕ, μέσω του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και όχι μόνο, διατηρεί και αναπτύσσει ειλικρινείς σχέσεις συνεργασίας με εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Είναι σημαντική η συμβολή πάρα πολλών καλλιτεχνών όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο με τη στάση τους, τις δηλώσεις τους, ακόμα και με το έργο τους, έβαλαν αρκετά «λιθαράκια» στο να είναι τελικά αναντίστοιχη με το λαϊκό αίσθημα και βούληση η πολιτική υπεράσπισης της ανείπωτης σφαγής στην Παλαιστίνη και εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτή, που υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζουν τα άλλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά το κάλεσμά μας και τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών καλλιτεχνών στη συγκεκριμένη συναυλία, η συμβολή τους είναι πραγματικά σπουδαία και τους ευχαριστούμε θερμά. Πιστεύουμε ότι η μαζική συμμετοχή νεολαίας τη Δευτέρα θα μας κάνει όλους - καλλιτέχνες και κοινό - να χαμογελάσουμε μέσα στα σκοτάδια που αντιπαλεύουμε, ότι θα αποτελέσει μια δυνατή κραυγή απέναντι στον θάνατο και στην αδικία, ακόμα μία σπίθα που η λάμψη της θα μας δώσει κουράγιο και δύναμη για τη συνέχεια.

Thumbnail_Politismos_Diethni_Synaulia_Gaza(1)