Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ:Η πρώτη ενιαία - μαζική - πανελλαδική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πέμ, Δεκ 14, 2023
Η φετινή πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκέμβρη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δηλαδή μία μέρα μετά την αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που προγραμματίζει ο Υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Το σύνθημα της συνάντησης δίνει τον τόνο: «Πανελλαδικός Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων. Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Ο «Οδηγητής» συζήτησε με την Αλκμήνη Αντωνοπούλου, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥΠ του ΠαΔΑ και την Ηλέκτρα Ευαγγέλου, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
«Οδηγητής»: Τι σηματοδοτεί ο φετινός συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων;
Αλκμήνη Αντωνοπούλου: Ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη πανελλαδική συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πλήθος Φοιτητικών Συλλόγων, επιτροπές αγώνα και εκλεγμένοι φοιτητές θα βρεθούμε μαζί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.
Την επόμενη μέρα της συνάντησης θα ψηφίζεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός. Για ακόμη μία χρονιά η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια είναι έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες μας, με την κατάσταση όχι μόνο να μη βελτιώνεται, αλλά να χειροτερεύει.
Την ίδια ώρα που για τις σπουδές μας δεν «υπάρχουν λεφτά», εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίζονται για την επιχειρηματική δράση. Είναι εξοργιστικό ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση κατά 2.325 εργαζομένους, όταν ήδη, για παράδειγμα στη σχολή μου, στο ΠαΔΑ, το πρόγραμμα κυριολεκτικά «βγαίνει» από τους συμβασιούχους, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, ακυρώσεις μαθημάτων κ.ά. Κι ενώ για τις δικές μας ανάγκες «δεν υπάρχουν λεφτά», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, χρηματοδοτούνται διάφορα προγράμματα συμπράξεων πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, με συνολικό ύψος 472 εκατομμύρια ευρώ! Να λοιπόν “πού πάνε τα λεφτά”, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνει η φορολογία για εμάς και τις οικογένειές μας!
Ηλέκτρα Ευαγγέλου: Απέναντι σε όλα αυτά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουμε το δικό μας σχέδιο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό πρωτοστατούμε στην ενημέρωση, την οργάνωση και τη συμμετοχή περισσότερων στον αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Συντονισμένα, ανταλλάσοντας και συζητώντας την πείρα που έχουμε από τη χρονιά που πέρασε, τώρα θα παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Όπως λέει και το σύνθημά μας «πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές, αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές!».
«Ο»: Ποια ήταν η συμβολή των Φοιτητικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση αυτή τη χρονιά;
χρονιά;
Α.Α.: Το ΜΑΣ είναι ένα μέτωπο συσπείρωσης και αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων, επιτροπών και συνδικαλιστών φοιτητών που βάζει μπροστά τις διεκδικήσεις για σπουδές, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Αποτελεί την μοναδική πανελλαδική συνάντηση Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν 122 σύλλογοι.
Αυτοί οι σύλλογοι επιδιώκουμε να συντονίζουμε τη δράση μας απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας. Γι' αυτό συγκρουόμαστε με τον εκφυλισμό και τον συμβιβασμό, επιδιώκουμε να συμπορευόμαστε με το εργατικό κίνημα. Οι Σύλλογοί μας ηγήθηκαν σε μεγάλους αγώνες, ενώ οι πρωτοβουλίες μας αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Αυτή η δράση χρειάζεται να δυναμώσει.
Η.Ε.: Αυτό μας δίδαξαν και οι διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Ότι πανελλαδικά εκφράστηκε αυτός ο αγώνας μέσα από το σύνθημα «τα κέρδη τους - οι ζωές μας», που έπαιξε ρόλο ώστε να μπει στο επίκεντρο ο πραγματικός υπεύθυνος για το έγκλημα, που είναι η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης των μεταφορών. Ο πανελλαδικός, συντονισμένος χαρακτήρας που πήραν οι κινητοποιήσεις, πολλαπλασίαζε τη δύναμη κάθε απόφασης Γενικής Συνέλευσης, της κινητοποίησης και δράσης κάθε Φοιτητικού Συλλόγου.
Α.Α.: Ήταν πολλές οι στιγμές που ξεχώρισε η συμβολή των Φοιτητικών μας Συλλόγων για μεγάλα προβλήματα των φοιτητών. Π.χ. το μεγάλο μέτωπο της στέγασης, η διεκδίκηση δωρεάν φοιτητικής μέριμνας, η διεκδίκηση για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σχολών που πανεπιστημιοποιήθηκαν, για την ακύρωση της απόσπασης της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία, για να μην πληρώνουμε τα συγγράμματα, όπως προέβλεπε ο νόμος-πλαίσιο και έμεινε στα χαρτιά. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η οργάνωση της αλληλεγγύης για του πληγέντες της Θεσσαλίας με την αποστολή των συλλόγων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις πληγείσες περιοχές, οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ένταση της καταστολής και της κρατικής ανοχής στον φασισμό. Μεγάλης σημασίας ήταν οι μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όπως και τα συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αντίστοιχα σημαντικές ήταν και άλλες πρωτοβουλίες για το επιστημονικό αντικείμενο, για το μέτωπο του αθλητισμού και του πολιτισμού, που αποτελεί δικαίωμα για όλους τους φοιτητές.
Οργάνωση-αγώνας-αλληλεγγύη. Με αυτά τα «υλικά» μπορούμε να κερδίζουμε όσα έχουμε ανάγκη στις σπουδές και τη ζωή, απέναντι σε όσους μας τα στερούν. Μόνο σε σύγκρουση με τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυρίαρχης πολιτικής μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που όσο δοκιμάζεται φέρνει αποτελέσματα και κατακτήσεις. Γι’ αυτό καλούμε κάθε ΦΣ και εκλεγμένο, που προβληματίζεται και αγωνιά για το μέλλον, να ξεπεράσουν δισταγμούς και προκαταλήψεις, ώστε να βαδίσουν στον δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα περισσότεροι ΦΣ και εκλεγμένοι, να είναι περισσότεροι οι αγωνιστές φοιτητές στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, να παραμεριστούν όσοι βάζουν εμπόδια σε αυτή την κατεύθυνση.