Συνέντευξη με την Νατασσα Μποφίλιου:«Η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα που λειτουργεί ιαματικά…»

Κυρ, Δεκ 3, 2023
Thumbnail_Politismos_Diethni_Synaulia_Mpofiliou

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με μία πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία. Διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Γήπεδο Σπόρτιγκ (στ. “Αγ. Ελευθέριος” στα Πατήσια) μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που την πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ, με τίτλο: «Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή - Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί!»

Η συναυλία γίνεται με ελεύθερη είσοδο, με την εθελοντική συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και φιλοδοξούμε η μαζική συμμετοχή της νέας γενιάς να μας κάνει όλους να χαμογελάσουμε μέσα στα σκοτάδια που αντιπαλεύουμε, να αποτελέσει μια δυνατή κραυγή απέναντι στον θάνατο και στην αδικία, ακόμα μία σπίθα που η λάμψη της θα μας δώσει κουράγιο και δύναμη για τη συνέχεια.

Με αφορμή τη συναυλία αυτή, ο “Οδηγητής” συζήτησε με τη Νατάσσα Μποφίλιου, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή, μία καλλιτέχνη που σίγουρα μπορεί να συγκαταλεγεί στην πρωτοπορία των ανυπότακτων, αγωνιστών καλλιτεχνών, καθώς πάντα, με κάθε αφορμή, παίρνει θέση με …την ειρήνη και με το δίκιο!

«Οδηγητής»: Μπορεί το τραγούδι και μια συναυλία να δώσει δύναμη στους λαούς που ματώνουν και παλεύουν για το δίκιο;

Νατάσσα Μποφίλιου: Η τέχνη λειτουργεί ιαματικά. Ανυψώνει το φρόνημα. Ενώνει τους ανθρώπους. Τους λαούς. Μια παγκόσμια γλώσσα που λειτουργεί ως γέφυρα συλλογικότητας. Με όχημα τη συγκίνηση, την παρηγοριά και την ελπίδα…

«Ο»: Πολλές φορές διάφοροι αποτυχημένοι γελωτοποιοί ή όσοι φαντασιώνονται για τον εαυτό τους ρόλο ιεροεξεταστή επιχειρούν έως και να γελοιοποιήσουν καλλιτέχνες που τοποθετούνται για διάφορα μεγάλα γεγονότα πάντα στο πλευρό των αδικημένων. Πώς το βιώνεις αυτό και πως το αντιμετωπίζεις;

Ν. Μπ.: Αμφισβητούν το κίνητρο και την αξία μιας τέτοιας στάσης, ίσως γιατί κρίνουν τις πράξεις των άλλων, σύμφωνα με το δικό τους κοντό ανάστημα. Δεν έχει καμία σημασία όμως. Αυτό που μετράει είναι η ορμή, η ομοψυχία και η συσπείρωση που συγκεντρώνεται γύρω από το δίκιο. «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…». Έχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στην άλλη κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε και είμαστε κομμάτι της.

«Ο»: Ζούμε στην “εποχή των τεράτων”... Από πού αντλείς δύναμη για να “μένεις” όρθια και να δημιουργείς; Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;

Ν. Μπ.: Από τους ανθρώπους και τα ιδανικά μας. Όσο υπάρχουν αυτά, αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Ο αγώνας καλλιεργεί την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον.

«Ο»: Τι παρουσιάζεις αυτή την περίοδο και τι ετοιμάζεις στο άμεσο μέλλον;

Ν. Μπ.: Ετοιμάζουμε το νέο μας άλμπουμ με τον Θέμη (σ.σ. Καραμουρατίδη) και τον Γεράσιμο (σ.σ. Ευαγγελάτο) και είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτό. Από τον Φεβρουάριο, αν όλα πάνε καλά, προγραμματίζουμε την έναρξη των παραστάσεων και την κυκλοφορία του.

Thumbnail_Politismos_Diethni_Synaulia_Gaza(2)