Κάνναβη η «θαυματουργή»… για τα καπιταλιστικά κέρδη!
Παρ, Ιαν 1, 2021
Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από το Παράρτημα 4 της Διεθνούς Ενιαίας Σύμβασης για τα Ναρκωτικά όπου κατατάσσονται οι επικίνδυνες και με μικρή ή καθόλου χρησιμότητα ουσίες, διατηρώντας την όμως στο Παράρτημα 1, που περιλαμβάνονται όλα τα επικίνδυνα διαθέσιμα ναρκωτικά. Ουσιαστικά ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης της κάνναβης στην Ιατρική και μειώνει τους αυστηρούς περιορισμούς διάθεσής της. Δεν την χαρακτηρίζει όμως ακίνδυνη, όπως εσφαλμένα αναπαράγεται. Η απόφαση αυτή, βεβαίως, άνοιξε την όρεξη στα μεγάλα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων κάνναβης, ζητώντας απελευθέρωση της «ευφορικής χρήσης» της, καθώς από εκεί προσδοκούν τα μεγαλύτερα κέρδη!
Η παραπάνω παρέμβαση είναι συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων της ΕΕ, όπως η αύξηση του ορίου σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) της βιομηχανικής κάνναβης και η αφαίρεση της κανναβιδιόλης (CBD) από τη λίστα ναρκωτικών, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την παραγωγή κάνναβης. Μπροστά στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προβαίνουν σε αντίστοιχες παρεμβάσεις, με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς. Π.χ. αποποινικοποίηση της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο και νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» χρήσης της σε 4 ακόμα πολιτείες στις ΗΠΑ, δημοψηφίσματα και προτάσεις για νομιμοποίηση σε Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία κ.α, νέα ρυθμιστικά πλαίσια γύρω από την ιατρική της χρήση, επιταχύνσεις αδειοδοτήσεων εταιρειών κ.λπ.
Το καπιταλιστικό κέρδος καθορίζει πότε και ποια ουσία θα θεωρείται νόμιμη ή παράνομη, φάρμακο ή ναρκωτικό, επικίνδυνη ή μη!
Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα φτάσουν τα 115 δισ. ευρώ, καθιστώντας την πιο κερδοφόρα αγορά στον κόσμο. Από αυτά, εκτιμάται ότι τα 55,2 δισ. θα προέρχονται από επενδύσεις στην «φαρμακευτική», τα 180 εκατ. από τη βιομηχανική και τα 60,3 δισ. από την «ευφορική» κάνναβη. Γι’ αυτό, άλλωστε, η καλλιέργειά της εντάχθηκε στη βιοποικιλότητα της ΚΑΠ, οι επενδύσεις επιδοτούνται έως και 55% μέσω ΕΣΠΑ ενώ παρέχονται και φορολογικά κίνητρα σε όσους εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα.
Η κάνναβη, λοιπόν, αποδεικνύεται πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οικονομικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα θεωρείται σύντομα ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος, ακμάζων και επικερδής κλάδος στην παγκόσμια βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία, όλο και περισσότεροι κολοσσοί (βλ. Nestle, Pfizer, μεγάλες ζυθοποιίες κ.ά.) επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με προϊόντα κάνναβης.
Και μπορεί σήμερα η βιομηχανία ιατρικής κάνναβης να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά εγγυημένης κερδοφορίας, όμως ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός θα αλλάξει πολύ σύντομα το τοπίο. Ήδη, στις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η «ευφορική χρήση» κάνναβης είναι νόμιμη, οι επενδύσεις στη χρήση κάνναβης ως ναρκωτικό παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την επένδυση στην ιατρική χρήση της. Η Ευρώπη έχει να ανταγωνιστεί ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ και όλοι αυτοί μαζί τα μονοπώλια του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών, που κρατούν πολύ χαμηλά τις τιμές και κόβουν πελατεία…
Με ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος…
Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους κινήσεων και νομοσχεδίων είναι ήδη εμφανή σε μια σειρά από χώρες που προχωρούν στη νομιμοποίηση της χρήσης για φαρμακευτικούς ή ευφορικούς λόγους. Από το 2007 έως το 2017 (διάστημα που άνοιξε η συζήτηση και ψηφίστηκαν νόμοι γύρω από την κάνναβη), οι χρήστες κάνναβης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17%, οι περιστασιακοί χρήστες κατά 63% και οι καθημερινοί κατά 130%! Στην ΕΕ σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης στις χώρες που είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό» προϊόν.
Στην Ελλάδα που έχει επιλεγεί από τα μονοπώλια ως χώρα που μπορεί να γίνει βασικός παραγωγός, λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών, του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, οι συνέπειες της ασύστολης προπαγάνδας των τελευταίων χρόνων και των νομοθετικών αλλαγών γύρω από την κάνναβη, γίνονται πλέον εμφανείς με τραγικό τρόπο. Η τελευταία έρευνα του ΕSPAD σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ σε 16χρονους μαθητές έδειξε για τη χώρα μας ότι:
Το 50,8% θεωρεί ακίνδυνη τη δοκιμή της κάνναβης, το 33% την περιστασιακή της χρήση και το 11,4% τη συστηματική χρήση της ουσίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά μόλις 4 χρόνια πριν ήταν 36,5%, 23,5% και 7,8%.
⇒ Το 27,6% θεωρεί εύκολη την πρόσβαση στην κάνναβη.
⇒ Το 30,8% πιστεύει ότι έχει έστω και έναν συμμαθητή που κάνει χρήση κάνναβης.
⇒ 2 στους 5 μαθητές βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη!
Δεν τους χαρίζουμε το μυαλό και το μέλλον μας!
Σε αυτές τις συνθήκες, που η οικονομική κρίση είναι εδώ, γίνεται πιο καθαρό από ποτέ ότι στην κάνναβη οι καπιταλιστές βρίσκουν νέο πεδίο κερδοφορίας για να επενδύσουν τα τεράστια συσσωρευμένα τους κεφάλαια. Επιδιώκουν μια νεολαία ναρκωμένη, να παρακολουθεί παθητικά της εξελίξεις, να μη διεκδικεί, να μην αγωνίζεται. Σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη οι νέοι και οι νέες να τους γυρίσουν την πλάτη, να γίνουν πρωταγωνιστές τον εξελίξεων. Με καθαρό μυαλό να διεκδικήσουν καλύτερους όρους ζωής, να αγωνιστούν για μια κοινωνία που θα βάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο, για έναν κόσμο που τα ναρκωτικά θα είναι περιττά!
Επιτροπή κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ