Φοιτητική στέγη:Όταν οι «δωρεάν σπουδές» κοστίζουν ακριβά, η αλληλεγγύη και η οργάνωση του αγώνα δίνει τη λύση!
Παρ, Ιουλ 21, 2023
Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων βγήκαν. Οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν. Για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες μεγαλώνει η αγωνία για αυτή τη νέα αρχή στη ζωή τους. Ένα από τα πρώτα θέματα που δικαίως δημιουργούν πρόσθετο άγχος είναι η αναζήτηση ενός σπιτιού στην πόλη που θα σπουδάσει ο καθένας.
Μια ματιά στο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης
Τα πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν ότι το 40% των οικογενειών της χώρας μας καταναλώνει το 50% των εσόδων τους για στεγαστικές ανάγκες (ενοίκιο, λογαριασμοί κτλ.). Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για μια οικογένεια «ένα ακόμα σπίτι» στον προϋπολογισμό της.
Οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας που θα αποτελούσαν σημαντική ανάσα για χιλιάδες φοιτητές είναι υποβαθμισμένες.
‣ Οι φοιτητικές εστίες οριακά επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη χωρίς αυτό να είναι ενιαίο, αφού υπάρχουν 17 πόλεις χωρίς καν εστία.
‣ Όλα αυτά οδηγούν σε μια σειρά κριτήρια-κόφτες που μετατρέπουν την είσοδο στην εστία σε ένα «διαγωνισμό φτώχειας» όπου ακόμα και φοιτητές με εξαιρετικά χαμηλό οικογενειακό εισόδημα τελικά δεν το εξασφαλίζουν γιατί τα δωμάτια δεν επαρκούν.
‣ Την ίδια στιγμή το ετήσιο στεγαστικό (φοιτητικό) επίδομα αντιστοιχεί σε 83€ το μήνα - για όσους δεν αποκλείονται από τις αιτήσεις με άδικα κριτήρια - και καταβάλλεται ετεροχρονισμένα στο τέλος της χρονιάς.
Με την φοιτητική μέριμνα σε αυτή την κατάσταση οι φοιτητές αφήνονται έρμαια στην «αγορά» ακινήτων. Με μια σύντομη αναζήτηση σε αγγελίες και έρευνες καταγράφεται ότι και φέτος θα υπάρξει αύξηση της τιμής των ενοικίων, με πηγές να εκτιμούν ότι θα αγγίξει το +16% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022 (που είχε καταγραφεί αύξηση 30%), ενώ σε «φοιτητικές περιοχές» η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.
Άλλες προτεραιότητες...
Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων όσοι κυβέρνησαν, διαμόρφωσε τη σημερινή κατάσταση στην φοιτητική μέριμνα, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών μειώνοντας σημαντικά τη χρηματοδότηση για να εξοικονομείται χρήμα για άλλες προτεραιότητες...
Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και «φέρνει με φόρα» η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε εστίες με ...ενοίκια είτε μειωμένα είτε σε «τιμές αγοράς» χωρίς να αντιμετωπίζεται τελικά το ζητούμενο της δωρεάν στέγης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος-πλαίσιο του 2022 προωθεί περισσότερο την εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ αντί για την αξιοποίησή τους για κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει με τα 77 ακίνητα του ΕΚΠΑ που προορίζονται για εμπορική χρήση.
Την ίδια ώρα που δεν διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων για να στεγαστούν οι χιλιάδες νέοι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και δεν σχεδιάζεται η ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους για δωρεάν ποιοτική φοιτητική στέγη, μόνο στην Αθήνα:
- Στην Οδό Σταδίου 5 ακίνητα «μετατρέπονται» σε ξενοδοχεία για τουριστική εκμετάλλευση.
- Η κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων χειροτερεύει στα πλαίσια του ανταγωνισμού στην αγορά με την βραχυπρόθεσμη και για τουριστικούς λόγους μίσθωση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αφού όταν αναφερόμαστε στο AirBnB, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι πλέον από τα περίπου 12.000 διαμερίσματα της πλατφόρμας το 70% - 80% ανήκουν σε εταιρείες, και όχι σε αυτόν που νοικιάζει κάποια σπίτια για να έχει ένα επιπλέον εισόδημα, με μεγάλες ευθύνες και δήμων και περιφερειών που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν την φοροασυλία.
Είναι η ίδια πολιτική που την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την ανάγκη για στέγαση των φοιτητών, την ίδια ώρα την αντιμετωπίζει και ως μια ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες. Τελικά ακόμα μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας» και οι ανάγκες μας.
Η αλληλεγγύη και η οργάνωση του αγώνα είναι το όπλο των φοιτητών!
Η συλλογική προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η δύναμη της οργανωμένης δράσης έδειξαν ότι αποτελούν τη «λύση» όταν όλα μοιάζουν δύσκολα.
Αυτό αποδείξαμε με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των φοιτητικών συλλόγων που επέβαλαν να αξιοποιηθούν περισσότερα δωμάτια στις εστίες, να μη μείνουν εκτός φοιτητές που το είχαν ανάγκη, να μην πληρώσουν τα διάφορα «χαράτσια», να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αλλά και μέσα στο καλοκαίρι με τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους για να μην πεταχτεί κανείς φοιτητής έξω από τις εστίες το καλοκαίρι, για να λειτουργεί ο κλιματισμός και οι αναγκαίες υπηρεσίες.
Οι πρωτοετείς φοιτητές θα έχουν δίπλα τους φοιτητικούς συλλόγους που ήδη προβάλλουν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε εδώ και τώρα να υπάρξει ανακούφιση για την πλειοψηφία των φοιτητών.
Με διεκδικήσεις για την έγκαιρη έναρξη των αιτήσεων για τις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, την ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών. Αλλά και να διαμορφωθεί στα 300€ η μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν με διεύρυνση των δικαιούχων.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι κάθε χρόνο οργανώνουν σειρά παρεμβάσεων για να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι στις δυσκολίες. Σε αυτά τα πλαίσια μπορούν όλοι οι πρωτοετείς να τους απευθυνθούν για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις αιτήσεις στέγασης και τα επιδόματα. Να συμμετέχουν στις επιτροπές που συγκροτούνται από όσους κάνουν αίτηση για δωμάτιο στην εστία, για όσους προσπαθούν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλο τμήμα.