Νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση:Παρουσιάστηκε η αντι-ασφαλιστική «μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»
Εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το νέο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση με τον προκλητικό τίτλο “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά”. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση για διάστημα 15 ημερών, ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Πέμ, Ιουν 24, 2021
Θα έχουμε σίγουρα τις επόμενες μέρες την ευκαιρία να σχολιάσουμε αρκετές πλευρές του νομοσχεδίου. Άλλωστε, από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο άνθρωπος της για τις «ειδικές αποστολές», Κ. Χατζηδάκης, θα μας δώσουν πολλές αφορμές.
Ήδη ο μηχανισμός της παραπλάνησης δουλεύει στο φουλ: από τη μία έχουμε τα σόου με τις «αιφνιδιαστικές επισκέψεις» στα καταστήματα του ΕΦΚΑ, που οι ίδιοι έχουν αφήσει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό με προφανή στόχο να δικαιολογηθεί το νέο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, αφού «δημόσιο ίσον μπάχαλο». Δεν έχουν περάσει βέβαια και πολλές μέρες από τότε που τα (δημόσια) δικαστήρια δούλευαν με υπερηχητικές ταχύτητες για να βγάζουν μέσα σε λίγες ώρες παράνομες τις απεργίες ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση...
Από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση του ίδιου προπαγανδιστικού μοτίβο που ακολούθησε η κυβέρνηση και στο προηγούμενο νομοσχέδιο: Από τον «εργαζόμενο – συνεργάτη του αφεντικού», που δήθεν θα διαπραγματευτεί μαζί του ισότιμα και θα «συναποφασίσουν» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις «προσωπικές του ανάγκες», περνάμε στον «ασφαλισμένο – επενδυτή», που θα έχει πλέον τη δυνατότητα να «τοποθετεί» τις ασφαλιστικές του εισφορές στα επενδυτικά πακέτα που ο ίδιος θα επιλέγει. Έτσι νομίζουν ότι θα κάνουν πιο εύπεπτο στη νέα γενιά το ότι μετατρέπουν την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα που αφορά και κατοχυρώνει ολόκληρο το πλέγμα των όρων ζωής του εργαζόμενου, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου.
Τα χρήματα που δήθεν μέχρι σήμερα «κλέβουν» (όπως λένε ξεδιάντροπα οι κυβερνητικοί και οι παπαγάλοι τους) από τους νέους εργαζόμενους, οι πατεράδες και οι παππούδες τους (οι οποίοι φυσικά έχουν δουλέψει και πληρώσει με το παραπάνω για τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν), θα τα αρπάζουν τώρα στην κυριολεξία τα κάθε λογής κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των επενδυτικών ταμείων, ώστε να τα κάνουν «καύσιμο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Μιλάμε για ποσά της τάξης των 80 δις για τα επόμενα 40 χρόνια!
Φυσικά οι επενδύσεις πολλές φορές μπορεί να πέσουν και έξω… Πέρα από τα γνωστά κραχ, όπως των «ENRON» και «Maxwell» στο εξωτερικό, έχουμε και στη χώρα μας πικρή εμπειρία από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Την άνοιξη του 2009 οι οικονομικές στήλες έγραφαν: «Οι φίλοι του ασφαλιστικού ομίλου της Ασπίς Πρόνοια θεωρούν ότι πρόκειται για τον πλέον δυναμικό όμιλο, κατέχοντας τη 2η θέση στην ασφαλιστική αγορά». Μετά από τρεις μήνες το κραχ, λόγω του λουκέτου της ασφαλιστικής «Ασπίς Πρόνοια», έκανε κρότο σε όλη τη χώρα… Σε αυτή την περίπτωση το κράτος δεν θα εγγυάται τίποτα πέρα από κάποια ψίχουλα.
Το νομοσχέδιο μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν είναι. Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά βήματα προς το περιβόητο «σύστημα των τριών πυλώνων» κατά τα πρότυπα του ασφαλιστικού της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή. Για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» αρέσκεται να μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο εμβληματικός «νόμος Κατρούγκαλου» που ψήφισε το 2016 ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εκεί. Μετά από αυτόν τον νόμο, το μόνο που εγγυάται το κράτος είναι μία εθνική σύνταξη φτώχειας και ελεημοσύνης, χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα δίνει αν και όσα έχει, χωρίς να ξέρει τι θα πάρει πίσω.
Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να ψηφίσει έναν ακόμα νόμο, τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την πανδημία, που κατοχύρωνε όλες τις βασικές προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου και τις έκανε ακόμα χειρότερες. Τώρα ετοιμάζει το επόμενο βήμα.
Αυτά για αρχή και θα επανέλθουμε...