Σωπάστε επιτέλους και πάρτε μέτρα, για να μην χαθεί άλλη ζωή που θα μπορούσε να έχει σωθεί!
Πέμ, Δεκ 16, 2021
Τα αποτελέσματα της μελέτης των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι και τις 6 Μάη του 2021, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Τα επαναλαμβάνουμε εν συντομία:
- Η θνητότητα ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
- Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας (δηλαδή καθώς το σύστημα πλησιάζει τα όριά του σε προσωπικό, υποδομές κλπ), τόσο αυξάνει η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας.
- Η θνητότητα σε όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, είναι μεγαλύτερη από τη θνητότητα σε όσους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Αττική.
Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα και την ποσοτικοποίησή τους, υπολογίζεται ότι από τους 3.988 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ενώ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι με COVID-19 το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι 1.535 θα είχαν γλιτώσει αν όλοι νοσηλεύονταν εντός ΜΕΘ, στην Αττική και σε ένα σύστημα υγείας όχι πιεσμένο!
Και επειδή έχει αρχίσει να λέγεται ότι «η έρευνα είναι παλιά», να σημειώσουμε πως ενδέχεται η πραγματικότητα να είναι πλέον πολύ χειρότερη, καθώς τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, εκτός ΜΕΘ βρισκόταν περίπου το 5% του συνόλου των διασωληνωμένων, ενώ χθες ήταν 181 από τους 683 (δηλαδή το 26,5%) με έναν ασθενή 51 ετών να περιμένει να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ από τις 18 Νοεμβρίου!
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν μια χειροπιαστή απόδειξη για αυτά για τα οποία φωνάζουν εδώ και σχεδόν δυο χρόνια το ΚΚΕ και τα σωματεία των υγειονομικών. Αναδεικνύουν με έναν ακόμα τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις χιλιάδες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν τουλάχιστον 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ -όσες αντιστοιχούν, δηλαδή, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στον πληθυσμό της Ελλάδας- αν υπήρχε το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αν υπήρχε αυξημένη κρατική χρηματοδότηση κλπ.
Όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει τόσο καιρό «περιττή πολυτέλεια» και «πεταμένα λεφτά», αφού «η πανδημία κάποτε θα τελειώσει και μετά δεν θα έχουμε τι να τα κάνουμε», λες και δεν υπήρχαν ελλείψεις και πριν, λες και δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις για περισσότερες πανδημίες τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο, πρακτικά, λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δικαιολογεί τις μόλις 580 ΜΕΘ που υπήρχαν επί των ημερών του με το επιχείρημα ότι «τότε δεν υπήρχε πανδημία»…
Όσο και αν αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» να διαβάζεις νούμερα σαν της συγκεκριμένης μελέτης, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έπεσε από τα σύννεφα», ότι δεν γνώριζε. Μόνο οργή προκαλεί το γεγονός ότι η συζήτηση σήμερα είναι επικεντρωμένη στο αν ήξερε ή δεν ήξερε ο Πρωθυπουργός τα αποτελέσματα της έρευνας όταν, πριν λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής ξεστόμιζε το ανεκδιήγητο: «δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα». Αποτελεί προσβολή στους σχεδόν 20.000 νεκρούς της πανδημίας και σε όσους σήμερα χαροπαλεύουν, το να ψάχνουμε να βρούμε αν η έρευνα παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό ή σε κάποιον άλλο, αν κάποιος γραμματέας Υπουργείου την «έχασε» και άλλα τέτοια απίστευτα που ακούγονται…
Φυσικά και γνώριζαν και γνωρίζουν ότι χάνονται άδικα ζωές και συνειδητά το επιλέγουν, για να μην θίξουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, προχωρώντας στην αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Το ξέρουν και συνειδητά επιλέγουν να μειώσουν κι άλλο, κατά 279 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προϋπολογισμό του 2022 που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, για να μην «κόψουν» από τις «πράσινες» επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, από τις δαπάνες δισεκατομμυρίων για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς. Συνειδητά επέλεξαν και επιλέγουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 ως σήμερα, να κλείσουν και να διατηρούν κλειστά 8 δημόσια νοσοκομεία με το κριτήριο της «χαμηλής πληρότητας», λες και πρόκειται για ξενοδοχεία!
Η κυβέρνηση έχει, μάλιστα, το θράσος να «βγαίνει κι από πάνω», παρουσιάζοντας τα στοιχεία που δείχνουν διαφοροποίηση στη θνητότητα ανάλογα με το αν το νοσοκομείο βρίσκεται στην Αττική ή στην Περιφέρεια, ως επιβεβαίωση των προθέσεών της για «αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη», δηλαδή για κλείσιμο και συγχώνευση ακόμα περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων με το κριτήριο της γεωγραφικής απόστασης μεταξύ τους, κάτι που αφορά πρωταρχικά την Αττική, την περιοχή, δηλαδή, με τη μικρότερη θνητότητα!
«Βγάζει μάτι» η επιλογή της, αντί να απολογείται για τις εγκληματικές ευθύνες της, να διεξάγει μια γελοία αντιπαράθεση με τον εύκολο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα, δηλαδή, που όσο συνέβαιναν αυτά που περιγράφει η έρευνα, περηφανευόταν ότι «βάζει πλάτη» στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και πρότεινε κοινούς Υπουργούς Υγείας) σχετικά με το ποιος από τους δύο (και οι δύο!) καλλιεργεί περισσότερο τον ανορθολογισμό.
Φτάνει πια η κοροϊδία! Έστω και τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, σωπάστε επιτέλους και πάρτε τα μέτρα που πρέπει, για να μην χαθεί άλλη ζωή που θα μπορούσε να έχει σωθεί!