Εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19:Στη «ζυγαριά» του κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών
Τρί, Δεκ 1, 2020
Τα εμβόλια συνιστούν μία από τις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 2-3 εκατομμύρια θάνατοι αποτρέπονται, χάρη στην υλοποίηση εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.
Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ισχυρότερα (αν και όχι το μόνο) όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία και η προσμονή του λαού και της νεολαίας για την άφιξη του εμβολίου.
Αυτή η αγωνία βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τα «πανηγύρια» και τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που στο όνομα του εμβολίου θέλουν να κρύψουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες τους, την απόλυτη «γύμνια» του καπιταλιστικού συστήματος και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί η διαδικασία της παραγωγής του εμβολίου ως μία παγκόσμια «συνεργασία» των φαρμακοβιομηχανιών. Η «δωρεάν» χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες ως «επιτομή της αλληλεγγύης».
Μία κούρσα με νικητή τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες
Ορισμένα στοιχεία:
H Αμερικανική κυβέρνηση έδωσε περίπου 10,5 δισ. δολάρια σε φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να επιταχύνουν τις έρευνες τους για το εμβόλιο.
H κυβέρνηση των ΗΠΑ ουσιαστικά προπλήρωσε όλο το κόστος ανάπτυξης του εμβολίου της Moderna. Συγκεκριμένα, οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι έδωσαν 483 εκ. δολάρια για τις κλινικές δοκιμές της πρώτης και της δεύτερης φάσης και άλλα
472 εκ. για την τρίτη φάση.
Η BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 750 εκ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.
Παραπάνω φαίνονται μόνο λίγα από τα παραδείγματα του πακτωλού χρημάτων που έχουν εξασφαλίσει οι φαρμακευτικοί όμιλοι από κρατικές επιχορηγήσεις, δηλαδή από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse η μελλοντική αγορά των εμβολίων κορωνοϊού θα μπορούσε να ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων κερδών για τις φαρμακευτικές εταιρείες αν υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τα εμβόλια κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με εκείνα της γρίπης, με ερωτηματικά να προκύπτουν για το αν το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους.
Με απλά λόγια οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι έχουν λάβει δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος για το κομμάτι των ερευνών, θα λάβουν δισεκατομμύρια από την πώληση των εμβολίων σε όλα τα κράτη του κόσμου και τα κέρδη συνεχίζονται καθώς οι δόσεις των εμβολίων θα επαναλαμβάνονται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η πραγματικότητα είναι ότι το αφήγημα περί «ευαισθησίας» των φαρμακοβιομηχανιών για την υγεία του λαού καταρρέει σα χάρτινος πύργος μπροστά στην ίδια την πραγματικότητα. Είναι αποκαλυπτικό, ότι η Κομισιόν και ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες απέρριψαν πριν από δύο χρόνια ένα σχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση επιδημιών, όπως αυτές που οφείλονται στους κορονοϊούς MERS και SARS, επειδή τότε κρινόταν οικονομικά ασύμφορη από τις εταιρείες η επένδυση σε σκευάσματα που δεν ήταν άμεσης ζήτησης, άρα και άμεσου κέρδους.
Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις ζωές μας και την υγεία του λαού!
Αν κάτι επιβεβαιώνεται από την εμπειρία της πανδημίας είναι ότι απαιτείται παγκόσμια συνεργασία και οργάνωση ανάμεσα στην επιστημονική και την ιατρική κοινότητα αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, παγκόσμιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλα αυτά σήμερα δε γίνονται γιατί στη μέση μπαίνει εμπόδιο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ οι λαοί να απαιτήσουν να διατεθεί δωρεάν το εμβόλιο σε όλους χωρίς διακρίσεις ή κατηγοριοποιήσεις με βάση την τιμή του. Να ιεραρχηθεί η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αντίτιμο και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Ο εξοπλισμός και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς και διακαιώματα, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες για όλες τις ασθένειες.