Τηλεργασία: «Φάρμακο» ενάντια στην πανδημία ή εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων
Τρί, Δεκ 1, 2020
Ακούσαμε πολλές φορές δια στόματος κυβέρνησης και μεγάλων επιχειρηματικών του κλάδου (Vodafone, OTE, Wind, Teleperformance κ.λπ) ότι η τηλεργασία αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής η τηλεργασία ξεπερνά σε πολλές εταιρείες το 80%.
Παρουσιάζουν τα οφέλη για τις επιχειρήσεις π.χ. το μειωμένο λειτουργικό κόστος και η αύξηση της παραγωγικότητας έως και 50%. Στα «οφέλη» για τους εργαζόμενους και την κοινωνία αναφέρονται μεταξύ άλλων η εξισορρόπηση της επαγγελματικής ζωής και η αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων λόγω της ευελιξίας στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Λένε επίσης ότι η τηλεργασία έχει οικονομικά οφέλη για τον εργαζόμενο (μειώνονται τα καθημερινά έξοδα για μετακινήσεις, διατροφή, φύλαξη και φροντίδα παιδιών) και ότι συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έλεος. Στη Γερμανική εταιρεία έφτασε στο σημείο να προτείνει αύξηση 5% στη φορολογία των εργαζομένων γιατί πλέον δουλεύουν από το σπίτι!
Στην πραγματικότητα η γενίκευση της τηλεργασίας πρόκειται για μια επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλον τον κόσμο, που βρίσκεται χρόνια στα συρτάρια τους, όπως αποκαλύπτεται κι από τις δηλώσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.
Πρόκειται για μια ακόμα ελαστική σχέση εργασίας έναν τρόπο δηλαδή να γίνεται ο εργαζόμενος πιο ευέλικτος για τις ανάγκες της εργοδοσίας, να αυξάνεται ουσιαστικά ο βαθμός εκμετάλλευσης με διάφορα μέσα κυρίως με τη διευθέτηση και η επέκταση του εργάσιμου χρόνου.
Αυτό που ονομάζουν «σύγχρονο» είναι στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος να γίνεται δέσμιος της εργασίας του
Το πώς συμβαίνει αυτό στην πράξη οι εργαζόμενοι το γνωρίζουμε καλά: από το μικρότερο διάλειμμα ή τον μη υπολογισμό του ως εργάσιμου χρόνου, την 24ωρη διαθεσιμότητα ακόμα και στην ήπια ασθένεια ή στην άδειά μας, το σπαστό ωράριο, τις αμέτρητες «άγραφες» υπερωρίες.
Η εργοδοσία έχει μπει χωρίς υπερβολή στο σπίτι του εργαζόμενου. «Μπες να δεις ένα mail αφού σπίτι είσαι», «κάτσε λίγο παραπάνω αφού σπίτι είσαι» «κερδίζεις τον χρόνο που έχανες για τη μετακίνηση σου». Παύει να υπάρχει η διάκριση χώρου εργασίας και προσωπικού χώρου. Είναι πολλές οι περιπτώσεις εργαζομένων που νόσησαν από κορονοϊό και αντί να πάρουν άδεια υποχρεώνονταν να δουλεύουν από το σπίτι!
Ονομάζουν «σύγχρονο» στην εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης να αυξάνεται ο εργάσιμος χρόνος ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την μείωσή του. Ονομάζουν «σύγχρονο» μια νέα γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι και παράλληλα να φροντίζει τα παιδιά της.
Δυστυχώς η τηλεργασία δεν αποτελεί προσωρινό μέτρο αλλά ένα ακόμα όπλο των επιχειρηματικών ομίλων για να αυξάνουν τα κέρδη τους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση για την θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, το 8ωρο για τους εργαζόμενους του κλάδου θα φτάσει να είναι άγνωστη λέξη. Και όλα αυτά ενώ ήδη στον κλάδο στο μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών πληροφορικής ισχύουν 8,5 και 9ωρες συμβάσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Vodafone.
Η τηλεργασία οδηγεί στην απομόνωση και την αποξένωση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αποκόπτονται μεταξύ τους, γίνεται δυσκολότερη η δημιουργία δεσμών ανάμεσα τους, η ενημέρωση, η συλλογική δράση και διεκδίκηση.
Η εργοδοσία σ’ αυτές τις συνθήκες ξεσαλώνει, γίνονται απολύσεις που δε μαθαίνονται, στοχεύουν στο φόβο των εργαζομένων. Επιπλέον αυτή την περίοδο την βλέπουν σαν ευκαιρία για να βάλλουν φίμωτρο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων επιβάλλοντας τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα συνδικάτα αντί της συμμετοχής με φυσική παρουσία. Διώκουν την συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων το μόνο όπλο που έχει μείνει στα χέρια τους και μπορεί να αντιμετωπίσει την ασταμάτητη επίθεση που δέχονται από όλες τις κυβερνήσεις.
Σημαντική παρακαταθήκη η δουλειά μας μπροστά στην απεργία
Η επιτυχία της Απεργίας στις 26 Νοέμβρη είναι μια ανάσα διεκδίκησης και αγώνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Συγκεντρώσαμε αρκετή πείρα για το πώς μπορούμε και πρέπει να δουλεύουμε σε όλες τις συνθήκες. Μέσα από τα συνδικάτα του κλάδου μας, τα επιχειρησιακά σωματεία που υπάρχουν φτάσαμε στους νέους εργαζόμενους στον κλάδο.
Πραγματοποιήσαμε Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας για την οργάνωση της μάχης της απεργίας. Τα μέλη της ΚΝΕ βρήκαμε τον τρόπο συνάδελφο τον συνάδελφο να συζητήσουμε τους, προβληματισμούς που υπάρχουν, να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Αποτέλεσμα όλης αυτής της δράσης ήταν να απεργήσουν εργαζόμενοι από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, πολλοί για πρώτη φορά.
Όσα δικαιώματα κερδήθηκαν από την εργατική τάξη δεν τηλε-κατακτήθηκαν, αλλά κατακτήθηκαν μέσα από μαζικούς αγώνες. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση μέσα από τα συνδικάτα μας παλεύοντας για την υγεία, τη δουλειά, τη ζωή μας.
Γωγώ Θεοδωροπούλου,
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
και της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ.
Μέλος της Διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – 360 Connect
και λοιπών θυγατρικών