Άρθρο του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην "Εφημερίδα των Συντακτών":Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του…

Τετ, Σεπ 18, 2024
Thumbnail_50Fest_Anoigei-Pyles

Πριν λίγες μέρες, χιλιάδες κόσμου στάθηκε ακίνητος, σιωπηλός, δακρυσμένος, για πάνω από δύο ώρες, στην πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, «της μικρογραφίας του μέλλοντος που έγινε θεσμός», «εκεί που ξεκίνησαν όλα» στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου. Τη σιωπή διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα.

Στην πύλη του Γηπέδου, για πάνω από μία ώρα, επαναλαμβάνονταν σκηνές σαν κι αυτές: Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κοντοστάθηκε, έβγαλαν από τις τσέπες τους δυο κονκάρδες της εποχής, τις καρφίτσωσαν σεμνά και, μπαίνοντας, είπαν σε ένα κορίτσι που μοίραζε στοίβες τον «Οδηγητή», «αυτές φορούσαμε τότε». Δίπλα τους, μια παρέα μαθητών με ιδρωμένες μπλούζες κουβαλούσαν καρέκλες βοηθώντας για πρώτη φορά στο «στήσιμο» του Φεστιβάλ. Ένας άλλος ψιθύριζε περήφανα στον εγγονό του δείχνοντας διακριτικά προς τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που σε λίγο θα χαιρέτιζε από το βήμα της εκδήλωσης, «αυτόν είχαμε Γραμματέα», ενώ γύρω-γύρω ένα μελίσσι μελών και φίλων της ΚΝΕ ετοίμαζε τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ήταν η τελευταία από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η ΚΝΕ στα μέρη όπου «πέρασε» το Φεστιβάλ στην Αττική, για να τιμήσει και να γιορτάσει τη φετινή 50η επέτειο του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στην Καισαριανή, στην Γκράβα, στα Ιλίσια, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω. Προηγήθηκαν ακόμα ένα αξιοζήλευτο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με τη συμμετοχή του σπουδαίου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα κι ένα Αθλητικό Camp, με τεράστια συμμετοχή.

Σήμερα, έφτασε η στιγμή που ετοιμάζουμε καιρό.

Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή ανοίγει τις πύλες του στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Τρίτση στη Δυτική Αθήνα. Το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, και ευρύτερα, είναι γεγονός. Πάνω από 400 καλλιτέχνες σε 4 συναυλιακές σκηνές για 4 ημέρες. Συζητήσεις, σημαντικές πολιτικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις, θέατρο, βιβλιοπωλείο. Δεκάδες «στέκια» που έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα για αυτό το «κάτι» που «πρέπει να γίνει». Πάνω από 40 συμμετοχές Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο κι ακόμα περισσότερα χαιρετιστήρια μηνύματα. Πλάι-πλάι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, Ουκρανοί και Ρώσοι, Έλληνες, Κύπριοι και Τούρκοι.

Χιλιάδες δούλεψαν για την επιτυχία του και χιλιάδες θα το λειτουργήσουν. Εθελοντικά. Χωρίς χορηγούς και «εμπόρους», χωρίς τις «δεσμεύσεις» και τους περιορισμούς τους. Κόντρα στην προκλητική αποσιώπηση των ΜΜΕ, που αυτογελοιοποιούνται κάνοντας δήθεν πως δεν βλέπουν «το Μαμούθ στο δωμάτιο». Εκατοντάδες χιλιάδες θα συμμετέχουν. Θα είναι μια τεράστια συνάντηση ελπίδας και αισιοδοξίας. Λάμψη στα σκοτάδια της σήψης του συστήματος και της υποκουλτούρας που πλασάρει. Πόλος έλξης ερωτήσεων και απαντήσεων, καλοπροαίρετης συζήτησης και προβληματισμού.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα είναι ακόμα μια αποστομωτική απάντηση στην καραμέλα ότι δήθεν «δεν υπάρχει αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν την ψάχνουν στα κόμματα που κυβέρνησαν παραδίδοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη στους επόμενους ακόμα πιο «βαριά», στα κόμματα που ως αντιπολίτευση πήραν χρυσό μετάλλιο ως «δεκανίκια» στο «Υπουργείο αντιπολίτευσης» δε θα τη βρουν εκεί. Εκεί θα βρουν μια κωμικοτραγική καρεκλομαχία, χρήσιμη, για να γεμίζει ο τηλεοπτικός χρόνος, άχρηστη και ξένη για τους ανθρώπους της δουλειάς και τα προβλήματά τους.

Την αντιπολίτευση θα τη βρουν εκεί που λαός και νεολαία αντιστέκονται και διεκδικούν όσα μας αξίζουν. Σε σύγκρουση με το εχθρικό ταξικό κράτος, με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, που συνθλίβει δικαιώματα, για να θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα των ομίλων. Εκεί που γίνεται βίωμα το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», εκεί που γίνεται πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» με το ΚΚΕ πάντα στην πρώτη γραμμή. Με συνέπεια και ειλικρίνεια. Με πράξεις. Με σύγχρονη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Από την Τετάρτη έως το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου θα είμαστε στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον. Χιλιάδες που το Φεστιβάλ σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα, πλάι με χιλιάδες που θα έρθουν και φέτος για πρώτη φορά. Άλλωστε, όπου πάμε μας λένε «θα έρθουμε στο Φεστιβάλ» και η ευκόλως εννοούμενη παράλειψη «ΚΝΕ-Οδηγητή» λειτουργεί σαν φιλικό συνθηματικό. Σαν παραδοχή ότι «ένα είναι», όπως και «το Κόμμα».