Το χρονικό ενός εγκλήματος

Τρί, Οκτ 10, 2023
Thumb_Diethni_Palaistini23

Τον Ιούνη του 2021 ο “Οδηγητής” είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο-χρονικό για την εξέλιξη του εγκλήματος που διαπράττεται εδώ και πάνω από 70 χρόνια εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί ο 11ήμερος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 248 παλαιστινίων, ανάμεσα τους και 66 παιδιά και τον τραυματισμό 1500.

Η γνώση για τη φρίκη που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Παλαιστίνη είναι απαραίτητη μπροστά στη σημερινή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Γιατί, την ώρα που οι επιλεκτικά “ευαίσθητοι” ιμπεριαλιστές μιλούν, “δακρύζουν” και στηρίζουν εδώ και χρόνια το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ μοιάζουν να… γεννήθηκαν εχθές, ο παλαιστινιακός λαός διαχρονικά διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμα του για να ζει σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Palaistini

Το χρονικό

Η Παλαιστίνη, εκτείνεται από τα σύνορα της Αιγύπτου μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου και ανατολικά μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό. Από την στιγμή που κατοικήθηκε, τέθηκε υπό την κατο­χή όλων των αυτοκρατοριών της ιστορίας.

1947 Αποφασίζεται από τον ΟΗΕ η διαίρεση της Παλαιστίνης (Οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν το 48% της ιστορικής Παλαιστίνης, Ιερουσαλήμ διεθνής πόλη). Οι Άρα­βες αρνούνται και καθώς στρατεύματα συγκε­ντρώνονται γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς, ο Μπεν Γκουριόν (πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948. Ακολουθεί ο πρώτος αραβο-ισραηλινός πόλεμος, στον οποίο οι Ισραηλινοί νικούν και περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες.

1948 Στις 14 Μάη 1948 ανακοινώθη­κε η ίδρυση του Ισραήλ , ενώ η εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση «Χάγκαναχ» (ενεργή από το 1921) αναλαμβάνει το ρόλο τακτι­κού στρατού με εξοπλισμό από Βρετανούς και Αμερικανούς. Μία μέρα μετά, στρατεύματα της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Συρί­ας και του Ιράκ συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις. Το Ισραήλ διώχνει διά της βίας περίπου 800.000 Παλαιστίνιους (το 67% του πληθυσμού) από τις εστίες τους στην Παλαιστίνη. Οι Παλαιστί­νιοι, έκτοτε, αναφέρονται σε αυτόν τον διωγμό χαρακτηρίζοντάς τον «καταστροφή» - «Νάκμπα».

 1949 Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα επι­βεβαιώνοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στην πατρογονική τους γη. Το Ισραήλ το απορρίπτει και αρνείται να αναγνωρίσει έως σήμερα, τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων.

1967 Πραγματοποιείται ο πόλεμος των «Έξι Ημερών», όπου το Ισραήλ καταφέρνει να αυξήσει την κατοχή πα­λαιστινιακής γης, στην οποία πλέον συμπεριλαμ­βανόταν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Λωρίδα της Γάζας, η Δυτική Όχθη, τα συριακά Υψίπεδα του γκολάν και η αιγυπτιακή Χερσόνησος του Σινά.

 1980 Το Ισραήλ ανακηρύσσει την «αδιαίρετη» Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του αγνοώντας επιδεικτικά τις απο­φάσεις του ΟΗΕ.

 1987 Ξεκινά η πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα («Ξεσηκωμός») ενά­ντια στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με πάνω από 1.400 Παλαιστίνιους νεκρούς.

1996 Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις προχωρούν στη σφαγή πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων στον προσφυγικό κα­ταυλισμό της Κανά του Λιβάνου. Λίγες μέρες μετά, εκλέγεται για πρώτη φορά ο Ισραηλινός σημερινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου.

 2002 Πραγματοποιείται η δεύτερη «Ιντιφάντα», ενώ την άνοιξη του 2002 το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση και ξεκι­νά την ανέγερση τείχους εντός και πέριξ της Δυ­τικής Όχθης. Σήμερα το τείχος της ντροπής έχει μήκος 708 χλμ.

 2017 Ο «διαβολικά καλός» Αμερικα­νός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, ανα­γνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

 2021 Η τελευταία πράξη του εγκλή­ματος. 248 Παλαιστίνιοι σκο­τώθηκαν, ανάμεσά τους 66 παιδιά, πάνω από 1.500 τραυματίστηκαν.

Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία

  • 50.000 σπίτια και κατασκευές κατεδαφισμένα από το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη τα τελευταία 50 χρόνια.
  • Σήμερα, υπολογίζεται ότι στους 11.000.000 Παλαιστίνιους ανά τον κόσμο, 7.000.000 είναι πρόσφυγες.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο το διάστημα από το 2008 – 2020 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιδρομές πάνω από 6.000 Παλαιστήνιοι