25 χρόνια από το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας:Με τους δολοφόνους των λαών ή με τους λαούς;

Παρ, Μαρ 22, 2024
Thumb_Istoria_Yugoslavia

Ήταν 24 Μαρτίου του 1999 όταν άρχισε το ανελέητο σφυροκόπημα των ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Επί 78 μέρες βομβάρδιζαν τα πάντα.

Ήταν τότε που πάνω στα συντρίμμια ενός ολόκληρου λαού, βάφτηκε με αίμα το πιο περίφημο όραμα των μακελάρηδων εκείνα τα χρόνια. Πως με την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες που οικοδομούταν τον 20ο αιώνα θα «άνοιγε μια λαμπρή περίοδος ευημερίας, ανάπτυξης και ειρήνης, για τους λαούς»!

Μιας και το σκοτάδι του καπιταλισμού πυκνώνει, η μαύρη επέτειος της Γιουγκοσλαβίας συμπίπτει με τα 2 χρόνια από την τυπική έναρξη του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΕ και ιμπεριαλιστικής Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Συμπίπτει με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα συμπεράσματα από τα όσα τραγικά συνέβησαν πριν από 25 χρόνια επιβεβαιώνονται, εκφράζονται και συνεχίζουν να επιδρούν σήμερα πάνω στο έδαφος της ακόμα πιο οξυμένης αντιπαράθεσης των καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών.

Αυτά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε με το κείμενο που ακολουθεί, με «σύμμαχο» την ιστορία ενός κόσμου των τεράτων, αλλά και την πάντα φωτεινή δράση των λαών που αντιδρούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Πώς φτάσαμε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας;

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κατακερματισμό και τη διάλυση ουσιαστικά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε όταν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Έτσι, οι λίγοι, οι καπιταλιστές έβαλαν στόχο να μοιράσουν τις νέες αγορές που δημιουργήθηκαν και για να το πετύχουν δε δίστασαν να αλλάξουν σύνορα, να απο- δυναμώσουν κυρίαρχα κράτη και να δημιουργήσουν κράτη-προτεκτοράτα, όπως είναι το Κόσσοβο, η Βοσνία κ.ά.

Η πραγματική αιτία του πολέμου, λοιπόν, ήταν ο έλεγχος συνολικά των Βαλκανίων που η θέση τους έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία γιατί είναι πύλη για 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Για τη διασφάλιση αυτού του ελέγχου, το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε έναν πόλεμο που ονομάσθηκε βρώμικος από τις μεθόδους, τα όπλα, τους στόχους που χτύπησε για 78 ολόκληρες ημέρες, ημέρες πραγματικής θηριωδίας. Πραγματοποίησε 35.788 μαχητικές αποστολές ρίχνοντας 500.000 βόμβες, από τις οποίες οι 35.450 ήταν απαγορευμένες από τις Διεθνείς Συνθήκες! Βομβάρδισαν ακόμα και μαιευτική κλινική, νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, καραβάνια άμαχων προσφύγων, γηροκομεία, υποδομές…

Φυσικά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν “μανούλες” στο να δικαιολογήσουν το έγκλημά τους, βρίσκοντας διάφορα προσχήματα, όπως άλλωστε έκαναν πάντα και εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα. Τότε το πρόσχημά τους ήταν η “αρχή” του λεγόμενου “αυτοπροσδιορισμού”, της δήθεν “υπεράσπισης” των μειονοτήτων. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξόπλισαν τους εγκληματίες του αλβανικού UCK (παραστρατιωτική οργάνωση), που υποδαύλισαν την αντιπαράθεση και διεκδίκησαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αξιοποιώντας το χάος που προέκυψε μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν πετύχει λίγα χρόνια πριν. Άλλωστε, είναι πάγια τακτική των ιμπεριαλιστών να υποκινούν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά επειδή η μέθοδος του “διαίρει και βασίλευε” είναι δοκιμασμένη για να πετύχουν τον στόχο τους.

Ας σκεφτούμε τι συμβαίνει και σήμερα. Τότε έσφαξαν έναν ολόκληρο λαό για να «υπερασπιστούν τις αξίες της δύσης», όπως έλεγε τότε ο Μπίλ Κλίντον, Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τώρα, ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνουν δισεκατομμύρια και στρατιωτικό εξοπλισμό στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι και υπερασπίζονται την «ελευθερία και την δημοκρατία απέναντι στον αναθεωρητισμό του Πούτιν». Η ιμπεριαλιστική Ρωσία από την άλλη επικαλείται τώρα ότι διεξάγει και η ίδια έναν «δίκαιο» πόλεμο για να υπερασπιστεί ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ουκρανίας και να αποναζιστικοποιήσει το ουκρανικό κράτος.

Τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών είναι βουτηγμένα στο αίμα. Εδώ και δύο χρόνια ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός σφάζεται γιατί η Ουκρανία, όπως και τότε η Γιουγκοσλαβία, είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και έχει πολύ κρίσιμη γεωστρατηγικά θέση.

Η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο;

Η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, συμμετείχε στους ΕυρωΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Όλα τα κόμματα -ανάμεσά τους και ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ- αποδέχονταν τα άλλοθι των ιμπεριαλιστών για τη σφαγή. Χωρίς τη συμβολή της Ελλάδας δε θα μπορούσε να επιτευχθεί το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Ακόμα προκαλούν αποτροπιασμό οι εικόνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής με τις ορδές των τανκς και των κοντέινερς που μετέφεραν στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό στη Σερβία… Οι τότε παπαγάλοι του συστήματος -με πολλούς να είναι ίδιοι και σήμερα- με χυδαίο τρόπο επιτίθονταν σε όσους αντιδρούσαν στη σφαγή. Έλεγαν πως «είναι αυτονόητο καθήκον της Έλλάδας να σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της απέναντι στους Γιουγκοσλάβους που δολοφονούν αμάχους».

Σας θυμίζει κάτι; Τα ίδια δεν ακούμε και σήμερα; Έχουν φτάσει στο σημείο να δικαιολογούν τη σφαγή πάνω από 30.000 ανθρώπων στην Παλαιστίνη γιατί «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα»! Υπερασπίζονται την αποστολή οπλικών συστημάτων της Ελλάδας στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε στόχο αντιποίνων από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά μπλοκ αδυνάμων και αποδυναμώνουν την άμυνα της χώρας γιατί «οι σύμμαχοι μας προστατεύουν». Πραγματική παράκρουση. Χαρακτηρίζουν όποιον αντιδρά στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού-τρομοκράτη, όπως στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας αντίστοιχα τους έλεγαν «υπερασπιστές του σφαγέα Μιλόσεβιτς»!

Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το σύστημα και τα συμφέροντα των καπιταλιστών αναβλύζει η σαπίλα και ο κυνισμός τους. Γιατί, όπως και τότε, η Ελλάδα συμμετείχε στον πόλεμο για να πάρει η ελληνική αστική τάξη «μερτικό» από την λεία της διαλυμένης Γιουγκοσλαβίας (κάτι που έγινε με τους Έλληνες καπιταλιστές να κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτές τις «νέες αγορές»). Έτσι και σήμερα υπερασπίζονται την εμπλοκή της χώρας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στο μακελειό στο έδαφος της Ουκρανίας και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης. Σε μερικές στιγμές, άλλωστε, το ομολογούν και μόνοι τους. Από την αθλιότητα: «Στην Ελλάδα έρχονται ισραηλινοί τουρίστες και όχι Παλαιστίνιοι», μέχρι τα συμφέροντα των εφοπλιστών που πρέπει να υπερασπίσει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας, στην Ερυθρά θάλασσα.

Οι λαοί έχουν δύναμη!

Στην αντίπερα όχθη τότε ήταν μόνο το ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση τεράστιων λαϊκών συγκεντρώσεων που συμμετείχαν χιλιάδες εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών. Με χίλιους δυο τρόπους, αψηφώντας τον κίνδυνο, δυσκόλεψαν το πέρασμα των στρατευμάτων στη γείτονα χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τα δικά τους -ΝΑΤΟϊκά- στοιχεία, από αυτές τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας, το δολοφονικό τους έργο καθυστέρησε περίπου ένα μήνα! Μάλιστα, η αλληλεγγύη στον γειτονικό λαό εκφράστηκε και με την αποστολή αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στα εμπόλεμα εδάφη, στο Νις και το Βελιγράδι, που σχημάτισαν ακόμα και «ανθρώπινες ασπίδες» μαζί με τον Γιουγκοσλαβικό λαό, πάνω σε γέφυρες για να μην τις βομβαρδίσουν οι μακελάρηδες.

Έτσι και σήμερα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησε για να μην διαλέξει ο λαός και η νεολαία στρατόπεδο ληστών στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία. Για να καταδικαστεί η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, να ηττηθούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των κομμάτων του συστήματος. Πρωτοστατούν για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια, αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Δυναμώνουν την πάλη για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε θύτη άλλων λαών και τον λαό μας σε θύμα πιθανών αντιποίνων. Στηρίζουν με κάθε τρόπο τις δίκαιες διαμαρτυρίες των νέων στρατευμένων, που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ειδικά, για το τελευταίο υπάρχει μια συγκλονιστική ιστορία από τον Απρίλη του 1999, πολύ διδακτική και για το σήμερα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστειλε το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής», να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Τότε, που όπως γράφτηκε στον «Ριζοσπάστη»: «Το πλήρωμα του αντιτορπιλικού (Α/Τ) «Θεμιστοκλής» (D221), οι διαμαρτυρίες των στρατευμένων, οι οικογένειες του πληρώματος κι ο λαός έγιναν μια γροθιά! Τότε που ναύτες και μόνιμοι του πληρώματος κατάφεραν να κρατήσουν παγωμένα τα κανόνια του «Θεμιστοκλής»! Τότε που αρνήθηκαν να στοχεύσουν! Τότε που δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύονταν από τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στην Αδριατική Θάλασσα κατευθείαν στα κεφάλια και τα σπίτια του γιουγκοσλαβικού λαού, εκτός από το Α/Τ «Θεμιστοκλής». Τότε που το αντιτορπιλικό έπλεε βουβό, απείθαρχο, άπραγο κι «αναξιόπιστο» στα μάτια του Αμερικανού ναυάρχου... Τότε που συμβάλαμε με τη στάση μας να ακτινοβολούν θάρρος τα κόκκινα μάτια των χιλιάδων Γιουγκοσλάβων που «φρουρούσαν» άοπλοι τις γέφυρες του Βελιγραδίου σε κάθε συναγερμό!

Έτσι και σήμερα! Που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με τον Υπουργό Άμυνας, πριν τον απόπλου, να τους εύχεται «Καλή τύχη»! Έτσι και σήμερα, που είναι δεκάδες και πληθαίνουν καθημερινά οι αντιδράσεις των νέων στρατευμένων σε αυτά τα σχέδια που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, βάφονται και θα συνεχίσουν να βάφονται με αίμα!

Όπως έγραψε ο στρατιώτης (ΕΔ) Βαγγέλης Καραγιάννης σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη»:

«(...) Σαν στρατιώτης που υπηρετώ τη θητεία μου, με αυτή μου την επιστολή θέλω να διαμαρτυρηθώ για την εμπλοκή της χώρας μου σε αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Ποιανού τα συμφέροντα θα υπερασπιστεί η φρεγάτα «Υδρα», που στέλνει η κυβέρνηση στην Ερυθρά Θάλασσα; Ποια σύνορα θα υπερασπιστεί, 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας; Τα ερωτήματα καίνε και οι απαντήσεις που ακούμε δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αποστολή της Φ/Γ στην Ερυθρά Θάλασσα γίνεται για την προάσπιση των συμφερόντων των λίγων, των μεγιστάνων του πλούτου! Γι’ αυτά τα συμφέροντα στέλνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας σε αποστολή πολύ μεγάλης επικινδυνότητας μόνο και μόνο για να προστατευθούν τα κέρδη των εφοπλιστών, των οποίων τα καράβια περνάνε από την περιοχή. Ταυτόχρονα όμως η χώρα μας γίνεται βασικός στόχος αντιποίνων όλων των αντιπάλων του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ και ο λαός μας μπαίνει σε τεράστιο κίνδυνο.

Να ακυρωθεί η αποστολή «Ασπίδες» και να επιστρέψει τώρα πίσω η Φ/Γ «Υδρα».

Κανένας Έλληνας αξιωματικός, υπαξιωματικός, ναύτης και στρατιώτης σε ξένα νερά και εδάφη.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Να επιστρέψει τώρα κάθε ελληνικό πλοίο και κάθε στέλεχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί εκτός συνόρων.

Να ακυρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου».