«Μικρά» αλλά αποκαλυπτικά παραδείγματα από το «μέλλον που ονειρεύονται» τα κόμματα του συστήματος για τα πανεπιστήμια

Σάβ, Δεκ 9, 2023
Thumb_Fotites_Kommata_Idiotika_Panepistimia

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει φουντώσει. Η κυβέρνηση και διάφοροι αρθρογράφοι έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης και fake news. Ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η προσπάθεια να υπερασπιστούν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από παραδείγματα για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης χωρών του εξωτερικού.

Χωρίς να εξαντλούμε σε καμία περίπτωση το θέμα, ρίχνουμε μια ματιά σε εικόνες από «το μέλλον που ονειρεύονται», όπως λένε, όλα τα κόμματα του συστήματος για τα πανεπιστήμια της χώρας μας.

 

«Καν’ το όπως η Κύπρος» του κ. Υπουργού!

Το «μοντέλο» της Κύπρου εμφανίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση με στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο πανεπιστημιακού επιπέδου, που προσφέρει στην οικονομία βέλτιστη προστιθέμενη αξία», όπως σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης. Φυσικά, δεν αναφέρεται σε μια ουσιαστική αναβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας και διεπιστημονικής συνεργασίας για το καλό των φοιτητών, αλλά σε ένα «μαγαζί-γωνία» με τους Έλληνες και ξένους φοιτητές πελάτες για «προστιθέμενη αξία» σε μια ανάπτυξη που δεν μας αφορά όλους...

Ενδεικτικά, στην Κύπρο, το 70% σπουδάζει στα ιδιωτικά ΑΕΙ γιατί αποκλείστηκε από το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ το 30% στα δημόσια πληρώνει και αυτό δίδακτρα ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης. Και αυτοί που λένε ότι δήθεν κόπτονται να μην μπαίνουν στα ΑΕΙ φοιτητές που έγραψαν στις εισαγωγικές εξετάσεις κάτω από την «ελάχιστη βάση», δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν οι ίδιοι φοιτητές, εφόσον το αντέχει η τσέπη τους, σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Παράλληλα, το ύψος των διδάκτρων αγγίζει κατά μέσο όρο τα 10.000 ευρώ ετησίως...

Τα ακριβοπληρωμένα πτυχία (δημόσιων & ιδιωτικών ΑΕΙ) είναι χρήσιμα… για να συνεχίσεις τον μαραθώνιο συγκέντρωσης «προσόντων» επί πληρωμή (μεταπτυχιακά, διάφορα σεμινάρια κ.ά), μήπως και μπορέσεις να εργαστείς σε αυτό που σπούδασες, αφού δεν κατοχυρώνουν όλα τα πτυχία επαγγελματικά δικαιώματα.

Τέτοιο παράδειγμα είναι το πτυχίο της Ψυχολογίας. Ο τετραετής προπτυχιακός κύκλος σπουδών δεν είναι επαγγελματικά αναγνωρισμένος αλλά λειτουργεί ως «εισιτήριο» για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Προκειμένου να γίνει εγγραφή στον Σύνδεσμο Ψυχολόγων είναι απαραίτητη κατ' ελάχιστον η απόκτηση διετούς μεταπτυχιακού τίτλου. Μάλιστα, η συνέχιση των σπουδών στο συγκεκριμένο επάγγελμα, ιδιαίτερα σε περιζήτητες κατευθύνσεις (π.χ. Κλινική Ψυχολογία), προσφέρεται ως μεταπτυχιακό μόνο στα ιδιωτικά με τα δίδακτρα να αγγίζουν τα 30.000€!

Μια συνύπαρξη με… αυστηρά ποιοτικά κριτήρια

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους «New York Times» με τίτλο ««Πέρνα τον»: Πώς ένα βρετανικό κερδοσκοπικό κολέγιο έβγαλε εκατομμύρια» είναι αρκετό για να αποκαλύψει την «μπίζνα» των ιδιωτικών σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αγγλίας.

Είναι χαρακτηριστικές οι διαφημίσεις του στο Facebook με σλόγκαν «Εγγραφείτε σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς κανένα προσόν και λάβετε έως και 18.500 λίρες» αξιοποιώντας την κρατική χρηματοδότηση με τα γνωστά «φοιτητοδάνεια». Την ίδια ώρα που το κράτος επιδοτεί έμμεσα τα ιδιωτικά κολέγια, για τα δημόσια πανεπιστήμια δεν υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να αναζητούν έσοδα με άλλους τρόπους, όπως διάφορες συμπράξεις τύπου franchising (δικαιόχρηση). Δεν είναι καινούριο αυτό το φαινόμενο, αντιθέτως υπάρχουν δεκάδες τίτλοι σπουδών με προπτυχιακά προγράμματα ιδιωτικών κολεγίων σε συνεργασία με γνωστά αγγλικά πανεπιστήμια και στην Ελλάδα. Άλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν νόμους, προχωρώντας στην αναγνώρισή τους.

Επίσης, είναι ενδεικτικό τι δήλωσε ένας πρώην υπεύθυνος συνεντεύξεων της συγκεκριμένης σχολής: «Οι οδηγίες που μου έδωσαν ρητά ήταν ότι όσο περισσότερους φοιτητές παίρνει το κολέγιο τόσο περισσότερη χρηματοδότηση λαμβάνει, επομένως δεν πρέπει να είμαι πολύ αυστηρός», ενώ μια τριτοετής φοιτήτρια δήλωσε ότι: «Αναρωτιόμασταν τι συμβαίνει εδώ μέσα. Τι είδους πανεπιστήμιο είναι αυτό; Θέλει απλώς να βγάλει χρήματα;».

Επιβεβαιώνεται ότι όσα ισχυρίζονται για τη δήθεν εξασφάλιση του ακαδημαϊκού επιπέδου των ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ, είναι κοροϊδία. Σε μια εμπορευματοποιημένη αγορά θα υπάρχουν «επιλογές» για κάθε τσέπη, δηλαδή από τα «ΙΕΚ Φούφουτος» και τα διώροφα στην Κάνιγγος (όπως τα χαρακτηρίζουν αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) για τη λαϊκή οικογένεια μέχρι τα «επιπέδου Οξφόρδης» για πιο... βαθιές τσέπες.

«Ακαδημαϊκή ελευθερία» μόνο με την άδεια των επενδυτών!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ονομάζει «απελευθέρωση» τη νομοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι αποκαλυπτικές οι ενέργειες φίμωσης και τρομοκράτησης των φοιτητών σε πολυδιαφημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σφαγή στη Γάζα. Ενδεικτικά:

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: 34 οργανώσεις υπέγραψαν ψήφισμα καταδίκης του κράτους του Ισραήλ και συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Αμέσως υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα και οι φωτογραφίες των φοιτητών - μελών των οργανώσεων που υπέγραψαν, έπειτα από απαίτηση μεγάλων επιχειρηματιών ώστε να μην τους προσλάβουν για δουλειά! Μάλιστα, την απαίτησή τους την παρουσίασαν ως «δικαίωμά τους», αφού χρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο…

Πανεπιστήμιο Columbia: Ανέστειλε τη λειτουργία δύο Φοιτητικών Συλλόγων οι οποίοι οργάνωσαν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, καθώς επίσης και την παύση της συνεργασίας του ιδρύματος με το κράτος του Ισραήλ, προσάπτοντάς τους ότι «παραβίασαν επανειλημμένα» τους κανόνες για την οργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Columbia είναι ένα από τα πανεπιστήμια που συναντήθηκε διαδικτυακά ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης.

Αξίζει, έπισης, να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γ.Τσούνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αμερικής δήλωσε υπερήφανος για την «ελευθερία του λόγου που διέπει τον ακαδημαϊκό κόσμο των ΗΠΑ»… Αν η φερεγγυότητα είχε πρόσωπο, σίγουρα θα ήταν του πρέσβη…