Άρθρο του Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στο "Ποντίκι":Ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους τρομοκρατήσει!

Τρί, Ιαν 30, 2024
Thumb_Foitites_Baggelis_Magnisalis_ToPontiki

Ο αγώνας που δίνουν οι φοιτητές σε όλη τη χώρα είναι ένας δίκαιος αγώνας! Οι διεκδικήσεις και τα συνθήματά τους αφορούν την απαίτησή για ένα σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με πτυχία που θα έχουν αξία και θα αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για την εργασία τους.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει την καταστολή και τη συκοφαντία γιατί έχει κυριολεκτικά στριμωχτεί. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η ενέργεια τρομοκράτησης με την εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια!

Οι φοιτητές δεν πτοούνται, αντίθετα ο αγώνας τους δυναμώνει αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους, το λαό, δυναμώνει από τον κοινό αγώνα με τους μαθητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η πρώτη νίκη ήταν των φοιτητών και συνεχίζουν με το κεφάλι ψηλά!

Στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός δήλωνε πως το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα έχει ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Ο Ιανουάριος πέρασε και το νομοσχέδιο δεν έχει καν τεθεί σε διαβούλευση. Αυτό που τους φοβίζει είναι το μεγάλο, πανελλαδικό, οργανωμένο κίνημα που ήδη παίρνει σάρκα και οστά, ενάντια στο νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί περαιτέρω την παιδεία, που χτυπά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων, που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Να αναγνωρίσει την ήττα της και, έστω και τώρα, να ακούσει την πραγματική συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που εναντιώνεται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο, στοιχείο που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στις οποίες το 70% των φοιτητών τοποθετείται αρνητικά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο εκβιασμός και η συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών δεν περνάει!

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τους φοιτητές για το ότι δήθεν είναι εκσυγχρονισμός και «για το καλό τους» η μετατροπή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ένα παζάρι πτυχίων, με φοιτητές-πελάτες και μαθητές που διαχωρίζονται ανάλογα με την τσέπη της οικογένειας τους. Κι αφού δεν κατάφερε να «πιάσει στον ύπνο» τους φοιτητές με την παρουσίαση του νομοσχεδίου τα Χριστούγεννα και εν μέσω εξεταστικής τώρα επιδιώκει να τους εκβιάσει τρομοκρατώντας με τα περί «χαμένης εξεταστικής».

Όμως, η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και η αποφασιστικότητα τους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συνέχειας του αγώνα τους ακύρωσε το συγκεκριμένο σχέδιο της. Η κυβέρνηση φοβάται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές, που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της. Για αυτό και καταφεύγει στην απαράδεκτη ενέργεια τρομοκράτησης των φοιτητών με την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις καταλήψεις στα ιδρύματα!

Όμως θα της γυρίσει μπούμερανγκ γιατί οι φοιτητές δίνουν ένα τίμιο αγώνα για το μέλλον τους και για αυτό κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Το έγκλημα στις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών έχει ενόχους και ιστορία!

Η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση, μια πολιτική δοκιμασμένη διαχρονικά με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης των σπουδών, της λειτουργίας των πανεπιστημίων με ακόμα περισσότερο ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με την επιλεκτική υποχρηματοδότηση για καθηγητές, υποδομές και φοιτητική μέριμνα, με τους 1 στους 4 κατόχους πτυχίων ΑΕΙ να είναι άνεργος, 1 στους 3 πτυχιούχους να δουλεύει σε επάγγελμα άσχετο με το αντικείμενο που σπούδασε και 1 στους 6 πτυχιούχους να αμείβεται με 400 έως 800€.

Αυτό είναι το αποτύπωμα της πολιτικής της ΕΕ για τους χιλιάδες φοιτητές. Γι’ αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι σήμερα ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ, αφού όλοι μαζί άνοιξαν το δρόμο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Έτσι δεν παραξενεύει κανέναν η στάση του ΠΑΣΟΚ που «είναι θετικό στο να υπάρχουν μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ν. Ανδρουλάκης, στηρίζοντας ουσιαστικά την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.  Γι’ αυτό και η παράταξή του ΠΑΣΟΚ στα Πανεπιστήμια, η ΠΑΣΠ, στηρίζει στις Γενικές Συνελεύσεις τα ίδια πλαίσια με τη ΔΑΠ και επιδιώκει να μπει εμπόδιο στην συνέχεια των κινητοποιήσεων με πρόσχημα ότι δεν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Ούτε όμως προξενεί εντύπωση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρόεδρός του προτείνει οι ιδιώτες – επενδυτές να εισέλθουν στα δημόσια πανεπιστήμια και να λειτουργούν εντός τους αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, δηλαδή να ενισχυθεί η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ.

Στην ίδια τελικά βολική στάση και ο ΣΥΡΙΖΑ 2, η «Νέα Αριστερά», μαζί με άλλες δυνάμεις, που παρουσιάζουν ως πρότυπο την πολιτική της ΕΕ για την παιδεία, αθωώνοντας την πολιτική της, την οποία, άλλωστε, υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στη ΝΔ. Αλίμονο αν πρότυπο για τους φοιτητές γίνει η ΕΕ των διδάκτρων, των πανάκριβων σπουδών και όχι οι ανάγκες μας για ένα καλό δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Τώρα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι το δίλημμα για όλους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους είναι «ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές» των φοιτητών!

Απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο επιχείρηση, που ενισχύει την λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της επιλεκτικής υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων, οι ανάγκες των φοιτητών απαιτούν μια σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με κρατική χρηματοδότηση που θα κατευθύνεται στις ανάγκες για στελέχωση με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, για φοιτητική μέριμνα, για σύγχρονες αίθουσες, εργαστήρια.

Απέναντι στα υποβαθμισμένα πτυχία που μετατρέπονται σε «ακόμα ένα χαρτί» πρόσβασης στην ετεροαπασχόληση, την ανεργία και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων, οι ανάγκες των φοιτητών είναι τα πτυχία να εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν καθημερινά για να δυναμώνει ο αγώνας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, για να δυναμώνει η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, για να ανοίγει καθημερινά ο δρόμος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.

Για μια ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, πραγματικά αναβαθμισμένη όπου το κριτήριο του κέρδους των λίγων θα ανήκει στο παρελθόν και στο επίκεντρο της κοινωνίας θα τεθεί η κοινωνική ευημερία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των αποφοίτων.