Πήξαμε από «ελευθερία» και «δικαιοσύνη»

Πέμ, Δεκ 14, 2023
Sxolia_14-12-23_eleutheria_dikaiosyni-03

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι οι ντελιβεράδες δεν είναι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα για χάρη της εταιρίας Deliveroo αποφασίστηκε ότι οι διανομείς της δεν έχουν σχέση εργασίας με τον γίγαντα της ταχυδιανομής και δεν μπορούν να εκπροσωπούνται από συνδικαλιστική οργάνωση!

Η απόφαση επιχειρεί να εμποδίσει την προσπάθεια του συνδικάτου Independent Workers’ Union of Great Britain (IWGB) να εξασφαλίσει δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους στην Deliveroo. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2017, όταν το συνδικάτο IWGB επιχείρησε να διαπραγματευτεί την αμοιβή και τους όρους εργασίας των υπαλλήλων με την εταιρεία, αλλά εκείνη κρύφτηκε πίσω από το γεγονός, ότι οι αναβάτες δεν είχαν χαρακτηριστεί νομικά ως εργαζόμενοι.

Ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι σύμφωνα με τους δικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση οι διανομείς της Deliveroo δεν ταξινομούνται ως εργαζόμενοι επειδή δεν έχουν καθορισμένο ωράριο και  μπορούν να εργαστούν σε ανταγωνίστριες εταιρείες. Πρόβλημά σας αν δεν σας φθάνει ένας μισθός και θέλετε να τον συμπληρώσετε με δεύτερη δουλειά, πρόβλημα σας κι αν η εργοδοσία σας έχει ακαθόριστο ωράριο. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά που τα έχει πλήθος εργαζομένων και σε πολλούς μάλιστα κλάδους οι ντελιβεράδες στην Αγγλία θεωρούνται κάτι σαν «επιχειρηματίες» ή αυτοαπασχολούμενοι. Τη λογική βέβαια αυτή την ξέρουμε και στην  Ελλάδα από τη Wolt και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες. 

Προκύπτει λοιπόν το εξής: Τώρα που είχαμε «διπλωματικό επεισόδιο» με την Μεγάλη Βρετανία, να πάει αντιπροσωπεία εργαζομένων από την Wolt και την efood της Ελλάδας στη Γηραιά Αλβιώνα. Όχι ότι εκεί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αλλά αφού εδώ υπάρχει μια πείρα, γιατί να μην αξιοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη για τη «σύσφιξη των σχέσεων»;